Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
4. 3. 2017,
11.43

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

pokal Vitranc Boštjan Kline

Sobota, 4. 3. 2017, 11.43

6 let, 7 mesecev

Ob robu pokala Vitranc: Boštjan Kline

Čestitke še kar dežujejo, Kline pa ostaja v svojem filmu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Smukaško zmago iz Kvitfjella je najboljši slovenski alpski smučar Boštjan Kline "pospravil" v poseben predal in se, v skladu z zanj značilno psihološko pripravo, posvetil novim izzivom. Eden od teh je bila tudi vloga predtekmovalca na veleslalomskem delu 56. pokala Vitranc v Podkorenu.

Boštjan Kline v vlogi predtekmovalca. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Boštjan Kline v vlogi predtekmovalca. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Na štartu sem čutil kar precejšnjo tremo. Gre za novo tekmovalno okolje in novo izkušnjo. S pomočjo predhodne priprave in tudi rutine sem se nato dobro znašel in, vsaj po mojem mnenju, tudi dobro opravil s progo," je, potem ko se je predstavil v vlogi predtekmovalca, dejal Boštjan Kline, ki sicer nima resnejših veleslalomskih načrtov.

Še naprej namerava ostati osredotočen na hitri disciplini, zato veleslalomski trening razume predvsem kot tehnično izpopolnjevanje. Za nameček je tokrat preizkusil tudi veleslalomske smuči, s katerimi bodo po vpeljavi novih pravil vozili v prihodnji sezoni. Takrat bodo lahko smučarji znova izbirali smuči, ki bodo dolge vsaj 193 centimetrov in imele radij 30 metrov (zdaj 35).

"Razlika je očitna. Zdaj je bilo treba več delati in biti bolj korekten. Z novimi smučmi bo ključen ritem. Smuči hitreje opravijo zavoj in smučarju dovolijo, da si privošči malce več," pravi najboljši slovenski smukač, ki se je v ciljnem izteku vitranške strmine znašel v tesnem novinarskem primežu. Ob tem je sprejemal tudi številne čestitke tekmovalcev.

Kako hitri so bili predtekmovalci?   | Foto: Sportida Foto: Sportida

Poleg Klineta je v vlogi predtekmovalca nastopil tudi Klemen Kosi, zanimivo pa je, da sta na kakovostni podlagi in na novih veleslalomskih smučeh, ki bodo v veljavo vstopile v prihodnji zimi, oba dosegla zelo spodobna časa.

Kosi je s progo opravil v času 1:13,60, Kline pa 1:14,86. Za primerjavo: čas izjemnega Marcela Hirscherja je znašal 1:11,63, Žana Kranjca, ki je bil dvajseti, 1:14,03, v finale pa je vodil tudi še čas 1:14,79 (Daniel Meier). 

- Kaj se dogaja na pokalu Vitranc? 

"Dober trening in dobra izkušnja." | Foto: MaPa "Dober trening in dobra izkušnja." Foto: MaPa Vizualizacija: tudi v rdeči majici vodilnega smukača 

Tudi na splošno na Boštjanov vsakdan še vedno vpliva nedavna smukaška zmaga v svetovnem pokalu v Kvitfjellu.

"Tisto tekmo sem v glavi že predelal. Šel sem naprej. Tudi ko sprejemam čestitke, ostajam v svojem filmu. Vidim pa, koliko je ljudem ta zmaga pomenila. Da ne bo pomote, tudi jaz sem bil vesel, tudi zame je bilo to nekaj novega. A ko vidim okolico, se zavem, za kako velik uspeh gre. A ponavljam, skušam ostati neobremenjen in potrpežljiv. Delam naprej," pripoveduje Mariborčan, ki slovi tudi po tem, da zelo veliko energije in časa posveča športno-tekmovalni miselnosti.

Je bil torej tudi na prvo zmago pripravljen? "V svojih pripravah sem vizualiziral tudi zmago. Ne le to, vizualiziral sem celo smučanje v rdeči majici vodilnega smukača. V glavi sem imel vse. A ko se nato zgodi povsem zares, je slika drugačna. Drugače je, ko se dan po zmagi postaviš na štart. Misli bežijo na vse strani. Vedno sem trdil, da bom zmagal, ko bo napočil pravi čas. Nisem pa povsem vedel, kaj vse to prinaša," odgovarja trenutno šesti smukač svetovnega pokala.

Misija: Aspen

Da se je dobro odzval na prvo zmago v karieri, je Kline potrdil že s sedmim in osmim mestom na preostalih dveh tekmah v Kvitfjellu. Zdaj misli že namenja finalu svetovnega pokala, ki ga bo gostil Aspen. Tam bo nastopil v obeh hitrih disciplinah in poskušal poskrbeti za točkovno najboljšo sezono v karieri, predvsem pa si zagotoviti položaj med najboljšo deseterico v obeh disciplinah.

"Priprava mora biti takšna, kakršne so priprave na vsako tekmo. Res je sicer, da gre za nov tekmovalni teren, zato bo pomemben že prvi ogled, nato pa na uradnem treningu približevanje tekmovalni liniji. Jasno, poiskati moram tudi prave tekmovalne občutke. Moj osrednji cilj je neobremenjeno smučanje," pred skorajšnjo selitvijo v Kolorado razmišlja Kline.

Zmaga iz Kvitfjella še vedno odmeva | Foto: Reuters Zmaga iz Kvitfjella še vedno odmeva Foto: Reuters

"Izoliram se sam"

Z uspešnim finalom bi kronal sezono 2016/17, v kateri je osvojil želeno zmago, za popolno zadovoljstvo pa je manjkala le tekmovalna stabilnost, sicer njegov smučarski ideal. To bo zanesljivo eden od ciljev novega pripravljalnega obdobja. V tega bo, kot upa in verjame, vstopil v preizkušenem delovnem okolju in pod vodstvom iznajdljivega ter strokovno in motivacijsko podkovanega trenerja Petra Pena ter njegovega pomočnika Gašperja Markiča, ki je ekipi dodal novo dimenzijo.

"Veseli me, da trenerji vidijo tisto, kar vidim tudi sam – rezerve. Vsi si prizadevamo za napredek. Ta ekipa mi torej zelo ustreza. Pomembno pa je, da tudi v trenutkih, ko mi kaj ne ustreza, ostanem dovolj močan in vztrajam v svojem filmu. Tudi če mi nekdo sredi noči s kladivom razbija po vratih, moram spati. Ne smem se obremenjevati. Pomembno je, da znaš samega sebe izolirati, ne pa da te izolirajo drugi," je krajši pogovor v Kranjski Gori sklenil Boštjan Kline.

Ne spreglejte