Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
15. 7. 2015,
11.43

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Matic Skube Andrea Massi slalom

Sreda, 15. 7. 2015, 11.43

4 leta, 10 mesecev

Črnoglede misli skopnele s snegom pretekle sezone

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če so ga še pred nekaj meseci prevevale celo upokojitvene misli, pa je Matic Skube zdaj povsem predan pripravam na novo zimo, v kateri napoveduje dolgo pričakovani preboj.

Ko smo se z Maticem Skubetom pogovarjali ob robu marčevskega pokala Vitranc v Podkorenu, je deloval zelo apatično. Kot bi bil naveličan vsakoletnih razočaranj, ki so bila plod spodletelih poskusov preboja v širši razred najboljših slalomistov, predvsem pa ujet v frustracije na račun občutka o nekonkurenčnih pogojih. Štiri mesece pozneje je na kondicijskih pripravah pod vodstvom zunanjega svetovalca Smučarske zveze Slovenije in predvsem mojstra za fizično pripravo Andree Massija deloval prerojeno. Prepričan o tem, da pri 27 letih še ni zrel za odpis, predvsem pa vidno motiviran, da po dolgih letih stagniranja vendarle udejanji in osmisli svoj slalomski potencial.

"V življenju je vedno tako, da lahko na določen položaj gledaš kot optimist ali kot pesimist. Jaz sem se tokrat postavil v vlogo prvega. Čutim, da se položaj pod okriljem SZS popravlja. Novo motivacijo sem dobil ob delu z Massijem, za katerega dobro vemo, kaj je dosegel s Tino Maze. Po naravi sem zvedav. Tudi zato sem tokrat srkal znanje, preizkušal nove prijeme, se učil … V štirih tednih sem napredoval, predvsem pa me je prevzelo to pozitivno ozračje," spremenjeni športni nazor razkriva Skube.

Zdaj ali nikoli, 3. del

Nekdanji mladinski slalomski prvak je sicer novo poglavje svoje kariere napovedoval že večkrat, še posebej izrazito ob menjavah smučarske opreme. Zdaj ostaja zvest Völklovim smučem, na katerih mora povsem osvojiti še nove vezi. Poleg zaupanja v opremo in bolj kakovostne kondicijske baze pa temelj za tokratni optimizem, vpet v napoved o dolgo pričakovanem preskoku, išče v ugodnem izhodišču.

Ne le da je z dvema uvrstitvama med dobitnike točk prekinil skoraj triletno sušo v svetovnem pokalu ter na tekmah vnovič začutil sproščeno igrivost med količki. Uspešen je bil predvsem na tekmah nižje ravni, kjer je krepko popravil svoje točke, tako da na slalomski lestvici Mednarodne smučarske zveze zaseda 35. mesto. Izgovorov na račun pretirano načete snežne podlage ob morebitnih spodrsljajih zato ne bi smelo biti.

V novem poskusu s prizvokom mota "zdaj ali nikoli" pa še zdaleč ne bo zadovoljen zgolj s točkovno kontinuiteto. Osnovni cilj sezone 2015/16 je preboj med slalomske finaliste svetovnega pokala, na poti do zadnje tekme v St. Moritzu pa se želi večkrat približati tudi slalomski eliti.

Brez južne poloble, a z boljšim programom

Skube, čigar najboljši rezultat v svetovnem pokalu sega v leto 2011 (12. mesto v Adelbodnu), bo sicer zaradi zategnjenega proračunskega pasu celotne priprave na novo sezono opravil v Evropi. A kljub dejstvu, da ne bo vadil na raznolikih terenih v zimskih razmerah v Argentini ali Novi Zelandiji, je prepričan o tem, da je pripravljeni program bolj kakovosten kot v preteklih letih.

"Veseli me predvsem večja količina treninga. Na ledenikih bom dobil pravo kilometrino, pri čemer računam tudi na mednarodno primerjavo, pozimi pa bo veliko odvisno tudi od iznajdljivosti in dogovorov s tujimi tabori. Denarja za zakup najboljših prog pač nimamo, zato se moramo zanašati na poznanstva in 'lepe oči'. Zame pa bo ključno, da bom v zadnjih tednih pred sezono lahko vadil tudi na dobro utrjenih progah, tako da šoka, ki se je pogosto pojavil ob srečanju s progo svetovnega pokala, ne bo več," poudarja član škofjeloškega Alpetourja, ki se pred zadnjimi sezonami svoje kariere nagiba k popolni slalomski specializaciji. Veleslalom bo sicer še naprej treniral, a tekmovalnih ambicij v tej disciplini skorajda nima več.

Ne spreglejte