Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 11. 2023,
19.55

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,03

Natisni članek

slalom Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Andreja Slokar alpsko smučanje Neja Dvornik Ana Bucik

Nedelja, 26. 11. 2023, 19.55

5 mesecev

ALPSKO SMUČANJE, KILLINGTON, SLALOM (Ž)

Shiffrinova še šestič, izjemna Slokarjeva olajšana in nasmejana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,03
Killington Andreja Slokar | Andreja Slokar je osvojila prve točke po težki poškodbi in to kar za sedmo mesto! | Foto Guliverimage

Andreja Slokar je osvojila prve točke po težki poškodbi in to kar za sedmo mesto!

Foto: Guliverimage

Čeprav se je zdel drugi nastop Petre Vlhove odličen, pa je Mikaela Shiffrin odsmučala še bolje (najhitreje v obeh vožnjah) in v Killingtonu v ameriškem Vermontu še šestič dobila slalomsko tekmo. S sedmim mestom je navdušila Andreja Slokar, saj so to njene prve točke po letu in pol. Prejšnjo sezono je izpustila zaradi poškodbe kolena. Točke sta osvojili tudi 18. Neja Dvornik in 20. Ana Bucik.

Killington Lara Gut-Behrami
Sportal Švicarka ubranila zmago, Ana Bucik smuča v krču

Mikaela Shiffrin | Foto: Guliverimage Mikaela Shiffrin Foto: Guliverimage Američanka Mikaela Shiffrin je že v prvi vožnji ubrala najhitrejšo linijo med količki. Nemka Lena Dürr je na drugem mestu zaostajala 19 stotink, Slovakinja Petra Vlhova pa na tretjem 28 stotink sekunde. Slednja je v finalu smučala izvrstno in ob prihodu skozi cilj takrat vodilno Švicarko Wendy Holdener prehitela za celo sekundo. Zdelo se je, da ji bo tudi Shiffrinova težko kos. Pa ji je bila! Lani je v Killingtonu v finalu odpovedala, letos pač ne. In je še šestič dobila slalomsko tekmo na tem prizorišču. To je Američankina 90. zmaga v svetovnem pokalu (55. v slalomu) oziroma že 141. uvrstitev na stopničke. Dürrova je na koncu na petem mestu zaostala več kot sekundo in pol.

Ana Bucik | Foto: Guliverimage Ana Bucik Foto: Guliverimage V finale so se prvič to zimo uvrstile vse tri Slovenke: Andreja Slokar s 14. mestom, Neja Dvornik kot 17. in Ana Bucik na 19. mestu (+2,06). Finalni nastop povratnice po poškodbi je bil še boljši. Ko je prišla skozi cilj, je povedla, na njenem obrazu pa se je izrisalo olajšanje in nasmeh. Sedem tekmovalk je še zaostalo za njo in osvojila je sedmo mesto (+2,18), kar je tudi najboljša slovenska uvrstitev v Killingtonu. Preostali dve sta v finalu nekaj izgubili, Dvornikova je bila 18. (2,81), Bucikova pa 20. (+2,95).

Slokar: Prav "mal ruzaka" mi je padlo z ramen

Andreja Slokar | Foto: Boštjan Podlogar/STA Andreja Slokar Foto: Boštjan Podlogar/STA "Res se mi je odvalil kamen. Odkar sem se vrnila po poškodbi, se še nisem uvrstila v finale. Že po prvi vožnji sem bila zelo vesela. Vožnja ni bila najboljša, a nisem bila tako zadaj, kot sem mislila, da bom. Že takrat sem si oddahnila. Ko pa sem v finalu videla zeleno luč, ki je dve leti nazaj nisem videla več kot enkrat," je z nasmehom pripovedovala Slokarjeva. "Moram reči, da sem res zelo vesela in prav 'malo ruzaka' mi je padlo z ramen. Zdaj bo lažje tekmovati in trenirati. Ko nimaš nobenega rezultata, je težko črpati samozavest. Zdaj lahko končno zadiham."

Killington, slalom (Ž):

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1:42,02

2. Petra Vlhova (Svk) +0,33
3. Wendy Holdener (Švi) +1,37
4. Lena Dürr (Nem) +1,56
5. Marta Rossetti (Ita) +1,74
6. Michelle Gisin (Švi) +2,01
7. Andreja Slokar (Slo) +2,18
8. Paula Molzan (ZDA) +2,19
9. Sara Hector (Šve) +2,25
10. Zrinka Ljutić (Hrv) +2,26
...
18. Neja Dvornik (Slo) +2,81
20. Ana Bucik (Slo) +2,95

Bucik: Nisem se počutila v redu

Ana Bucik, Andreja Slokar, Grega Koštomaj, Neja Dvornik | Foto: Boštjan Podlogar/STA Foto: Boštjan Podlogar/STA "Žal se res nisem počutila v redu. Od sredine proge je bila bolj borba sama s sabo kot pa s progo. Bolezen me ni ujela v pravem trenutku. Teden do naslednje tekme bom skušala izkoristiti, da bom za nadaljevanje sezone bolje pripravljena," je po zanjo skromnem 20. mestu povedala Bucikova, ki jo je ves teden mučila bolezen.

"Po prvi vožnji mi je odleglo. Vanjo sem šla s prazno glavo, nisem komplicirala in razmišljala. Drugi tek pa je bil malo zadržan. Vesela sem, da sem naredila ta rezultat, da grem zdaj lahko psihološko lažje v nadaljevanje sezone," je po svojih prvih točkah v tej tekmovalni zimi povedala Dvornikova.

Koštomaj: Dekletom se je odvalil kamen od srca
"Veliko veliko boljši dan. Mislim, da se je dekletom odvalil velik kamen od srca. Dobile so potrditev. To so kazale že na treningih," je po tretjem slalomu sezone povedal trener Grega Koštomaj. "Super rezultat Andreje! Jaz verjamem, da ji bo to dalo sproščenost, ki smo jo pogrešali. Vesel sem tudi za Nejo, ki ji je končno uspel ta preboj. Tudi ona bo precej bolj mirno spala. Ani se pa zelo poznajo posledice bolezni."

Najboljše tri na slalomu v Killingtonu. Še šestič ga je dobila Mikaela Shiffrin. | Foto: Guliverimage Najboljše tri na slalomu v Killingtonu. Še šestič ga je dobila Mikaela Shiffrin. Foto: Guliverimage

Karavana svetovnega pokala ostaja v Severni Ameriki. Smučarke bodo premierno nastopile v Tremblantu v Kanadi, kjer bosta prvi decembrski konec tedna na sporedu dva ženska veleslaloma. Smučarji pa bodo naslednji konec tedna tekmovali v ameriškem Beaver Creeku, kjer bosta dva smuka in en superveleslalom.

Svetovni pokal, skupni seštevek (5/43):

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 350 točk

2. Petra Vlhova (Svk) 266
3. Sara Hector (Šve) 224
4. Lara Gut-Behrami (Švi) 200
5. Lena Dürr (Nem) 190
6. Wendy Hodener (Švi) 131
7. Katharina Liensberger (Avt) 124
8. Federica Brignone (Ita) 120
9. Zrinka Ljutić (Hrv) 119
10. Alice Robinson (NZ) 109
...
19. Ana Bucik (Slo) 58
29. Andreja Slokar (Slo) 36
48. Neja Dvornik (Slo) 13

Slalomski seštevek (3/11):

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 250 točk

2. Lena Dürr (Nem) 190
3. Petra Vlhova (Svk) 180
4. Sara Hector (Ita) 124
5. Wendy Holdener (Švi) 114
6. Leona Popović (Hrv) 107
7. Ali Nullmeyer (Kan) 100
8. Katharina LIensberger (Avt) 92
9. Zrinka Ljutić (Hrv) 81
10. Katharina Huber Avt) 80
...
20. Andreja Slokar (Slo) 36
25. Anu Bucik (Slo) 24
33. Neja Dvornik (Slo) 13
Soldeu Marco Odermatt
Sportal Švicarja udarilo v hrbet, nekaj časa ga ne bo na snegu
Andrej Rečnik vodja prog na Zlati Lisici
Sportal Srečen zaradi Keka, prizadet zaradi Zlate lisice
Ne spreglejte