Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 9. 2024,
13.04

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,74

Natisni članek

Natisni članek

Lila Lapanja Neja Dvornik Ana Bucik Jogan alpsko smučanje Matjaž Šarabon

Četrtek, 19. 9. 2024, 13.04

1 teden

Alpski smučarji s težkim finančnim bremenom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,74
Matjaž Šarabon | Matjaž Šarabon | Foto Bor Slana/STA

Matjaž Šarabon

Foto: Bor Slana/STA

Na sedežu Smučarske zveze Slovenije v Ljubljani so za ponedeljek sklicali zbor panoge za alpsko smučanje. Na seji bodo potrjevali člane ekipe, ki se bodo čez 37 dni podali v lov na prve točke svetovnega pokala v sezoni 2024/25 v Söldnu. Panoga se sooča s težkim finančnim položajem, je za STA potrdil njen vodja Matjaž Šarabon.

Pred smučarji je zahtevna sezona, katere vrhunec bo svetovno prvenstvo februarja v Saalbachu. Zahtevne finančne razmere so potrjevanje reprezentanc in finančnega okvirja zamaknile na september, zgolj pet tednov pred začetkom nove tekmovalne sezone. Delež k izgubi pretekle (230 tisoč evrov z naslova medijskih pravic) je prispevalo tudi odpadlo tekmovanje svetovnega pokala za pokal Vitranc v Kranjski Gori.

"Iz pretekle sezone imamo breme v višini 460 tisoč evrov, če zraven prištejemo še izgube preteklih sezon, smo na približno 840 tisoč evrov minusa oziroma dolga, ki ga moramo povrniti v naslednjih treh letih. Zato so tudi vsa potrjevanja programov precej težja in so trajala dlje časa," je v pogovoru za STA povedal vodja panoge Šarabon.

"Približno polovica dolga je do smučarske zveze oziroma drugih panog znotraj smučarske zveze, polovica je zunanjih dolgov. Ker je smučarska zveza kot celota finančno stabilna, nas k sreči lahko podpira z likvidnostjo, takrat ko alpskim disciplinam zmanjka. Zaradi tega v tem dolgu ne vidim težave, vidim pa težavo v tem, da je treba ta trend obrniti in zapraviti toliko, kot si lahko privoščimo," je poudaril.

Sezona se bo tradicionalno začela v Söldnu. | Foto: Reuters Sezona se bo tradicionalno začela v Söldnu. Foto: Reuters

Načrt s pozitivno ničlo 

Vodja panoge si ne predstavlja, da letošnjega poslovnega načrta predstavniki klubov na zboru ne bi potrdili. "Načrt je narejen s pozitivno ničlo, torej ne bomo ustvarjali dodatne izgube, in vključuje 118 tisoč evrov vračila starih dolgov, tako da bi trend obrnili," dodaja Šarabon.

"Obseg prihodkov znaša približno 3,8 milijona evrov, odhodkov je ravno toliko, torej bo bo panoga poslovala z ničlo. Od tega gre za stroške programov vseh reprezentanc, vključno z otroki in mladinci, približno 2,5 milijona evrov," je poudaril njen vodja.

Šarabon je zadovoljen, da pokrovitelji še vedno prepoznavajo pomen alpskih disciplin ne glede na mnenje o smučanju v javnosti, ni pa prepričan, koliko časa bo še tako.

"Zato delamo zelo veliko na tem, da bi lahko sponzorjem ponudili več, predvsem v obliki dviga ugleda blagovne znamke Sloski in s tem tudi dviga ugleda smučanja v Sloveniji na raven, na kateri je nekoč že bilo."

Dodatno breme predstavlja tožba nekdanjega vodje reprezentanc Janeza Slivnika. Reševanje te zadeve je prevzela glavna pisarna SZS. | Foto: Nebojša Tejič/STA Dodatno breme predstavlja tožba nekdanjega vodje reprezentanc Janeza Slivnika. Reševanje te zadeve je prevzela glavna pisarna SZS. Foto: Nebojša Tejič/STA

"Na podlagi pogovorov, ki sem jih imel s sponzorji do zdaj, lahko rečem, da še verjamejo v nas, v smučanje, in prepričan sem, da se bomo izkazali kot partner, ki je vreden zaupanja tudi vnaprej," meni.

V panogi so se težav lotili z začasno uvedbo participacije. "Tekmovalci niso najbolj zadovoljni s tem, ker morajo tudi sami pokriti del programa, vendar je to edini način, da lahko programe izpeljemo v obliki, ki zagotavlja konkurenčnost naših tekmovalcev. To je ultimativni cilj vseh," je orisal zahtevnost razmer.

"Tako imenovano glavarino smo odredili vsem tekmovalcem glede na kriterij, ki ga izpolnjujejo. Potem smo vsote glavarin po reprezentancah primerjali s stroški programa, in tam, kjer stroški programa veliko presegajo stroške dodeljenih sredstev, smo tekmovalcem ponudili izbiro: znižati programe ali plačevati oziroma delno plačevati razliko," je pojasnil.

Ne želijo krčiti programov

Za plačevanje razlike sta se odločili Neja Dvornik in Ana Bucik Jogan, ker ne želita krčiti svojih programov. "Če bosta programa na koncu uresničili z nižjimi stroški, kot načrtujemo, se bo zanesljivo zmanjšala njuna finančna soudeležba," je napovedal Šarabon.

Neja Dvornik | Foto: Guliverimage Neja Dvornik Foto: Guliverimage

Po njegovem mnenju pozno potrjevanje ekip in programov ni predstavljalo ovir v ključnem pripravljalnem obdobju.

"Programi ekip tečejo dobro, priprave na južni polobli so bile odlične, imeli so odlične razmere. Vsi, ki so prišli nazaj, so zadovoljni. Pripravljenost tekmovalcev je po poročilih trenerjev dobra oziroma taka, kot so jo načrtovali, tako da pozitivno gledam na potek pripravljalnega obdobja ne glede na to, da uradno stvari še nimamo potrjenih," je dodal.

"Ustroj alpskih disciplin je precej jasen. Najvišji organ je seveda zbor in zbor panoge mora dokončno potrditi vse programe. Dejstvo je, da je odbor panoge, ki je izvršilno telo zbora, vse programe in reprezentance potrdil na svoji seji 27. junija. To pomeni, da so ekipe dobile podlago za delo. Zato ne moremo reči, da delamo po nepotrjenih programih. Seveda obstaja teoretična možnost, da zbor programov, potrjenih na odboru, ne potrdi dokončno. Ne želim špekulirati, kaj bi se zgodilo v tem primeru. Mislim, da ni nobenega razloga, da bi se uresničil tak scenarij."

Lila Lapanja | Foto: SloSki Lila Lapanja Foto: SloSki

Kaj pa Lila Lapanja?

Z novo sezono se je ženski ekipi za tehnični disciplini kot samoplačnica pridružila nekdanja reprezentantka ZDA Lila Lapanja. Njen trener in serviser je Mladen Bezjak iz Hrvaške, ki je prej sodeloval s hrvaškim asom Filipom Zubčićem. Član njene ekipe je tudi njen oče Vojko Lapanja, nekdanji slovenski reprezentant, ki se je po koncu kariere preselil čez lužo, kjer si je ustvaril družino.

"Lila Lapanja se na svoje stroške udeležuje treningov in trenira skupaj z Nejo Dvornik, Ano Bucik in Niko Tomšič. Bila je tudi v Argentini," je povedal Šarabon.

Dodatno breme predstavlja tožba nekdanjega vodje reprezentanc Janeza Slivnika. Reševanje te zadeve je prevzela glavna pisarna SZS.

Ne spreglejte