Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
20. 3. 2015,
16.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Anna Fenninger Tina Maze

Petek, 20. 3. 2015, 16.21

8 let

Anna Fenninger: Tina je v veliki prednosti

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vodilna smučarka svetovnega pokala Anna Fenninger bo v Meribelu, kjer te dni poteka sklepno dejanje sezone, nastopila tudi v sobotnem slalomu.

Kot bi želela na ramena Tine Maze naložiti še nekaj dodatnega bremena, Anna Fenninger poudarja, da je njeno vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala zavajajoče. Dobitnica zadnjega velikega kristalnega globusa namreč zatrjuje, da lahko njena slovenska tekmica zaostanek 32 točk v slalomu zlahka izniči in jo postavi celo v položaj, v katerem bi morala nato v nedeljskem veleslalomu računati na pomoč tekmic. "Tina je v slalomu tekmovalka, ki se lahko spogleduje z zmago. Jaz prav gotovo ne. To je njena velika prednost. Prav zaradi tega menim, da vse ni v mojih rokah. Morda bom odvisna od njenih slabosti oziroma šibkih točk, če jih bo pokazala," pravi 25-letna svetovna prvakinja, ki bo po zagotovilih iz avstrijskega tabora nastopila tudi v sobotnem slalomu, na katerem bo iskala priložnost za preboj med petnajsterico.

V svetovnem pokalu je Fenningerjeva v slalomu nazadnje nastopila leta 2011, ko je v Flachauu zasedla 26. mesto. Pred tem se je še dvakrat prebila do točk, nato pa je svojo kariero začela graditi na veleslalomu in hitrih disciplinah. Da pa ji boj s količki ni tuj, je v zadnjih sezonah dokazovala na kombinacijah. Nazadnje na začetku meseca v Banskem, ko je, na resda zelo nezahtevni postavitvi, na kakršno se tokrat ne more zanašati, prav v slalomskem delu odbila napad Mazejeve in se veselila ene od petih zmag v sezoni.

Močnejša v neposrednem merjenju moči

"Ne glede na to, kaj se bo zgodilo v slalomu, se zavedam, da bom morala svojo najboljšo predstavo uprizoriti tudi na zadnji tekmi sezone. Vesela bi bila, če bi lahko v veleslalomu sama odločala o svoji usodi, čeprav se lahko zgodi, da bo Tina takrat že v tolikšni prednosti, da zgolj zmaga ne bo dovolj. A s tem se zdaj ne gre obremenjevati. Opraviti moram svoj del naloge, nato pa bom videla, kam me bo to popeljalo," pravi Fenningerjeva, ki je bila sicer letos v neposrednih obračunih uspešnejša od Mazejeve.

Prvi dami svetovnega pokala sta se pomerili na 22 tekmah sezone. Kar trinajstkrat je bila uspešnejša Avstrijka, Slovenka devetkrat. Ta premoč je sicer bolj izrazita v zadnjem delu sezone. Na zadnjih enajstih tekmah je bila namreč Mazejeva boljša le dvakrat, in sicer na superveleslalomu v Garmisch-Partenkirchnu in sredinem smuku v Meribelu.

Smukaški globus neuslišana želja

Fenningerjeva, ki je sezono odprla z ledeniško zmago v Söldnu, nato pa še trinajstkrat stopila na stopničke za zmagovalke, bo v nedeljo napadala tudi svoj drugi zaporedni veleslalomski globus. Njena zaloga pred rojakinjo Evo Mario Brem znaša 86 točk, zato se ne boji ponovitve scenarijev iz obeh hitrih disciplin. Tako v smuku kot tudi superveleslalomu je namreč pristala na drugem mestu, globusa pa ji je izmaknila Američanka Lindsey Vonn.

"Rezultate je treba spoštovati. Lindsey je bila preprosto boljša. Svoje hitrostne apetite sem sicer deloma potešila na svetovnem prvenstvu. A moj cilj ostaja kakšen globus v hitrih disciplinah. Ne želim biti večno druga," o neizpolnjenih ciljih razmišlja Fenningerjeva, ki je bila v smukaškem seštevku svetovnega pokala že dvakrat druga, v superveleslalomskem pa dvakrat druga in prav tolikokrat tretja.

Ne spreglejte