Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
6. 1. 2016,
10.14

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Bine Norčič skoki padec Bischofshofen nesreča nesreča

Sreda, 6. 1. 2016, 10.14

2 leti, 5 mesecev

Ameriški skakalec, ki je na invalidskem vozičku, je lahko vsem za vzgled

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pred letom dni se je življenje ameriškega skakalca Nicka Fairalla zasukalo na glavo. Padec v Bischofshofnu ga je prikoval na invalidski voziček, a se ne predaja. Njegov cilj je še kdaj skočiti.

Nick Fairall je lani v Bischofshofnu v enem dnevu dvakrat padel, pri drugem padcu pa se je tudi huje poškodoval. Gledalci v izteku zadnje postojanke novoletne turneje so takrat osupnili, nepremičnega ameriškega skakalca, ki je sicer bil pri zavesti, pa so odpeljali v bolnišnico, kjer je nemudoma sledila operacija hrbtenice.

V torek se je vrnil na kraj nesrečnega dogodka in podoživel neprijetne trenutke v svojem življenju: "Pri poskusnem skoku sem naredil isto napako kot na tekmi. Pri doskoku sem bil nagnjen preveč naprej, zato me je radius potegnil notri. Pri drugem skoku sem vedel, da bom šel daleč, ker sem preskočil zeleno črto, ki označuje, koliko je treba skočiti za prevzem vodstva. Ko sem padel, sem začutil, da sem si nekaj poškodoval, vendar nisem vedel, kaj. V hrbtu me je zabolelo. Da je nekaj zelo narobe, sem spoznal, ko sem medicinskemu osebju dejal, naj mi odstranijo čevlje, vendar so mi rekli, da jih nimam več na sebi. Takrat sem se zavedel, da je poškodba težja in da naslednji dan ne bom mogel skakati."

"V nogi imam občutke, vendar ne morem dati pravega odgovora, kako bo v prihodnosti"

Od tistega trenutka je prikovan na invalidski voziček, a se ne predaja. Nekoč bi rad spet hodil, želi si celo, da bi kdaj spet skočil.

"V nogi imam občutke, vendar ne morem dati pravega odgovora, kako bo v prihodnosti, ker so tovrstne poškodbe od primera do primera različne. Delam majhne korake in stanje se izboljšuje," je razlagal Američan.

Ob vrnitvi v Bischofshofen je izpostavil pomoč slovenskega trenerja v ameriški reprezentanci Bineta Norčiča, ki mu je nenehno stal ob strani in še zdaj vseskozi spremlja, kako poteka rehabilitacija.

"On je večni optimist in izjemno pozitivna oseba. Od njega se vsi lahko veliko naučimo. Veseli smo, da je še naprej v naši ekipi in da je prišel podpirat ekipo v Bischofshofen. Z nami bo ostal še v Willingenu in na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu," je povedal Norčič.

Smučarski skakalec je prvi mesec po operaciji preživel v bolnišnici v Schwarzachu, kjer so skrbno varovali informacije o njegovem zdravju, pa čeprav so hoteli mediji z raznoraznimi zvijačami priti do Nicka, poudarja Norčič.

"Ko je bil v bolnišnici, si lahko v njegovo sobo prišel le, če si vtipkal kodo. Nekega dne sem dobil klic, ali sem res pri njem v bolnišnici, vendar nisem bil. Nekdo se je pretvarjal, da sem jaz. Tudi zdaj, ko je prišel v Bischofshofen, smo morali Nicku zamenjati sobo, ker so hoteli priti v stik z njim."

Smučal je na vodi, snegu, igral golf, delati pa bo šel izpit za pilota

Nickova rehabilitacija pa ni le mirovanje, ampak je zelo aktiven. Z Binetom sta recimo igrala golf, poleti je smučal na vodi, pred božičem pa celo na snegu. Njegova volja je neizmerna in svoje izkušnje, ki jih je dobil v zadnjem letu dni po operaciji, bi rad nekoč zapisal v knjigi.

A to še ni vse, pravi Fairall: "Vesel sem, da bom šel delat izpit za pilota. Rad letim. Poleg tega bi se rad vrnil v šport, ki me spremlja že od šestega leta starosti. Smučarski skoki so moja ljubezen. Danes bi kar skočil na skakalnici. To bo vedno moj cilj. Trdo bom delal, da se bo to morda kdaj uresničilo."

Da je imel v zadnjem letu dobro zdravniško oskrbo, rehabilitacijo je opravil v New Yorku in ob jezeru Tahoe, se je treba zahvaliti družini in širši javnosti, ki je zanj v težkih trenutkih donirala sredstva. Ko se je začel zahvaljevati vsem, ki so mu na takšen ali drugačen način stali ob strani, pa ni mogel skriti čustev in v oči so mu stopile solze. "Hvala vsem za pomoč, ki ste mi jo nudili. Nikdar vam ne bom mogel povrniti financ, ki ste jih prispevali zame in mi pomagali, da sem ob sebi lahko imel pravo zdravniško oskrbo. V New Yorku sem bil v bolnišnici z najboljšimi zdravniki. Tam se je zdravil tudi Christopher Reeve (poznamo ga po vlogi supermana, op. p.). Še enkrat hvala vsem," je Nick sklenil druženje s sedmo silo.

Ne spreglejte