Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 3. 2016,
10.40

Osveženo pred

8 let

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Planica Planica smučarski skoki Cockta

Sreda, 30. 3. 2016, 10.40

8 let

Cockta ponosno stoji ob strani smučarskim skakalcem

Oglasno sporočilo

Foto: Cockta

Pretekli konec tedna je Cockta že 63. ovila dolino pod Poncami v svoj logotip, odžejala na tisoče obiskovalcev finala v smučarskih skokih in poletih v Planici ter se ponosno bohotila na kombinezonih slovenskih smučarskih skakalcev.

Letošnjo prireditev si je na kraju samem v štirih dneh ogledalo 110 tisoč obiskovalcev, od vseh Slovencev, ki so takrat gledali televizijo, jih je več kot 84 odstotkov spremljalo prav dogajanje v Planici.

Cockta je z vso pravico ponosna na izjemne uspehe Petra Prevca, Roberta Kranjca in drugih slovenskih skakalcev, saj z njimi ni samo vrsto let v Planici, temveč vrsto let sponzorira tudi Pokal Cockta, celoletni tekmovalni sistem, v katerem pridobivajo izkušnje ter se kalijo skakalci in skakalke od 14. leta starosti. Le z dolgoletnim prizadevnim in strokovnim delom lahko namreč nadarjeni skakalec zraste v zmagovalca svetovnega pokala, novoletne turneje, svetovnega prvenstva …

Cockta se je prvič javnosti predstavila že leto po svojem nastanku, in sicer sredi zime, kar ni bil običajen čas za promocijo nove pijače. V Sloveniji je bil to čas takrat že uveljavljene Planice in Cockta je 8. marca 1953 izvedla veliko marketinško akcijo na smučarskih skokih v Planici. Na panojih je bila na modrem ozadju zagorela deklica s čopom, oblečena v rumeno majico, ki pije Cockto, dekleta iz kolektiva Slovenija vino so oblečena v kombinezone s Cocktinimi znaki med gledalci raznašala Cockto, od železniške postaje pa vse do skakalnice pa so bila razporejena reklamna stojala s Cockto.

Športni dogodek v Planici leta 1953, ki so ga spremljali prvi oglaševalski panoji in zvočno oglaševanje, lahko zato izpostavimo kot enega izmed prvih tovrstnih povezovanj gospodarstva in športa v Sloveniji. Čeprav takrat športna industrija še ni bila tako razvita kot danes, gre pri Cockti za lep, pravzaprav šolski primer širšega pristopa k spodbujanju sponzorstva, kot ga poznamo danes.

O takrat do danes je minilo 63 let, menjali so se države, lastniki, podoba, blagovna znamka Cockta pa tradicionalno še naprej ostaja tesno povezana s športom, vključno z dogodkom v Planici in tudi slovenskimi orli. Gre za enega izmed prvih in najdlje trajajočih športnih sponzorstev v Sloveniji.

Ne spreglejte