Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
20. 10. 2016,
19.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sölden Črna na Koroškem svetovni pokal Andrea Massi Tina Maze

Četrtek, 20. 10. 2016, 19.00

6 let, 6 mesecev

Dekle z globusom: njena pot je (bila) njena odločitev

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Tina Maze – prva dama slovenskega alpskega smučanja, ki je postavljala mejnike in pisala zgodovino.

"Moja pot je moja odločitev," je v svojem hitu, s katerim je navdušila svoje privržence in pozornost plenila tudi v glasbenem svetu, leta 2012 prepevala Tina Maze. Melodija jo je spremljala vse do konca sezone 2014/15, sporočilo refrena pa je pravzaprav ogledalo njene kariere. Kariere, v kateri se je podpisala pod največje dosežke slovenskega alpskega smučanja, športa, ki je v naši državi dolgo nosil priponko paradnega oziroma nacionalnega.

Fotogalerija Sportide s tiskovne konference:

Fotogalerija
1 / 10

Za njo je dobrih 16 let kariere v svetovnem pokalu, ki je imela kar precej nihanj, a od leta 2008, ko se je odločila za samostojno pot, se rdeča nit ponuja kar sama – vrhunskost na najvišji mogoči ravni. Med drugim se kaže v velikem kristalnem globusu ter trinajstih kolajnah na največjih tekmovanjih.

 

Od Črne do zlate …

Prva dejanja zgodbe o najboljši slovenski alpski smučarki vseh časov se dogajajo na Koroškem, v geografsko in prometno dokaj odmaknjenem delu države, kjer ima zimski šport prav posebno težo. "Kot kaže, imamo nekaj v zraku," se ob razmišljanju o številnih uspešnih športnikih iz tega dela Slovenije rada pošali Tina Maze. Njena zgodba se začenja v Črni na Koroškem, kjer se je že pri treh letih naučila vijugati na zasneženih strminah, starši pa so ob tem hitro izpolnili tudi vpisnico v Smučarski klub Črna.

Trenerji so v drobnem dekletu kmalu videli nadarjeno smučarko, kar je ob plezanju po starostnih kategorijah začela tudi dokazovati. Sama se ob pogledu v svojo smučarsko zgodovino rada spominja predvsem vstopa v reprezentanco B in krstnih nastopov na tekmovanjih za točke FIS. "S štartnima številkama 121 in 125 sem osvojila drugo in prvo mesto," se pohvali Črnjanka, ki se je že tedaj spogledovala s še višjimi cilji. Prav zato je rada sprejela priložnosti za nastope na tekmah višje tekmovalne ravni.

Prva zmaga – tri tekmovalke na najvišji stopnički. | Foto: Reuters Prva zmaga – tri tekmovalke na najvišji stopnički. Foto: Reuters

Krst v svetovnem pokalu je, tako kot mnoge Slovenke, doživela na mariborski Zlati lisici 2. januarja 1999. Že 28. oktobra 2000 se je na ledeniku Rettenbach veselila tudi prvih točk. Jasno, v veleslalomu, ki je pravzaprav vselej veljal za njeno paradno disciplino, panogo, v kateri se je lahko najbolj slikovito in učinkovito smučarsko izražala in iskala pot k popolnosti. Prav zato ne čudi, da so tudi njene prve stopničke povezane prav s temeljno disciplino alpskega smučanja. Kot osemnajstletnica je 4. januarja 2002 na Pohorju zaostala le za švicarsko smučarsko lepotico Sonjo Nef in malo zatem debitirala še na zimskih olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju.

Prvič na vrhu

Še istega leta, a že v tekmovalni sezoni 2002/03, je v velikem slogu ugnala tudi Nefovo. A ne le njo. V Söldnu je prvič v karieri stopila na najvišjo stopničko tekem svetovnega pokala, posebnost tekme pa je bila, da so tedaj časomerilci identičen čas namerili tudi Norvežanki Andrine Flemmen in Avstrijki Nicole Hosp. Tedaj je bilo jasno, da je rod vražjih Slovenk, ki je postopoma usihal, dobil več kot dostojno naslednico. A pot do stalne vrhunskosti in želene stabilnosti je bila vendarle še zelo dolga.

Tina je začela v svoj smučarski repertoar vključevati tudi preostale discipline, sprva slalom, nato pa predvsem superveleslalom in tudi smuk. V polnem sijaju je zablestela predvsem v sezoni 2004/05, ko se je kar petkrat zavihtela na oder za zmagovalke, a na koncu ostala brez želene kolajne na velikem tekmovanju ali v svetovnem pokalu.

26 zmag v svetovnem pokalu. | Foto: Sportida 26 zmag v svetovnem pokalu. Foto: Sportida

Dolgo je veljala za pravo osmoljenko velikih tekmovanj, kar je bila hiba, ki jo je prenesla še iz mladinske konkurence, in smučarko, ki se ji ob večjem pritisku zašibijo kolena. Smučarski strokovnjaki so ji sicer drug za drugim priznavali izjemno nadarjenost in kakovost, a družno ocenjevali, da potencial ni primerno izkoriščen. Nadaljnji razvoj so zatorej spremljala številna nihanja, ki so bila v veliki meri posledica nezaupanja v nestanoviten trenerski kader. Do konca sezone 2007/08 je zbrala kar šest zmag, med drugim tudi zgodovinsko v smuku, a prav tedaj se je znašla tudi na razpotju.

Team to aMaze

Poleti leta 2008 ni bil izključen niti predčasen konec kariere. Tedaj je na sceno stopil Andrea Massi, do tedaj trener za kondicijsko pripravo slovenskih smučark, ki je ob novi trenerski prevetritvi postal nezaželen. Prav Italijan je Mazejevo, ki je zamenjala opremljevalca smuči (Rossignol – Stöckli), prepričal o smiselnosti oblikovanja samostojne ekipe, ki bi delovala ločeno od reprezentance. V izziv je tedaj ugriznil še serviser Andrej Perovšek. Nastal je prvi Team to aMaze.

2008: prvi Team to aMaze – Andrea Massi, Tina Maze in Andrej Perovšek | Foto: MaPa 2008: prvi Team to aMaze – Andrea Massi, Tina Maze in Andrej Perovšek Foto: MaPa

"Kar je bilo, je bilo. O tem ne razmišljam. Začenja se novo obdobje. To je nova zgodba," je v Söldnu na pragu nove zime ob tedaj dokaj skromni medijski pozornosti razmišljala Tina. Bilo bi prelepo, da bi zgodba že tedaj dobila popoln rezultatski preobrat. Na ledeniku je dobila bolečo rezultatsko zaušnico, saj je ostala brez finala. Posledično se je na štartu naslednje tekme v Aspnu pojavila s štartno številko 46. Takratno deseto mesto je imelo pridih zmage.

Tudi prave zmage so kmalu prišle. 10. januarja 2009 je slavila zmago na veleslalomu za Zlato lisico. "Še vedno lahko zmagujem. Vedela pa sem, da lahko ob trdem delu v sebi znova najdem moč za vrhunske rezultate. Sebi sem zaupala in verjela, da se lahko nekega dne vrnem na najvišjo stopničko. Zmaga je sladka, saj smo Andrej Perovšek, Andrea Massi in jaz dokazali, da smo dobro delali, in na ta način zaprli usta tistim, ki so bili včasih preglasni," je bila mariborskega podviga vesela povratnica v smučarsko elito.

Številke, številke …
400 – nastopov v svetovnem pokalu
81 – uvrstitev na stopničke v svetovnem pokalu
26 – zmag v svetovnem pokalu
9 – kolajn na svetovnih prvenstvih (4 zlate, 5 srebrnih)
4 – kolajne na olimpijskih igrah (2 zlati, 2 srebrni)
2. 1. 1999 – prvi nastop v svetovnem pokalu (Maribor, superveleslalom)
22. 3. 2015 – zadnji nastop v svetovnem pokalu (Meribel, veleslalom)

Odprla so se prva vrata …

Na svetovnem prvenstvu 2009 v Val d'Iseru je Mazejeva opravila še z enim urokom, tudi tokrat po dramatičnem zasuku, ki je bil zrel za podlago kakšnega hollywoodskega filmskega hita. Po prvi veleslalomski vožnji je bila šele petnajsta, nato pa uprizorila napad vseh napadov in se zavihtela na drugo mesto ter okrog vratu prejela svojo prvo kolajno na velikih tekmovanjih. "Bila sem v sobi s številnimi vrati. A vsa so bila zaprta. Takrat so se odprla prva vrata. Tega trenutka ne bom nikoli pozabila," se spominja Tina.

400 nastopov v svetovnem pokalu. | Foto: Sportida 400 nastopov v svetovnem pokalu. Foto: Sportida

Vse od prelomnega Val d'Isera naprej je Tina delovala kot neustavljiv stroj. Brez kriznih trenutkov, slabe volje in menjav v ekipi resda ni šlo, a krivulja je šla le še strmo navzgor. Srebrni snežinki iz Francije so sledile prve kolajne v svetovnem pokalu, na olimpijskih igrah v Vancouvru je bila dvakrat srebrna, na svetovnem prvenstvu leta 2011 v Garmisch Partenkirchnu pa je po srebru v superkombinaciji postala še svetovna prvakinja v veleslalomu.

"Očitno je nekdo tam zgoraj uslišal moje prošnje. Veleslalom je bil vedno moja disciplina. Verjela sem vase in v svoje delo. Končno se je vse obrnilo meni v prid," je po tem, ko je prisluhnila Zdravljici in skočila Massiju v objem, dejala slovenska smučarska kraljica. Njen vzpon je bil meteorski tudi v svetovnem pokalu. Na stopničke se je začela redno uvrščati v vseh disciplinah, točkovna krivulja pa je zgolj naraščala. V sezoni 2009/10 je bila četrta v skupnem seštevku svetovnega pokala, leto zatem tretja, nato druga in …

Andrea Massi je Tini leta 2008 pomagal na novo pot. | Foto: Sportida Andrea Massi je Tini leta 2008 pomagal na novo pot. Foto: Sportida

Preprosto, najboljša na svetu!

Sezona 2012/13. Sezona za zgodovino. Sezona, ki jo je Mazejeva začela in končala z zmago, vmes pa pisala zgodovino, premikala mejnike in meje (ne)mogočega ter poskrbela za najlepšo slovensko smučarsko pravljico. Takšne individualne predstave v eni zimi smučarski svet še ni videl.

V veličastnem šovu, razpetem med Söldnom in Lenzerheidejem, je v svetovnem pokalu osvojila 2.414 točk, kar je svetovni rekord. O tem, da je kot prva Slovenka osvojila veliki kristalni globus, ne gre izgubljati besed. Dodala je mala globusa za zmagi v veleslalomu in superveleslalomu, ob tem pa je bila še druga v slalomskem in smukaškem seštevku. Na posamičnih tekmah je slavila kar 11 zmag, ob tem pa še trinajstkrat stala na odru za zmagovalke.

Dekle z globusom | Foto: Sportida Dekle z globusom Foto: Sportida

"Sveti gral v mojih rokah! Veliki globus … Uf, za to sem garala vsa ta leta. To je krona petletnega načrtnega dela moje ekipe. Ko sem ga dvignila visoko nad glavo, so mišice gorele. A sezona je končana, zato sem si to lahko privoščila," je kmalu po tem, ko je prejela veliki globus, dejala Mazejeva, ki v sanjski sezoni ni blestela le v svetovnem pokalu, temveč tudi na svetovnem prvenstvu v Schladmingu. Tam je postala svetovna prvakinja v superveleslalomu ter podprvakinja v veleslalomu in superkombinaciji.

Kdor čaka, dočaka

Sezona po nepozabnem smučarskem šovu, ki je Črnjanko dokončno okronal za daleč najbolj priljubljeno slovensko športnico, je bila izjemno zahtevna. Tina že na prvi tekmi ni našla pravih občutkov, prave smučarsko-šampionske lakote. V ekipi so se kopičile težave. Na trenutke je bil položaj videti brezizhoden. A Mazejeva in Massi sta vendarle vedela, da sezona 2013/14 prinaša še zadnji veliki izziv – olimpijske igre v Sočiju.

Po decembrsko-januarski trenerski menjavi v Team to aMaze se je začela krivulja strmo dvigovati. Čeprav se na prvi tekmi na ZOI vse vendarle ni izšlo po načrtih, pa je Tina nato dvakrat silovito udarila. Najprej v kraljevi disciplini, v smuku, kjer si je razdelila zmago s Švicarko Dominique Gisin. Devetdeset let po nastopu prvega Slovenca na zimskih olimpijskih igrah, 30 let po tem, ko je prvo kolajno osvojil Jure Franko, in dve desetletji po tem, ko so Jure Košir, Alenka Dovžan in Katja Koren osvojili prve medalje za samostojno Slovenijo, je Tina Maze kot prva slovenska športnica osvojila zlato na zimskih olimpijskih igrah.

Tako je zmage slavila Tina Maze. | Foto: Sportida Tako je zmage slavila Tina Maze. Foto: Sportida

Ko se evforija v Sloveniji še ni povsem pomirila, je Tina udarila še enkrat. Tokrat v veleslalomu, njeni dolgoletni paradni disciplini. Še drugič je prisluhnila Zdravljici in se v domovino vrnila kot velika junakinja in dvakratna olimpijska prvakinja.

"Dokazala sem si, da je treba verjeti v svoje sanje. Če verjameš, se lahko uresničijo. V ključnem trenutku, na najpomembnejših tekmah, sem pokazala najboljše predstave. Ponosna sem na to, da sem po zgolj solidni sezoni v Sočiju prestavila v višjo prestavo," je črto pod svoje nastope v smučarskem središču Roza Hutor potegnila olimpijska prvakinja v smuku in veleslalomu, ki v nadaljevanju svetovnega pokala ni blestela, zato je kmalu po zadnji tekmi sporočila, da nadaljuje svojo športno pot. "Ne, na takšen način se ne smem posloviti," je dejala.

 

Še dobro, da je nadaljevala …

Zgodba se je torej nadaljevala. In to v velikem slogu. Sezone 2014/15 Tina resda ni začela tako, kot bi si sama želela, a je nato v dobršnem delu zime znova blestela. Najmočnejša je bila na vrhuncu sezone, na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku. Tam je bila oster boj predvsem z Avstrijko Anno Fenninger (danes Veith). Najprej je za njo v superveleslalomu zaostala za pičle tri stotinke, a se je vseeno veselila nove srebrne kolajne. Priložnost za "maščevanje" se je ponudila kmalu. V smuku je Črnjanka ugnala vse, najtesneje prav Fenningerjevo – za dve stotinki. Bolj prepričljiva je bila njena zmaga v alpski kombinaciji, kjer je osvojila svojo zadnjo kolajno na svetovnih prvenstvih.

"Vse od ustanovitve samostojne ekipe sem se spremenila do te mere, da so postala največja tekmovanja zame največji izziv, pravi vrhunec sezone in drug svet. Kot bi se neki ritem prekinil, sama pa bi se povsem na novo zbrala. Jasno, predpogoj je dobra pripravljenost. Ko se ta združi z maksimalno osredotočenostjo, so mogoči takšni rezultati," je po novi pravljici dejala Tina.

Prva in edina Slovenka z zlato kolajno na zimskih olimpijskih igrah. | Foto: Prva in edina Slovenka z zlato kolajno na zimskih olimpijskih igrah.

Po nepozabnih dveh tednih v ameriški zvezdni državo Kolorado Mazejeva ni zbrala dovolj moči in predvsem osredotočenosti za šampionski razplet svetovnega pokala. Čeprav je nanizala kopico vrhunskih uvrstitev, pa je morala v boju za veliki kristalni globus na zadnji tekmi priznati premoč Fenningerjevi. Zadovoljiti se je morala z drugim mestom, a ob tem tudi z nekaj blestečimi etapnimi cilji. Na seznam uspehov v svetovnem pokalu je dodala tri zmage ter sezono v kar treh disciplinah (slalom, superveleslalom in smuk) končala na tretjem mestu. Prav po finalu v svetovnem pokalu se je umaknila iz smučarskega sveta.

Info: Tina Maze

Klub
SK Črna TAB

Rojena
2. 5. 1983, Slovenj Gradec

Kraj bivanja
Črna na Koroškem/Gorica

Nastopi na SP
St. Anton 2001: 16.(sl), 22.(vsl), 32.(svsl)
St. Moritz 2003: 5. vsl)
Bormio 2005: 6.(svsl), 10.(k)
Aare 2007: 14.(svsl), 22.(vsl)
Val d'Isere 2009: 2. (vsl), 5.(svsl), 14.(sm)
Garmisch-Partenkirchen 2011: 1. (vsl), 2. (komb), 5. (sl), 5. (sm), 11. (svsl)
Schladming 2013: 1. (svsl), 2. (vsl), 2. (komb), 5. (sl), 7. (sm)
Beaver Creek 2015: 1. (sm), 1. (komb), 2. (svsl), 5. (vsl), 8. (sl)

Nastopi na OI:
Salt Lake City 2002: 12. (vsl), 
Torino 2006: 12. (vsl), 39. (svsl)
Vancouver 2010: 2. (vsl), 2. (svsl), 5. (komb), 9. (sl), 18. (sm)
Soči 2014: 1. (sm), 1. (vsl), 4. (komb), 5. (svsl), 8. (sl)

Svetovni pokal: 
2015 - 2. mesto, 2014 - 4. , 2013 - 1. , 2012 – 2., 2011 – 3., 2010 – 4., 2009 – 6., 2008 – 28., 2007 – 30., 2006 – 14., 2005 – 10., 2004 – 33., 2002 – 36., 2001 – 54.
Ne spreglejte