Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
11. 9. 2017,
16.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Denis Šteharnik Klemen Bergant Ilka Štuhec Ilka Štuhec Ana Drev Ana Bucik Žan Kranjec Žan Kranjec Tina Robnik Meta Hrovat Štefan Hadalin

Ponedeljek, 11. 9. 2017, 16.50

6 let, 6 mesecev

Priprave slovenskih smučarjev

Če bodo tako zadovoljni tudi pozimi …

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Medtem ko se Ilka Štuhec in člani okrepljene moške ekipe za hitri disciplini na novo sezono pripravljajo v Čilu, v obeh tehničnih vrstah po vrnitvi iz Argentine hvalijo dobre priprave. Brez težav vseeno ne gre.

"Smo na pravi poti," pravi Denis Šteharnik. | Foto: Sportida "Smo na pravi poti," pravi Denis Šteharnik. Foto: Sportida

Še 47 dni nas loči od začetka nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju. Premalo, da bi kdorkoli nadoknadil izgubljeno v preteklih tednih, a več kot dovolj za zaključne priprave in specializirano piljenje ledeniške veleslalomske forme. Na drugo se zanašata tudi tehnična trenerja ženske in moške reprezentance Denis Šteharnik in Klemen Bergant, oba zelo zadovoljna s pripravami na južni polobli. Tam sicer še naprej trenirajo člani moške ekipe za hitri disciplini pod vodstvom Petra Pena in pa druga smučarka pretekle sezone ter najboljša smukačica Ilka Štuhec.

"Koristil mi je trening s fanti," pravi Ana Bucik. | Foto: Sportida "Koristil mi je trening s fanti," pravi Ana Bucik. Foto: Sportida Šteharnik hvali dekleta

"Za nami je zelo uspešen trening, saj smo uresničili večino zastavljenih ciljev. Pokazalo se je, kako pomemben del pripravljalnega obdobja je Ushuaia. Za dekleti je kar 21 smučarskih dni. Kdor želi motivirano zdržati takšno količino, mora biti kondicijsko dobro pripravljen. Na tej ravni lahko pohvalim dekleta. Vesel sem tudi, da smo imeli ob sebi tako kondicijskega trenerja kot tudi fizioterapevtko. Veselim se tudi nadaljnjega obdobja, da bomo lahko pokazali, kaj smo se naučili. Zdaj nas čaka piljenje forme, ki bo moralo biti na visoko ravni," je črto pod priprave na Ognjeni zemlji v Ushuaii, kjer je vodil Ano Bucik, Meto HrovatTino Robnik in samoplačnico Desiree Ajlec, potegnil trener Denis Šteharnik.

Bergant: Več in bolj kakovostno kot lani

Zadovoljstva ne skriva niti šef moške (vele)slalomske vrste Klemen Bergant, ki je prav tako v Ushuaii vknjižil 18 smučarski dni, med katerimi je bilo tudi nekaj superveleslalomskega treninga. "Za nami je dober trening. V Argentini je mogoče trenirati na več terenih. Tudi podlaga je bila raznolika. Sodelovali smo z žensko ekipo ter se primerjali s Francozi in Italijani. Pretirano se s primerjavami nismo obremenjevali. Pomembno je, da vemo, da smo konkurenčni. Nadoknadili smo tudi tisto, kar bi morali pred tem opraviti na ledeniku Saas Fee. Lahko rečem, da smo v primerjavi z lanskim letom po količini in kakovosti storili več. Imamo osnovo, zdaj pa sledi še ledeniška nadgradnja," pravi Bergant, ki ob Štefanu Hadalinu in Žanu Kranjcu hvali tudi Žana Grošlja.

Ana Drev še ne smuča na vso moč. | Foto: Sportida Ana Drev še ne smuča na vso moč. Foto: Sportida Brez zdravstvenih težav ne gre

V slovenski reprezentanci pa vseeno ni vse tako rožnato, kot bi lahko sklepali po ugodnih informacijah iz Čila in pohvalah obeh tehničnih trenerjev.

Prva dama slovenskega veleslaloma Ana Drev namreč po junijskem operativnem posegu na kolenu še vedno trenira po krepko prilagojenem programu. To pomeni, da kombinira kondicijsko vadbo s prostim smučanjem. V tem tednu naj bi okrepila vadbo na postavljeni progi, nato pa bo v sodelovanju s trenerskim vodstvom postavila načrt nadaljnjih priprav. Štart v Söldnu ostaja pod vprašajem. "Vse je odvisno od odziva kolena. Dejstvo je, da so glavni cilj olimpijske igre," pojasnjuje trener Šteharnik.

Še slabše jo je v pripravljalnem obdobju odnesel član ekipe evropskega pokala Jakob Špik, ki se je udeležil priprav v Ushuaii, a se zaradi bolečin v hrbtu v zadnjem tednu sotekmovalcem ni priključeval na terenu. Zdravniški pregled po vrnitvi je potrdil zle slutnje. Zaradi hernie diska 23-letnega Škofjeločana čaka operacija, ki ga bo za daljši čas oddaljila od smučanja.

Ne spreglejte