Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
25. 11. 2023,
19.55

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

Natisni članek

Alice Robinson Grega Koštomaj Neja Dvornik Andreja Slokar Lara Gut-Behrami Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Ana Bucik veleslalom alpsko smučanje

Sobota, 25. 11. 2023, 19.55

5 mesecev

Alpsko smučanje, Killington, veleslalom (Ž)

Švicarka ubranila zmago, Ana Bucik smuča v krču

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35
Killington Lara Gut-Behrami | Lara Gut-Behrami je ubranila lansko zmago v veleslalomu v Killingtonu. | Foto Reuters

Lara Gut-Behrami je ubranila lansko zmago v veleslalomu v Killingtonu.

Foto: Reuters

Alpske smučarke so se preselile v ZDA, Killington v Vermontu je najprej gostil veleslalom (v nedeljo bo še slalom). Tako kot lani ga je dobila Lara Gut-Behrami, ki je z izvrstnim finalnim nastopom vodilno po prvi vožnji Alice Robinson premagala za 62 stotink. Tretje mesto je osvojila MIkaela Shiffrin. Ana Bucik je že po prvi vožnji zaostajala več kot dve sekundi (23. mesto), preveč napak je naredila tudi v drugi in osvojila 21. mesto. Neja Dvornik je tekmo končala že po prvi vožnji, saj je bila 37., prav tako Andreja Slokar na 53. mestu.

Mikaela Shiffrin
Sportal Zmaga za Američanko, Bucikova reševala slovensko čast

V Killingtonu nastopajo tri Slovenke, Ana Bucik, Andreja Slokar in Neja Dvornik, ki so s prvih treh tekem sezone nekaj ostale dolžne. Edina je točke osvojila Bucikova. Sezono je začela z najboljšim veleslalomom kariere v Söldnu, ko je ledeniško preizkušnjo na Rettenbachu končala na 11. mestu. Manj uspešna je bila v svoji najmočnejši disciplini, v slalomu. Na prvem slalomu v Leviju je po napaki pristala v snegu in ostala brez finala, na drugem pa je zasedla 18. mesto.

Ana Bucik | Foto: Guliverimage Ana Bucik Foto: Guliverimage In tudi na sobotni veleslalomski tekmi na severovzhodu ZDA je bila Bucikova edina Slovenka s točkami. Po prvi vožnji je bila z zaostankom, višjim od dveh sekund, na 23. mestu. Do petnajsterice jo je ločilo manj kot pol sekunde, a ji tudi finalni nastop ni uspel najbolje. Je imelo pa na zahtevni progi in ob slabi vidljivosti nekaj njenih tekmic še več težav, zato je Ana napredovala na končno 21. mesto (+3,15). 

Neja Dvornik je z zaostankom dveh sekund in 74 stotink tekmo končala na 37. mestu. Več kot štiri sekunde pa je zaostala povratnica po poškodbi kolena Andreja Slokar, kar je v konkurenci 65 smučark zadoščalo za 53. mesto (59 jih je prišlo v cilj prve vožnje).

Ana Bucik: Nobena vožnja mi ni uspela dobro

Ana Bucik | Foto: Boštjan Podlogar/STA Ana Bucik Foto: Boštjan Podlogar/STA "Nobena vožnja mi ni uspela dobro. Žal nisem uspela dobiti tistih pravih občutkov, da bi lahko stoodstotno napadla. Sneg je tak, da kaznuje vsako napako. In teh je bilo pri meni preveč," je svoj veleslalomski nastop v Killingtonu opisala Bucikova, ki bo imela novo priložnost v nedeljo na slalomu. "Zdaj se želim čim bolje spočiti za jutri, ker me je zadnji teden malo spremljala bolezen. Da bo več moči, da bodo noge hitre, kot morajo biti na slalomu."

"S prvo Anino vožnjo sem razočaran, saj je na treningih zelo dobro smučala. Na tekmi pa smuča v krču. Se bomo morali pogovoriti in poskušali nekaj spremeniti, da se bo sprostila in smučala, kot zna," je bil kritičen trener Grega Koštomaj. Za Slokarjevo je povedal, da potrebuje še nekaj tekem, da bo začutila sproščenost in dobila nazaj igrivost, odzivnost v nogah.

Killington, veleslalom, (Ž):

1. Lara Gut-Behrami (Švi) 1:53,05
2. Alice Robinson (NZ) +0,62
3. Mikaela Shiffrin (ZDA) +0,81
4. Sara Hector (Šve) +1,06
5. Valerie Grenier (Kan) +1,44
6. Federica Brignone (Ita) +1,77
7. Julia Scheib (Avt) +1,84
8. Paula Molzan (ZDA) +1,90
9. Sofia Goggia (Ita) +1,95
10. Petra Vlhova (Svk) +1,98
...
21. Ana Bucik (Slo) +3,15

37. Neja Dvornik (Slo) +2,74
53. Andreja Slokar (Slo) +4,34

Osma veleslalomska zmaga za Gut-Behramijevo

Lara Gut-Behrami je dosegla svojo osmo veleslalomsko zmago. | Foto: Guliverimage Lara Gut-Behrami je dosegla svojo osmo veleslalomsko zmago. Foto: Guliverimage

Specialistka za veleslalom Alice Robinson iz Nove Zelandije je imela lepo priložnost za svojo četrto zmago v svetovnem pokalu, prvo po dveh letih in pol. Sploh prvič je vodila po prvi vožnji in imela pred Švedinjo Saro Hector šest stotink prednosti, lanska zmagovalka te tekme, Švicarka Lara Gut-Behrami, pa je na tretjem zaostajala osem stotink. Majhne razlike so napovedale zanimiv finale, tudi Američanka Mikaela Shiffrin na petem mestu je zaostala samo 23 stotink.

Alice Robinson je vodila po prvi vožnji. | Foto: Reuters Alice Robinson je vodila po prvi vožnji. Foto: Reuters Vrstni red se je v finalu kar premešal, odlično sta odpeljali Gutova in Shiffrinova. Švicarka je s prednostjo 62 stotink skočila na prvo mesto, Američanka pa na tretje, za zmagovalko je zaostala 81 stotink. Med njima je torej končala Novozelandka. 

S sedmim mestom je svoj potencial pokazala mlada Avstrijka Julia Scheib. Italijanka Sofia Goggia se očitno med najboljše prebija tudi v veleslalomu. S številko 31 je prišla na deveto mesto. Odslej bomo pozorni tudi na Italijanko Laro Colturi, ki nastopa za Albanijo. Najstnica je osvojila 12. mesto.

Shiffrinova na domačem prizorišču na veleslalomu še ni zmagala. Je pa vknjižila svoje še 140. stopničke v svetovnem pokalu, s čimer je najbolj uspešna med še aktivnimi smučarji. Pred njo je s 155 uvrstitvami na zmagovalni oder Šved Ingemar Stenmark, ki ga je Američanka že v pretekli sezoni ujela po številu zmag, slovitega Šveda pa je nato tudi že prekašala, trenutno za tri zmage (89).

Svetovni pokal, skupni seštevek (4/43):

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 250 točk

2. Lara Gut-Behrami (Švi) 200
3. Sara Hector (Šve) 195
4. Petra Vlhova (Slk) 186
5. Lena Dürr (Nem) 140
6. Katharina Liensberger (Avt) 124
7. Federica Brignone (Ita) 120
8. Alice Robinson (NZl) 109
9. Leona Popović (Hrv) 106
10. Mina Fürst Holtmann (Nor) 103
...
19. Ana Bucik (Slo) 47

Veleslalomski seštevek (2/11):

1. Lara Gut-Behrami (Švi) 200 točk

2. Federica Brignone (Ita) 120
3. Alice Robinson (NZ) 109
4. Mikaela Shiffrin (ZDA) 100
5. Sara Hector (Šve) 100
6. Petra Vlhova (Slk) 86
7. Valerie Grenier (Kan) 81
8. Paula Moltzan (ZDA) 56
9. Mina Fürst Holtmann (Nor) 47
10. Marta Bassino (Ita) 45
...
15. Ana Bucik (Slo) 34
Ilka Štuhec
Sportal Ilka brez tekme. Tudi osmi smuk pod Matterhornom odpovedan.
Ne spreglejte