Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 11. 2023,
14.36

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Miha Šimenc tek na smučeh

Četrtek, 23. 11. 2023, 14.36

5 mesecev

Miha Šimenc pred začetkom nove sezone svetovnega pokala v smučarskih tekih

Če mu kdaj ne gre, lahko pokliče družino in vidi, kaj je zares pomembno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Miha Šimenc | Miha Šimenc se veseli nove sezone. | Foto Grega Valančič/Sportida

Miha Šimenc se veseli nove sezone.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Konec tedna se bo v Ruki začela nova sezona svetovnega pokala smučarskega teka. Na Finsko bo odpotoval tudi najboljši slovenski tekač lanske sezone Miha Šimenc. Kot je dejal 27-letnik v pogovoru za STA, zanj največji izziv predstavlja prenesti dobro delo s treninga na tekme.

Anja Eržen
Sportal V dnevu ne najde niti ure zase, ampak je srečna

"Priprave so bile kar zanimive. Imel sem nekaj težav s hrbtom, kar je zagotovo ena stvar, ki me malo bremeni. Ne samo, da izpustim tisti teden treninga, ampak me po operaciji tudi psihično malo skrbi, ali je vse v redu, ali se spet kaj pripravlja, ali bo spet prišla bolečina. Toda enostavno se zmeraj poskušam pomiriti, da delam dobro in da je to le dejavnik, ki ga moram upoštevati," je spomin na priprave osvežil Šimenc.

Logatčan je sicer zaradi težav s hrbtom in operacije izpustil celotno sezono 2020/21. Preteklo sezono je končal na 73. mestu v skupni razvrstitvi svetovnega pokala, v seštevku sprinta je bil z 203. točke 34. Sezono je tudi dobro končal, z devetim mestom na sprintu v Lahtiju, s čimer se je približal svoji najboljši uvrstitvi v karieri, sedmemu mestu februarja 2020 v Aareju.

smučarski tek
Sportal Pripravljeni na drugačno sezono z različnimi cilji

"Velik napredek je bil narejen na klasični strani"

Kar zadeva treninge, je z delom zadovoljen. "Velik napredek je bil narejen na klasični strani, recimo soročni poriv, kakršen bo tudi sprint na olimpijskih igrah 2026. To je moj cilj in delamo v smeri proti temu sprintu, izboljšujemo vse elemente. Mislim, da sem naredil velik korak naprej, a seveda je to treba prenesti v tekmo, kar je najtežji del vsega. Treningi so eno, tekme drugo, ker moraš uskladiti tudi glavo in zdaj se začne še ta del."

"Velik napredek je bil narejen na klasični strani, recimo soročni poriv, kakšen bo tudi sprint na olimpijskih igrah 2026." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Velik napredek je bil narejen na klasični strani, recimo soročni poriv, kakšen bo tudi sprint na olimpijskih igrah 2026." Foto: Grega Valančič/Sportida

Toda treningi niso edini dejavnik, ki ga more 27-letni smučarski tekač uskladiti s tekmami. Kot je pojasnil, mora usklajevati tudi družinsko življenje: "Velik dejavnik pri meni je, da imam tudi družino. Družinsko življenje moram enostavno uskladiti s treningom in tekmami. Dva majhna otroka ti seveda pobereta nekaj energije, ampak tako kot jo pobereta, jo tudi kdaj vrneta nazaj."

Ob družini ugotovil, da ena slaba tekma ne pomeni konca sveta

Kot je dodal, mu lahko dobro ravnotežje med družino in tekmami pomaga ter ga ne bremeni, a pravi, da je biti toliko časa od doma včasih izziv. "To lahko prizna vsak starš, ki je od doma tako kot mi. Toda če navedem primer, včasih se je zgodila slaba tekma, zato sem se vznemirjal in preveč razmišljal, kaj bo zdaj. Danes lahko pokličem družino, vidim, kaj je v življenju zares pomembno in da ena tekma ni konec sveta."

"Na tekmah bo še zmeraj milijon priložnosti, na drugi strani me podpira družina in vse skupaj je veliko lažje. Kdaj je tudi težko, še posebej zdaj, ko me en mesec ne bo doma, kar zagotovo zame, za ženo in otroka ni najlažje, a je to odločitev, ki sem jo sprejel," še pravi Šimenc.

Eva Urevc
Sportal Slovenka je navdušila na pripravljalni tekmi

Ruka mu je pri srcu, na Tour de Ski želi do konca

V letošnji sezoni smučarskega teka ob svetovnem pokalu in novoletni turneji ne bo večjega tekmovanja, zato se tudi njegovi cilji nekoliko razlikujejo od preostalih. "Že na splošno mi je uvod v svetovni pokal pri srcu. Ruka je res zelo lepo prizorišče, upam, da ne bo tako mrzlo, kot je bilo v preteklih letih."

"Na tekmah bo še zmeraj milijon priložnosti, na drugi strani pa me podpira družina in vse skupaj je veliko lažje." | Foto: www.alesfevzer.com "Na tekmah bo še zmeraj milijon priložnosti, na drugi strani pa me podpira družina in vse skupaj je veliko lažje." Foto: www.alesfevzer.com

"Potem je tukaj Tour de Ski, kjer imam letos tih načrt, da ga končam oziroma pridem do vrha Cermis. Seveda se bomo to odločali vsak dan zase. Če bo telo v redu, če bo forma, kot mora biti, bom letos kar ciljal na vrh. Tudi vmes bi rad kaj pokazal, ne samo hodil od postaje do postaje. Vmes sta dva sprinta zelo zanimiva, tudi nekaj tekem je takih, kot jih še nismo imeli, tako da se veselim tega Toura," je Šimenc dejal o letošnji tekaški novoletni turneji.

Za konec je spregovoril še o turneji po Severni Ameriki in tekmi v Trondheimu: "Po dolgem času bo spet ameriška turneja, kjer računam na velik spektakel, ki ga v Evropi nismo vajeni, mogoče malo več navijačev in tudi tega se veselim. Še ena zanimiva tekma bo v Trondheimu, ki bo generalka za svetovno prvenstvo prihodnje leto. Iz te tekme si želim največ spominov in vtisov, kar mi bo zelo prav prišlo drugo leto."

Ne spreglejte