Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
27. 5. 2014,
10.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Planica Planica Oberstdorf nordijsko svetovno prvenstvo

Torek, 27. 5. 2014, 10.02

8 let

Bogati Almati je bil povsem slovenski, a bi ga Slovenci radi črtali

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Eden od kandidatov za organizacijo nordijskega svetovnega prvenstva je tudi kazahstanski Almati, ki se lahko pohvali z modernim kompleksom.

Največje mesto v Kazahstanu je ravno Almati, ki ima skoraj 1,5 milijona prebivalcev, a od leta 1997 ni več glavno mesto te države. Le streljaj od mesta so pred štirimi leti zgradili skakalni center, ki se lahko pohvali s petimi modernimi skakalnicami.

V Almatiju so za potrebe sedmih azijskih olimpijskih iger (gostil jih je leta 2011 skupaj z Astano) zgradili nordijski center, zdaj pa so se Kazahstanci, ki sicer nimajo takšne tradicije kot Planica in Oberstdorf, prijavili še za organizacijo nordijskega svetovnega prvenstva za leto 2019. Jasno je že, da bo Almati čez tri leta gostil zimsko univerzijado, ki je pri nas burila duhove.

A to še ni vse. Da ima Almati ogromno sredstev, pove podatek, da se je prijavil tudi za organizacijo olimpijskih iger leta 2022, protikandidati pa bodo Oslo (Norveška), Lviv (Ukrajina) in Peking (Kitajska).

Da bi Mednarodna smučarska zveza (FIS) vse dogodke, ki jih želijo organizirati v Kazahstanu, dodelila ravno Almatiju, je težko verjeti. Glede nordijskega svetovnega prvenstva bo imelo 5. julija zadnjo besedo 17 članov predsedstva.

Slovenci zagospodarili Almatiju

In kako so se odrezali Slovenci na tekmah najvišjega ranga v Almatiju? Skakalci so nastopili na poletnem grand prixu in zagospodarili. Pri fantih smo se lani veselili celo dvojne zmage. Prvo mesto je pripadlo Matjažu Pungertarju, drugo Jerneju Damjanu, pri dekletih je bila Katja Požun druga, Eva Logar pa četrta. Požunovi je isti dosežek uspel še leto dni pred tem, ko je bil pri fantih na najvišji stopnički Jurij Tepeš, ki je preskočil vso konkurenco tudi leta 2011, pohvali pa se lahko še z enim drugim mestom.

Ne spreglejte