Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
22. 3. 2014,
17.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mitja Oranič nordijska kombinacija Planica Planica

Sobota, 22. 3. 2014, 17.17

7 let, 12 mesecev

Bolj je ljubil skoke, ko je bilo vroče, pa sovražil teke

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Planiški prireditelji so z veseljem izpeljali domiselno idejo, ki je Mitji Oraniču segla do srca. Tržičan je ob bučnem aplavzu več tisoč ljubiteljev smučarskih skokov ponosno priznal: ''Konec je.''

Bilo je slovesno. Po ''prvem polčasu'' ženske tekme za svetovni pokal v Planici, kjer so gledalci navdušeno stiskali pesti za vražje Slovenke, je svojih pet minut slave dočakal Mitja Oranič. Zasluženo, saj je udejanjil odločitev, da zapušča tekmovalni svet. Najprej s skokom, nato pa si je nadel še tekaške smuči, v roke prijel planiško zastavo in v ciljnem izteku opravil častni krog. To je bil njegov poklon nordijski kombinaciji.

''Hvala skakalcem za občinstvo. Štejem si v čast, da sem lahko končal kariero na njihovi tekmi. Vsega je enkrat konec, tako je tudi moje športne kariere. Trudil sem se po najboljših močeh, zdaj pa vstopam v nove življenjske cilje,'' je poudaril Tržičan, ki se bo zdaj posvetil študiju. Želi končati fakulteto za šport, nato pa bi rad pomagal slovenski nordijski kombinaciji. Znanje lahko podaja na več načinov, sam je najbolj izpostavil vlogo trenerja, ne bi pa se branil tudi tega, da bi izkušnje na mlajše prenašal kot serviser.

Klubu je obljubil, da bo nastopil še prihodnji teden na državnem prvenstvu, nato pa sledi nepreklicno slovo. S prijatelji se bo poveselil aprila, ko načrtuje zabavo za najbližje.

Če bi Planica gostila SP leta 2017, bi si premislil

Prihodnji mesec bo dopolnil 28 let, vrsto let je bil eden izmed vlečnih konjev slovenske nordijske kombinacije, na tekmi svetovnega pokala pa se je najbolj izkazal leta 2009 v Seefeldu, ko je osvojil deseto mesto. Poslovil se je zaradi pomanjkanja motivacije in odločitve, da štafeto preda mlajšim rodovom.

Premislil bi si, če bi Planica leta 2017 gostila svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah. Ker pa se to ne bo zgodilo, saj bo tisto leto najboljše nordijce gostil Lahti, se ne misli vračati. ''Če bi bilo SP pri nas leta 2017, bi verjetno podaljšal kariero. Leta 2019 (Planica kandidira za SP 2019, odločitev bo znana 5. junija, op. p.) pa ne bom več pripravljen na vrnitev,'' se je nasmehnil. Takrat bi bil najraje trener. Njegova velika želja je, da bi Slovenija ustvarila zelo dobro ekipo, ki bi se lahko na domačih tleh predstavila v dobri luči. V karieri žal ni dočakal tekme za svetovni pokal v domovini, drži pa palec gor, da bi Planici pripadla tako želena organizacija SP 2019.

Manjka sistem, več energije in vlaganja

Slovenska nordijska kombinacija je tako izgubila dolgoletnega člana svetovne karavane, ki se je dokazoval na največjih tekmah, kjer pa ni našel pravega stika s svetovno elito, tako da so izostali najbolj odmevni rezultati. Kaj še manjka slovenski nordijski kombinaciji, da bi se vmešala v boj za najvišja mesta? ''Manjka sistem, več energije ter vlaganja v trenerski štab, serviserje, tekmovalce … Imamo toliko denarja, kot ga imamo. S tem bi se dalo naredili lep rezultat. Ko bodo prišli rezultati, bodo večji tudi finančni vložki,'' je prepričan, da je sklicevanje na to, da ni denarja, v tem trenutku neumestno.

Za še večjo priljubljenost nordijske kombinacije, ki za zdaj ostaja talec imenitnih uspehov skakalcev, bi Slovenija potrebovala kakšnega junaka tipa Peter Prevc. ''Tako je. Od smučarjev skakalcev dobimo veliko bazo. Vsi mladi skakalci so hitro seznanjeni s smučarskim tekom. Morali bi privabiti še kakšnega več. To se bo v prihodnosti dalo, če bomo delali bolj sistematično, saj res trenira ogromno skakalcev in vsi ne bodo mogli skakati,'' pojasnjuje eden izmed številnih olimpijcev iz Tržiča. Največji športni dogodek je na lastni koži občutil dvakrat. Ponosen je, da je barve Slovenije na zimskih olimpijskih igrah zastopal dvakrat. Tudi na letošnjih v Sočiju.

Ne spreglejte