SiolNET. Sportal Zimski športi
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Črna proga za izkoreninjanje črnogledih misli

1

termometer

 | Foto:
Eno od ključnih vprašanj v smučarski karavani svetovnega pokala je, kakšen bo ob koncu tedna odgovor slovenske šampionke Tine Maze na presenetljivo anemično predstavo v Söldnu.

Črna proga v Leviju, kakor se imenuje slalomski poligon v omenjenem laponskem smučarskem središču, Tini Maze do zdaj ni bila pisana na kožo. Na relativno neselektivni progi namreč tehnične podkovanosti ni mogla tako dobro unovčevati kot na preostalih slalomiščih. A prav zadnja sezona je potrdila, da je lahko Črnjanka ob pravi formi in v svojem smučarskem transu konkurenčna na prav vseh terenih in v vseh pogojih. Na uvodni preizkušnji nove sezone v Söldnu je bilo sicer vidno, da šampionskega vala iz predhodne zime ni zadržala, zato je kmalu po nenadejanem ledeniškem spodrsljaju sklenila, da želi ujeti novega. Kako uspešna je pri uresničevanju svojih zamisli, bo bržčas vidno že v soboto v Leviju, pred katerim je prav stanje najboljše slovenske alpske smučarke ena večjih ugank.

Mazejeva se je v želji po kakovostni pripravljenosti skorajda povsem "odklopila", si na obraz nadela delovni izraz in se lotila izkoreninjanja vseh notranjih dvomov ter črnogledih misli. Njena pripravljenost ne bi smela biti sporna, do želene končne slike pa jo torej loči "le" smučarska izvedba. Ta se v njenem primeru že kot po pravilu približuje popolnosti takrat, ko ne čuti prisotnosti motečih elementov in v svojem delovnem okolju zaužije želeni mir.

Po söldenskem veleslalomu se je druga slalomistka zadnje sezone sprva za nekaj časa umaknila s pobeljenih strmin ter se posvetila kondicijski vadbi, smučarske občutke pa je nato v preteklem tednu iskala na koroškem ledeniku Mölltal. Že v začetku tedna jo je skupaj z Andreo Massijem, ki je pred pomembno preizkušnjo tekmovalko še nekoliko oddaljil od vrveža in se tudi sam izognil javnim napovedim, pot vodila na Finsko.

Ameriška najstnica proti veterankam

Prav v Leviju se je pred skorajda natančno enim letom začel veliki slalomski spopad med Mazejevo in Mikaelo Shiffrin. Bitko je dobila Američanka, ki se je tedaj še s štartno številko 18 zavihtela na tretje mesto in Slovenko prikrajšala za prve finske stopničke. Dvoboj se je nato nadaljeval vse do zadnjih zavojev zadnjega slaloma v Lenzerheideju, kjer je krajši konec potegnila Mazejeva.

Komaj 18-letna Američanka, ki se je začela resno spogledovati tudi s hitrimi disciplinami, kar potrjuje namige o projektu nove vsestranske smučarke z druge strani Atlantika, bo prav zaradi osvojenega malega globusa, pripadajoče rdeče štartne številke in naslova svetovne prvakinje v Leviju deležna prav posebne pozornosti. Načrte o sanjskem vstopu v novo slalomsko sezono ji bodo skušale preprečiti predvsem več kot desetletje starejše smučarske veteranke. Slovakinje Veronike Velez Zuzulove, lani tretje slalomistke sveta, zaradi poškodbe ne bo med njimi, zato pa Maria Höfl Rieschslovi kot prava specialistka za Levi. Na svojem računu ima namreč kar tri laponske slalomske zmage, še trikrat pa je bila na stopničkah. Še natančneje Črno progo pozna domačinka Tanja Poutiainen, ki se vrača po poškodbi, a že napoveduje napad na najvišja mesta. Podobnih misli je tudi ena najboljših slalomistk vseh časov Marlies Schild, ki je pripravljalno obdobje preživela brez večjih zdravstvenih težav in je zdaj nared za naskok na stare položaje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin