Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
24. 3. 2017,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

2

Natisni članek

Stefan Kraft Kamil Stoch Peter Prevc Peter Prevc Jernej Damjan Jurij Tepeš Planica Planica poleti

Petek, 24. 3. 2017, 6.00

6 let, 6 mesecev

Če kdo ve, kaj se lahko zgodi, je to Peter Prevc

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

2

Stefan Kraft | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Stefan Kraft ali Kamil Stoch? To je osrednje vprašanje planiškega skakalnega praznika, ob katerem bo le eden prejel veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu. Slovenski skakalci imajo različno mnenje o tem, kdo bo končni junak. Peter Prevc zelo dobro ve, kaj se lahko zgodi v napetih zadnjih trenutkih sezone, saj je leta 2015 na svoji koži že občutil grenko izkušnjo.

Pred natanko dvema letoma je Peter Prevc v Planico pripotoval z ogromnimi 94 točkami zaostanka za Severinom Freundom, saj sta bili do konca sezone le še dve tekmi. Pred domačim občinstvom je nato zmagal in zasedel drugo mesto, Freund pa je bil četrti in sedmi. Njun seštevek točk se je na koncu zaustavil pri številki 1.729, veliki kristalni globus pa je romal v roke Nemca, ki je imel v tisti zimi več posamičnih zmag.

Letos je v Planico z bistveno manjšo prednostjo 31 točk pripotoval Avstrijec Stefan Kraft, ki mu za ovratnik diha Poljak Kamil Stoch, najboljši v svetovnem pokalu že v zanj sanjski sezoni 2013/14.

Ker je na voljo še 200 točk, se na petkovi in nedeljski posamični preizkušnji obeta neizprosen boj za skupno zmago.

Prevc se nagiba h Kraftu, Damjan k Stochu ...

Peter Prevc ve, kako napeto je lahko v boju za veliki kristalni globus. Leta 2015 je imel na koncu enako točk kot Severin Freund, a moral Nemcu prepustiti nagrado, saj je ta v tisti sezoni dosegel več posamičnih zmag kot naš skakalni šampion. | Foto: Grega Valančič/Sportida Peter Prevc ve, kako napeto je lahko v boju za veliki kristalni globus. Leta 2015 je imel na koncu enako točk kot Severin Freund, a moral Nemcu prepustiti nagrado, saj je ta v tisti sezoni dosegel več posamičnih zmag kot naš skakalni šampion. Foto: Grega Valančič/Sportida "Pravzaprav je Kraft v Vikersundu pokazal šibkost. Nekajkrat ni pokazal vrhunskega skoka, kot jih je na tekmah. Zdi se mi, da bi se lahko hitro spočil. Ve, kako dati glavo na 'off'. Stoch je že bil v tej vlogi in ve, kako se boriti za globus. Planica bo za njiju zelo stresna. Vem, kako je to (smeh, op. a.). Zdi se mi, da je Kraft v zraku malenkost boljši od Stocha, zato bi se morda nagnil na njegovo stran," se je opredelil lanski junak smučarskih skokov.

Več simpatij do Stocha goji Jernej Damjan, saj sta prijatelja: "Sem za Stocha, vendar bo težko. Kraft je pokazal nekaj super poletov, na Norveškem pa naredil tudi nekaj napak. V Trondheimu je bil veter, v Vikersundu je bil sam kriv ... Malce več možnosti dam Stochu, ker je videti bolj stabilen."

... Tepeš neopredeljen

Kamil Stoch je leta 2014 v Planici visoko v zrak že dvignil veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu. | Foto: Grega Valančič/Sportida Kamil Stoch je leta 2014 v Planici visoko v zrak že dvignil veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu. Foto: Grega Valančič/Sportida Če sta se Prevc in Damjan opredelila, pa se ni mogel Jurij Tepeš, ki bo skušal na obeh posamičnih tekmah prav tako skočiti čim dlje. Planica je zanj poseben kraj. Obe posamični zmagi v karieri je dosegel prav na Letalnici bratov Gorišek: "To bo zelo zanimiv konec sezone. V Planici se lahko zgodi marsikaj. Oba sta zelo močna. Tudi Wellinger, ki bo mešal štrene in je zagotovo jezen zaradi Vikersunda. Ne upam si nič napovedati."

V senci boja za osrednjo krono sezone je v igri še lovorika v razvrstitvi poletov. Kraft je tudi v tej bitki v ospredju. Stoch na drugem mestu zaostaja 56 točk, Wellinger na tretjem 72, najstarejši od bratov Prevc pa na četrtem že 115 točk.

Ne spreglejte