Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
26. 5. 2014,
21.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nordijsko svetovno prvenstvo Planica Planica Oberstdorf kandidatura

Ponedeljek, 26. 5. 2014, 21.35

8 let

Avstrijski Seefeld bo Planici konkuriral z znamenitim Bergislom

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nedaleč od znamenitega Innsbrucka leži Seefeld, ki je protikandidat naše Planice v boju za organizacijo nordijskega svetovnega prvenstva za leto 2019.

Zanimivo je, da Celovec podpira slovensko kandidaturo in je ob Trbižu tudi partnersko mesto, če bo Planica dobila organizacijo nordijskega svetovnega prvenstva. To je dokaz, da zavezništva med avstrijskimi Korošci in Tirolci, ti imajo v svojega kandidata v Seefeldu, ni.

Avstrijci se zavedajo, da so naša Planica, Oberstdorf (Nemčija) in Almati (Kazahstan) težki nasprotniki in da ima vsak svoje načrte za leto 2019. Ob podpori Innsbrucka in Avstrijske smučarske zveze so prepričani, da jim lahko uspe na kongresu, ki bo 5. junija odločal o gostitelju.

Seefeld del olimpijskih iger

Avstrijci zagotavljajo sneg na nadmorski višini 1.200 metrov, opozarjajo tudi na dobro prometno povezavo, hvalijo pa se prav tako z nastanitvijo. V neposredni bližini je na voljo dovolj prostora za 15 tisoč gostov, v okolici 25 kilometrov pa še dodatnih 44 tisoč.

Seefeld je bil v preteklosti že del dveh olimpijskih iger, ki jih je leta 1964 in 1976 gostil Innsbruck, nordijskega svetovnega prvenstva leta 1985, pred dvema letoma pa so na Tirolskem gostili olimpijske igre za mlade.

Avstrijci v kandidaturi opozarjajo na moderno skakalno središče z 280 kilometri tekaških prog, na katerih bi lahko gostili tudi tekme biatlona za svetovni pokal. Največja pomanjkljivost je, da sicer novi skakalni center nima velike naprave, zato bi ob morebitni avstrijski zmagi skakalci napadali en komplet odličij v sosednjem Innsbrucku na znamenitem Bergislu, ki je že del prestižne novoletne turneje.

Skakalec Lanišek v Seefeldu postal mladinski olimpijski prvak

Mladi slovenski športniki so že imeli možnost, da so spoznali, kaj ponuja Seefeld. Skakalec Anže Lanišek je pred dvema letoma na olimpijskih igrah mladih postal prvak (Nemec Andreas Wellinger je bil četrti), Urša Bogataj si je okoli vratu nadela bronasto medaljo, zlato pa Japonka Sara Takanshi. Tisto leto so slovenski skakalci prinesli v domovino še srebrno medaljo z mešane ekipne tekme v sestavi Lanišek-Bogataj-Luka Pintarič.

Odličja so si priborili tudi v tekaškem taboru. Na pet kilometrov klasično sta se srebra in brona veselili Anamarija Lampič in Lea Einfalt.

Če bo kandidatura slučajno pripadla Seefeldu, pa lahko upamo, da bodo slovenski športniki spet tako uspešni pri zbiranju odličij.

Ne spreglejte