Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2019,
17.32

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

biatlon svetovno prvenstvo Polona Klemenčič Lea Einfalt Östersund 2019

Petek, 8. 3. 2019, 17.32

5 let, 1 mesec

SP Östersund, šprint (ženske)

Na vrhu slovaška veteranka, Slovenki brez zasledovalne tekme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Lea Einfalt | Nekdanja smučarska tekačica Lea Einfalt je bila na prvi posamični tekmi na svojem prvem biatlonskem prvenstvu za las prepočasna, da bi si zagotovila tudi nastop na nedeljskem zasledovanju. | Foto Reuters

Nekdanja smučarska tekačica Lea Einfalt je bila na prvi posamični tekmi na svojem prvem biatlonskem prvenstvu za las prepočasna, da bi si zagotovila tudi nastop na nedeljskem zasledovanju.

Foto: Reuters

Drugi dan svetovnega prvenstva v Östersundu na Švedskem so bile na delu biatlonke, za odličja so obračunale na 7,5-kilometrski šprinterski preizkušnji, Slovenijo pa sta zastopali Lea Einfalt in Polona Klemenčič. Zasedli sta 69. in 77. mesto. Zlate medalje se je veselila Slovakinja Anastazija Kuzmina.

Zmagala je Slovakinja Anastazija Kuzmina (22.17,5), ki je bila kljub enemu zgrešenemu strelu 9,7 sekunde hitrejša od srebrne Norvežanke Ingrid Landmark Tandrevold in 12,6 sekunde od Nemke Laure Dahlmeier, ki se je vrnila po bolezni. Tandervoldova in Dahlmeierjeva sta streljali brezhibno.  

Kuzmina, ki se je jeseni spogledovala celo s koncem kariere, je pri 34 letih po treh olimpijskih zlatih medaljah (Vancouver 2010 - šprint, Soči 2014 - šprint, Pjongčang 2018 - skupinski štart) osvojila še prvi naslov svetovne prvakinje. 

Slovenki brez zasledovanja

Slovenske barve sta branili mladinka Polona Klemenčič in nekdanja smučarska tekačica Lea Einfalt, ki v tej zimi sploh prvič tekmuje med biatlonci. Klemenčičeva je možnosti za uvrstitev na zasledovalno preizkušnjo, kar je bila njena tiha želja, zapravila na strelišču, že na prvem postanku je morala trikrat v kazenski krog, skupaj štirikrat.

Einfaltova je bila bolj natančna. Zgrešila je dva strela, za zmagovalko pa na progi pridelala skoraj tri minute zaostanka (+ 2:55,4) in tekmo končala na 69. mestu. Klemenčičeva je bila 77. med 93 uvrščenimi tekmovalkami.

Mladinki Poloni Klemenčič se je spet zalomilo na strelišču, skupaj je moarala kar štirikrat v kazenski krog, trikrat že po prvem streljanju. | Foto: Reuters Mladinki Poloni Klemenčič se je spet zalomilo na strelišču, skupaj je moarala kar štirikrat v kazenski krog, trikrat že po prvem streljanju. Foto: Reuters

Čez noč zapadlo veliko snega

"Enako kot včeraj na štafeti, strelsko očitno ni tiste forme, ki sem si jo želela. Sem se pa zelo dobro počutila v teku in sem poizkusila pridobiti tam največ kar lahko. Sedaj si res želim, da do naslednjih tekem izboljšam svoje streljanje," je takoj po tekmi dejala Polončičeva.

"Razmere na progi so bile zelo zahtevne, saj je čez noč zapadlo veliko novega snega in smo punce kar 'kopale' po progi. Mislim, da tudi moje smuči za takšno snežno podlago niso bile najboljše, a sem se trudila po svojih najboljših močeh. Glede streljanja pa sem zadovoljna, saj sem dosegla svoj najboljši strelski izkupiček do sedaj," pa je zamujeno priložnost obžalovala debitantka Einfaltova, ki je uvrstitev na zasledovanje zgrešila za 21 sekund.

Zmage se je veselila slovaška veteranka Anastazija Kuzmina (v sredini), srebro je osvojila Norvežanka Ingrid Landmark Tandrevold (levo), bron pa Nemka Laura Dahlmeier (desno). | Foto: Reuters Zmage se je veselila slovaška veteranka Anastazija Kuzmina (v sredini), srebro je osvojila Norvežanka Ingrid Landmark Tandrevold (levo), bron pa Nemka Laura Dahlmeier (desno). Foto: Reuters

Wiererjeva v rumenem

Vodstvo v svetovnem pokalu (izidi s svetov nega prvenstva štejejo tudi za svetovni pokal) je po današnji tekmi prevzela Italijanka Dorothea Wierer, ki je kljub padcu in dvema zgrešenima streloma östersundski šprint končala na desetem mestu. Njena reprezentančna kolegica in do prvenstva vodilna biatlonka sezone Lisa Vittozzi je bila danes šele 21.

Velepec boljše volje

Uroš Velepec je vsak dan prvenstva za odtenek boljše volje. | Foto: Ana Kovač Uroš Velepec je vsak dan prvenstva za odtenek boljše volje. Foto: Ana Kovač Trener Uroš Velepec je bil po današnji tekmi sicer malenkost boljše volje kot včeraj: "Vsekakor danes moramo dati boljšo oceno kot včeraj. Polona je imela sicer še vedno težave pri streljanju leže, ampak dober tek, predvsem zadnji krog je tekla izvrstno. Tako, da napredek je viden, žal pa s štirimi zgrešenimi strel žal res težko računaš na uvrstitev na zasledovalno tekmo. Predvsem pa ji manjka še tiste pol minute v teku, kjer se bo dalo prinesti notri tudi morebiten zgrešen strel preveč, vendar danes moramo biti zadovoljni s tem kar je prikazala v teku. Lea je dosegla svoj najboljši rezultat v karieri in ji ne manjka veliko do uvrstitve na zasledovanje. Dva zgrešena strela pri njej sta tako kot za ostale tri, saj še vedno strelja počasneje, ker je še začetnica. Vseeno mislim, da si zaslužita pozitivno oceno, da jima je uspelo pozabiti včerajšnjo tekmo in sta se danes zbrali. Seveda v prihodnosti od njiju pričakujemo še precej več, vendar je to danes vseeno korak naprej od včeraj."

Na četrtkovi mešani štafeti je bil slovenski kvartet s Klemenčičevo, Einfaltovo, Klemnom Bauerjem in Miho Dovžanom 25., iz tekme je bil izločen po drugem strelskem postanku v drugi predaji. Mladinka in nekdanja tekačica sta zatajili predvsem na strelišču, vsaka s po šestimi zgrešenimi streli. 

V soboto ob 16.15 bo na sporedu še moški šprint, tudi z Jakovom Fakom v glavni vlogi.

Östersund 2019
Sportal Norveška pričakovano na vrhu, pred Nemčijo in Italijo

SP Östersund, šprint, 7,5 km:

 

Preberite še:

Östersund 2019 mešane štafete
Sportal Za začetek prvenstva najboljša Norveška, Slovenija ujeta že med nastopom Lee Einfalt
Alex Cisar
Sportal Zlatu in srebru s svetovnega prvenstva dodal še evropski bron
Ne spreglejte