Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 9. 2013,
17.33

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

smučarski skoki Jernej Damjan Matjaž Pungertar Katja Požun

Torek, 24. 9. 2013, 17.33

2 leti, 2 meseca

Damjan: Kadar sem dobro skakal poleti, sem tudi pozimi!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jernej Damjan, trenutno vodilni v skupnem seštevku poletne velike nagrade, pod vodstvom novega trenerja Simona Podreberška doživlja pravi preporod. Izvrstna tudi Katja Požun in Matjaž Pungertar.

V prostorih Smučarske zveze Slovenije se je na današnji novinarski konferenci zbrala štirinajstglava druščina fantov in deklet na čelu z glavnim trenerjem smučark skakalk Jožetom Berčičem in pomočnikom glavnega trenerja moškega dela ekipe Nejcem Frankom ter predsednikom Smučarske zveze Slovenije Juretom Žurejem, ta je glavno besedo z veseljem prepustil perspektivnim skakalcem in skakalkam, ki jim je poletni del sezone stekel kot po maslu.

Glavni trener Berčič: Še vedno smo v fazi dokazovanja

Po besedah glavnega trenerja smučark skakalk Jožeta Berčiča so bile štiri tekme na rusko-kazahstanski turneji testna tekmovanja, ki bodo snovalcem skakalne zgodbe v pomoč predvsem pri načrtovanju zimskega dela sezone.

"Že tekme so nam pokazale marsikaj, jutri pa nas čaka še testiranje, ki nam bo pomagalo pri načrtovanju fizične priprave v zimskem delu sezone. Trenutno smo na ravni 'fant-dekle', kjer se še vedno dokazujemo, mislim pa, da bomo zdaj vse sile združili v pravo smer in v zimski del sezone vstopili tako, kot je treba. Sobotna tekma v Kazahstanu je imela le en sam namen, in sicer pozicionirati dekleta na tista mesta, ki so jih sposobna osvojiti. In glede na to, da se mi je na mednarodni tekmi prvič zgodilo, da bi bili vsi moji tekmovalci uvrščeni med prvo dvanajsterico, kar pomeni, da smo le sedem mest prepustili preostalim, je bil to odličen rezultat," se je smejalo Berčiču, ki je nedeljsko tekmo označil celo kot češnjo na vrhu torte, ki so jo postavili že na sobotni tekmi. "Če bomo združili vse sile, od ženske intuicije do vseh možnosti, ki jih imamo v tej smeri, pomoči SZS, športnega psihologa in tako naprej, se bomo takole kot danes bržkone še velikokrat veselili. Morda celo še v večjem številu," je optimistično naznanil Berčič, ki je krmilo ženske reprezentance v smučarskih skokih iz rok Matjaža Triplata prevzel aprila letos.

Požunova: Imam še nekaj rezerv

Dvajsetletna Trboveljčanka Katja Požun, ki trenutno drži skupno tretje mesto na poletni veliki nagradi, je bila s tremi uvrstitvami na zmagovalni oder, sicer malo manj s 25. mestom, v ruskem Nižnijem Tagilu in kazahstanskem Almatiju izredno zadovoljna. "Na tekmah smo preverjali, kam pravzaprav spadamo. Imam še nekaj rezerv, predvsem v tehniki. Pred nami sta še dva meseca treningov, testiranja na veliki skakalnici v Planici, potem pa skok v zimsko sezono," je zbranim predstavnikom sedme sile svoj pogled na sezono na kratko ubesedila študentka fakultete za varnostne vede Katja Požun.

Frank: Fantje so presegli moja pričakovanja

Po kavalirski prepustitvi besede skakalkam je na svoj račun prišel tudi številčni del moške ekipe. Nejc Frank, pomočnik glavnega trenerja moške skakalne reprezentance Gorana Janusa, je ritem treningov, potovanj in tekem označil za zelo napornega. Pohvalil je vzdušje v ekipi, poudaril organizacijske zaplete na ruski turneji in ponosno opozoril na prepričanje, da so fantje z rezultati presegli njegova osebna pričakovanja. Še posebej je pohvalil Jerneja Damjana, ki mu kot zmagovalcu skupnega seštevka svetovnega pokala trenutno pripada rumena majica, poudaril zmago Matjaža Pungertarja in nekaj spodbudnih besed namenil tudi preostalim skakalcem, ki "kažejo vedno višjo raven skakanja, kar pomeni, da so na pravi poti".

Pungertar v koraku z najboljšimi

Matjaž Pungertar, ki si je ‒ kot veleva tradicija v skakalnih vrstah ‒ z zmago prislužil torto, je na kratko pojasnil, da je z zmago v Almatiju dokazal, da vendarle drži korak z najboljšimi. Presenečenja sotekmovalcev za proslavitev zlate kolajne še ni bil deležen, si je pa, kot je v šali dejal, za nagrado kupil nov mobitel, no, pa še to le zato, ker je starega izgubil.

Dobri skoki poleti, dobri tudi pozimi?

Jernej Damjan se je z dvema drugima mestoma v Almatiju in drugim mestom v ruskem Nižnijem Tagilu povzpel na prvo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. "Občutek je lep, moj fokus pa ostaja na skokih. Če se ozrem na pretekle sezone, lahko rečem, da sem vedno, kadar sem dobro skakal poleti, dobre skoke nadaljeval tudi pozimi," je optimistično sklenil Damjan, ki je priznal, da ima kljub uspehom v poletnem delu sezone vendarle raje zimo. "Zaradi snega ni trenja za zaletišču, kar mi bolj ustreza, komaj čakam na zimo," je še povedal.

Dekleta so zaključila, pred fanti še dve poletni tekmi

Poletni del sezone je za dekleta končan, medtem ko skakalce čakata še dve tekmi, 29. septembra v avstrijskem Hinzenbachu in 3. oktobra v nemškem Klingenthalu. V Hinzenbach bodo potovali Jernej Damjan, Rok Justin, Andraž Pograjc, Anže Semenič, Nejc Dežman in Mitja Mežnar, v Klingenthal pa Damjan, pridružili pa se mu bodo še Robert Kranjec, Peter Prevc, Jurij Tepeš, Jaka Hvala in Matjaž Pungertar.

Ne spreglejte