Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
18. 11. 2015,
12.15

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bine Norčič skoki

Sreda, 18. 11. 2015, 12.15

2 leti, 5 mesecev

Američanom bi bilo brez Slovencev izjemno težko

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nad ameriško in kanadsko skakalno reprezentanco bo v novi sezoni bdel slovenski trener Bine Norčič, ki se na vse kriplje trudi, da bi skakalcem zagotovil dobre pogoje za trening.

Gorenjska je postala dom za ameriške in kanadske skakalce. Slovenski skakalni strokovnjak Bine Norčič, sin legendarnega Bogdana Norčiča, je vse od leta 2013 del ameriške reprezentance, v kateri ima kot trener zdaj tudi glavno vlogo.

Na prvi tekmi sezone v Klingenthalu ne bo imel najboljše zasedbe, saj se Nicholas Alexander šele vrača po poškodbi kolena, ki jo je staknil na svetovnem prvenstvu. Skakalcem je dal pred sezono nekaj prostih dni, da so obiskali domovino, ki je sicer ne vidijo, zato bo za njih tisti pravi vhod v zimo v Lillehammerju.

28 tisoč evrov je bilo preveč, zdaj je možno zaradi Slovencev

Po enoletnem premoru pa se v skakalno karavano vrača Mackenzie Boyd-Clowes. Kanadčan se je za umik odločil, ker so mu na smučarski zvezi dejali, da si bo moral sam kriti stroške, ki znašajo približno 28 tisoč evrov na sezono.

"Tega si preprosto ni mogel privoščiti. Letos januarja je spet stopil v stik z njimi in se odločil, da bo s pomočjo naših podpornikov izpeljal novo sezono. Še vedno mora večino plačati sam, vendar je zaradi slovenskih podpornikov vsem lažje," pravi Norčič, ki je osrednjo trenersko palico nad reprezentanco prevzel od Clinta Jonesa.

Jones je od letošnjega leta naprej zadolžen za mlajše skakalce v ZDA, ima pa še vlogo športnega direktorja: "Veliko časa je preživel v Sloveniji in videl, kako delajo pri nas v mlajših selekcijah. Zdaj bo po istem kopitu razvijal mlade v ZDA. Hodi od kluba do kluba, izobražuje trenerje, vodi kampe."

"Lindsey Vonn si lahko izmišljuje, mi težko prihajamo do vidnejših rezultatov"

Ameriška reprezentanca domuje na Gorenjskem pri Urošu Globočniku, ki jim zagotavlja brezplačno nastanitev, le prehrano si morajo sami zagotoviti. Pri Avtokadivcu so jim šli na roko in jim dali nov kombi ter osebni avto, prav tako imajo zdaj celostno zunanjo podobo, saj jih je Aleš Peljhan oblekel od glave do pete.

Norčič pravi, da odlično sodeluje tudi z glavnim trenerjem slovenske reprezentance Goranom Janusom: "Treninge imamo prav tako skupaj s slovensko ekipo. Povežemo se in istočasno skačemo. Slovenci so nam zelo v pomoč, zlasti Janus."

Tudi pri tekmovalni opremi je slovenska roka zelo dobrodošla. Peter Slatnar izdeluje okovja že za slovenske skakalce, pomaga pa tudi Američanom, medtem ko jim pri nakupu dresov priskoči na pomoč Hram Gorjan.

"V ZDA je bilo tako, da so se s skoki ukvarjali tisti otroci, katerih starši so imeli denar. Zdaj je ob vsej tej pomoči lažje in lahko skačejo tudi drugi. Sicer pa položaj ni rožnat. V alpskem smučanju imajo proračun neomejen. Lindsey Vonn si lahko izmišljuje. Njeni rezultat so podlaga, da si lahko to privošči, pri nas pa je doseči vidnejše rezultate, če moraš gledati, kako si boš sploh zagotovil dres, da boš konkurenčen. V ZDA morajo skakalci plačati slabih 2500 evrov, da so lahko člani reprezentance. Brez slovenske pomoči ne bi mogli biti aktivni v celotni sezoni," o stanju skokov onkraj Atlantika pravi Norčič, ki je vesel tudi pomoči nekdanjega slovenskega skakalca Damjana Frasa – v njegovih prostorih se skakalci kondicijsko izpopolnjujejo.

"Stavil bi na Petra Prevca"

V pretekli sezoni je prvič v karieri občutil tudi grenkobo tega športa, potem ko je Nick Fairall na novoletni turneji v Bischofshofnu grdo padel in se še zdaj bori, da bi nekoč spet lahko hodil sam.

"Nick je bil sprejet v najboljšo kliniko na svetu, v kateri sprejmejo le 80 ljudi. Tam bo dve leti. Z Naso razvijajo protezo, s pomočjo katere avtomatsko hodiš. Poleti sem bil v New Yorku in nisem mogel verjeti, da takšna pomoč obstaja. Nick je pozitiven in občutki v nogah se mu vračajo, vendar ne tako hitro, kot smo pričakovali. Nobenega zagotovila ni, ali bo še kdaj hodil ali ne. Vsi pravijo, da se čudeži dogajajo, zlasti takšnim ljudem, kot je on, saj je izredno pozitivno naravnan. Zagotovila ni, potrebuje pa čas. Zadnjič sva se pogovarjala in sem ga prepričal, da bo šel z mano na novoletno turnejo v Bischofshofen kot pomočnik. Videli ga bomo na skakalnici, na kateri je padel. Izjemno vesel je, da bo lahko zraven," o nesrečnem Fairallu pripoveduje Norčič.

Za konec je prvi mož ameriške skakalne reprezentance uperil pogled še proti sezoni, ki se začenja v petek s kvalifikacijami, in njenim favoritom. V ospredje postavlja našega skakalnega junaka Petra Prevca: "Nanj najbolj stavim, ker bolje še ni bil pripravljen. Zanj me ne skrbi. Štrene bi lahko mešali Norvežani, seveda se ne bo dal niti Severin Freund. Vendar mislim, da bo imel v tej zimi Peter lažje delo z njim. Potem je tu izkušeni skakalec Kamil Stoch, ki ga ne smemo odpisati. Seveda lahko kašen od Avstrijcev skoči proti vrhu, saj imajo veliko zaledje. Malce me zanima, kako bo nastopal Gregor Schlierenzauer, vendar mislim, da na koncu ne bo povsem na vrhu."

Ne spreglejte