Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 1. 2023,
11.34

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,92

6

Natisni članek

menstrualni cikel Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin

Petek, 27. 1. 2023, 11.34

1 leto, 2 meseca

Če je še kdo zmeden, Mikaela Shiffrin je govorila o menstrualnem ciklu, ne o kolesarjenju #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,92

6

Mikaela Shiffrin | Smučarska rekorderka po številu zmag v svetovnem pokalu Mikaela Shiffrin je izjavila, da je precej utrujena, ker je sredi mesečnega (menstrualnega) cikla, prevajalec v nemški jezik pa je njeno izjavo napačno razumel, kar je pripeljalo do precej komičnega prevoda.    | Foto Reuters

Smučarska rekorderka po številu zmag v svetovnem pokalu Mikaela Shiffrin je izjavila, da je precej utrujena, ker je sredi mesečnega (menstrualnega) cikla, prevajalec v nemški jezik pa je njeno izjavo napačno razumel, kar je pripeljalo do precej komičnega prevoda.   

Foto: Reuters

Ameriška smučarka Mikaela Shiffrin, ki je s 84 zmagami v svetovnem pokalu utrdila svoj primat najboljše alpske smučarke v zgodovini, je na družbenih omrežjih opozorila na ponesrečen prevod njene izjave o mesečnem ciklu oz. menstruaciji.

"Poskušala bom najti energijo na slalomskih smučeh za prihodnji dve tekmi. Trenutno sem v neprijetnem obdobju menstrualnega cikla in sem precej utrujena," je Mikaela Shiffrin po drugi zaporedni veleslalomski zmagi na Kronplatzu v italijanskih Dolomitih razlagala novinarki avstrijske javne televizijske hiše ORF Alini Zellhofer.

Tudi novinarka Alina Zellhofer je zadevo še enkrat pojasnila na svojem Instagram profilu:

Prevajalec, ki je skrbel za prevod v nemščino, je pri svojem delu naredil napako, ki je delovala precej posrečeno. Besedo cycle oz. cikel je prevedel kot kolesarjenje. Tako se je na koncu slišalo, kot da je Shiffrinova tako utrujena, da tudi kolesariti ne more več, kar sicer počne vsak mesec.

Mikaela Shiffrin | Foto: Reuters Foto: Reuters

Prevod je očitno dosegel tudi Shiffrinovo, ki se je z dodatno razlago v četrtek zvečer oglasila na družbenih omrežjih in pojasnila, da je po tekmi govorila o menstrualnem ciklu, ne kolesarjenju, video pa dopolnila z izsekom treninga na trenažerju. Za glasbeno podlago je izbrala skladbo skupine Queen Bycycle Race (v prevodu Kolesarska dirka).

Sledilci Shiffrinove na družbenih omrežjih so njeno objavo večinoma sprejeli z velikim odobravanjem, saj so pogovori o mesečnem ciklu še vedno tabu, še posebej hvaležne zaradi odprtosti za javne pogovore o menstruaciji pa so bile njene sledilke.

Preberi še:

Mikaela Shiffrin
Sportal Nov rekord Shiffrinove, Dvornikova po sanjski vožnji do uspeha kariere
Mikaela Shiffrin
Sportal Nova rekorderka ostala brez besed: Ne vem, kaj naj zdaj rečem #video
Mikaela Shiffrin
Sportal Rekordna zmaga Mikaele Shiffrin, uspešen napad edine Slovenke v finalu

 

Ne spreglejte