SiolNET. Sportal Zimski športi
4,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Čas je za slovo slovenskega skakalca, ki je poletel najdlje: "Obrnil bom nov list"

4,39

termometer

Tilen Bartol | Tilen Bartol bo v soboto skočil zadnjič v karieri. | Foto: Grega Valančič/Sportida
Tilen Bartol bo v soboto skočil zadnjič v karieri. Foto: Grega Valančič/Sportida

Cene Prevc, Bor Pavlovčič in Tilen Bartol so slovenski skakalci, ki se bodo ta konec tedna v Planici poslovili od smučarskih skokov. Na Letalnico bratov Gorišek ima prav posebne spomine zadnji, ki je leta 2016 na preizkusu poletel 252 metrov, a ni obstal na smučeh. Tako daleč ni poneslo še nobenega Slovenca. Daleč je želel leteti tudi v svetovnem pokalu, vendar ni našel priključka, kot si je želel, zato se je odločil, da pri 25 letih konča kariero. Zadnji skok na športni poti bo opravil v soboto.

Anže Lanišek Sportal Slovenski orli v Planici razred zase: Lanišek užival, Zajc prebil pregrado

Kako ste se počutili v četrtek v Planici? Za las ste bili prekratki, da bi se še zadnjič v karieri uvrstili na tekmo, potem ko ste bili v kvalifikacijah 43.

V Planici se vedno počutim dobro, čeprav skoki niso na ravni. Vseeno uživam, če ne drugega, v vzdušju.

Pri prvem poskusnem poletu ste verjetno vseeno uživali. Poneslo vas je 222,5 metra, vaš osebni rekord pa znaša 247,5 metra.

Ker je bila rampa višje in je bila hitrost posledično večja, je šlo. Ko so v nadaljevanju znižali zaletno mesto, nisem imel hitrosti in mi je pri preletu zmanjkovalo višine. Vesel sem, da sem šel čez 200 metrov, to je pa tudi vse.

Zadnji skok Tilna Bartola v konkurenci. V kvalifikacijah v Planici je bil 43. in tako za tri mesta zgrešil mesto med nastopajočimi na petkovi preizkušnji. | Foto: Grega Valančič/Sportida Zadnji skok Tilna Bartola v konkurenci. V kvalifikacijah v Planici je bil 43. in tako za tri mesta zgrešil mesto med nastopajočimi na petkovi preizkušnji. Foto: Grega Valančič/Sportida

Ob Cenetu Prevcu in Boru Pavlovčiču se boste ta konec tedna od smučarskih skokov poslovili tudi vi. Kaj je bil razlog pri vas?

V zadnjih dveh letih nisem našel stika s svetovnim pokalom, da bi bil sploh tam, kjer sem si želel biti, torej v družbi najboljših. Čas je, da obrnem nov list, se poslovim in dam prednost še čemu drugemu v življenju.

Cene Prevc Sportal Kariero bodo končali kar trije slovenski skakalci Urša Kragelj Sportal Po težavah s poškodbo se je odločila, da ima dovolj

Kje vidite razlog, da vam ni uspelo najti priključka z najboljšimi?

Ne vem. Marsikaj smo poskusili z opremo, pri meni, načinu treninga, a na koncu nikakor ni šlo. Po drugi poškodbi kolena nisem prišel niti blizu.

Kaj bo počel v prihodnje, še ni hotel razkriti. | Foto: Grega Valančič/Sportida Kaj bo počel v prihodnje, še ni hotel razkriti. Foto: Grega Valančič/Sportida

Verjetno je na odločitev vplivalo tudi to, da s skoki niste dovolj zaslužili, za vsakdanje življenje pa potrebujete denarna sredstva.

Tudi finančno je treba gledati. V življenju je treba zaslužiti. Našel sem se drugje in mislim, da mi bo tudi tam všeč. Kaj bom počel? Naj to za zdaj ostane še skrivnost.

Največji uspehi

Svetovni pokal:

3. mesto na ekipni tekmi – Vikersund 2021

Olimpijske igre:

5. mesto na ekipni tekmi – Pjongčang 2018

16. mesto – Pjongčang 2012

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin