SiolNET. Sportal Zimski športi
0,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger
53. kongres Mednarodne smučarske zveze v Milanu

Kaotične scene na volilni skupščini, Eliasch znova izvoljen, Smrekar v predsedstvu

0,42

termometer

Johan Eliasch | Johan Eliasch je bil edini kandidat za predsednika Fis,  | Foto: Sportida
Johan Eliasch je bil edini kandidat za predsednika Fis, Foto: Sportida

Švedski milijarder Johan Eliasch je bil na 53. kongresu Mednarodne smučarske zveze (Fis) v Milanu ponovno izvoljen za predsedniški položaj. Lani izvoljeni predsednik je bil tudi edini kandidat. Za mesto v predsedstvu je uspešno kandidiral tudi predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar, ki je od 117 možnih prejel kar 113 glasov.

Zlata lisica, slalom, Ana Bucik Sportal Potrjeno: Kranjska Gora bo gostila tudi alpske smučarke

Šestdesetletni Eliasch, ki ima tudi britansko državljanstvo, je lani nasledil zdaj že pokojnega Švicarja Gian Franca Kasperja in bil danes izvoljen za štiriletni mandat.

Prejel je 100 odstotkov glasov, vendar vsi delegati niso glasovali. Volilno skupščino so zaznamovale kaotične scene, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Marko Vukičević Sportal Nekdanji smučar novinec v trenerskih vrstah Ilke Štuhec

Pavlek protestno zapustil prostor, sledilo mu je še več delegatov

Hrvat Vedran Pavlek je pred tajnim glasovanjem protestno zapustil prostor, sledilo mu je še več delegatov. Eliasch je prejel najvišjo možno podporo preostalih delegatov, piše avstrijska agencija apa. Zaradi radikalnih reform in pomanjkanja komunikacije so se nekatera nacionalna združenja pred srečanjem oddaljila od milijarderja.

Hrvat Vedran Pavlek je pred tajnim glasovanjem protestno zapustil prostor, sledilo mu je še več delegatov.  | Foto: Sportida Hrvat Vedran Pavlek je pred tajnim glasovanjem protestno zapustil prostor, sledilo mu je še več delegatov. Foto: Sportida

Teme, o katerih se veliko razpravlja, so radikalni pristopi k oblikovanju koledarja svetovnega pokala v alpskem smučanju in želeno centralno trženje pravic.

Zlata lisica, slalom, Tina Robnik Sportal "Marsikdo bi že obupal in odnehal, a ..."

"Potrebujemo spremembe, ne preostane nam drugega"

"Rad bi se zahvalil Fisovi družini za podporo in zaupanje. Minulo leto nam je pokazalo, da je to šele začetek. Hvaležen sem in veselim se tega polnega mandata, da bomo nadaljevali po začrtani poti," je dejal Eliasch.

"Potrebujemo spremembe, ne preostane nam drugega. Glasovanje nam omogoča, da se premaknemo naprej v tej smeri," je poudaril predsednik Fisa.

"Potrebujemo spremembe, ne preostane nam drugega. Glasovanje nam omogoča, da se premaknemo naprej v tej smeri," je poudaril predsednik Fisa. | Foto: Guliverimage "Potrebujemo spremembe, ne preostane nam drugega. Glasovanje nam omogoča, da se premaknemo naprej v tej smeri," je poudaril predsednik Fisa. Foto: Guliverimage

"Izvolitev je potrditev tega, da sem v preteklem letu, ko sem prvič nastopil to funkcijo dobro delal, bil ves čas v kontaktu z vsemi mednarodnimi smučarskimi zvezami, reševal njihove težave in jim ponujal rešitve. Predvsem pa sem stkal dobro in pristno mrežo odnosov s številnimi predsedniki zvez, kar pa se je pokazalo tudi zdaj ob številčni podpori," je ob izvolitvi dejal Smrekar.

"Vsaka takšna stvar je pomembna, zato ker je to vrhovno telo, ki ob predsedniku FIS odloča, razpravlja in razmišlja o vseh rešitvah. Slovenija je tradicionalno imela mesto za to mizo s pokojnim Janezom Kocijančičem. Hkrati pa je to tudi neka obveza, da to tudi zadržimo, da se o tem pogovarjamo in smo igralci na tem parketu," je še dodal prvi mož SZS.

V predsedstvu, ki je bilo izvoljeno za dveletni mandat, se je za 15 mest potegovalo 23 kandidatov, po pravilniku morajo vsaj tri mesta pripasti ženskam, nekaj mest morajo za pluralnost dobiti tudi predstavniki manjših zvez, kar že kaže na nove usmeritve.

V sredo so pri Fisu že potrdili prireditelje svetovnih prvenstev 2026 in 2027. Alpsko SP leta 2027 je dobila švicarska Crans Montana, nordijsko SP istega leta švedski Falun, SP v smučarskih poletih leta 2026 pa nemški Oberstdorf.

Svetovno prvenstvo alpskih smučarjev leta 2023 bo v Courchevelu in Meribelu, leta 2025 pa v Saalbachu, nordijski prvenstvi leta 2023 in 2025 bosta gostila Planica in Trondheim, deskarski pa gruzijski Bakuriani in švicarski Engadin.

V sredo so pri Fisu že potrdili prireditelje svetovnih prvenstev 2026 in 2027. Alpsko SP leta 2027 je dobila švicarska Crans Montana, nordijsko SP istega leta švedski Falun, SP v smučarskih poletih leta 2026 pa nemški Oberstdorf.

Svetovno prvenstvo alpskih smučarjev leta 2023 bo v Courchevelu in Meribelu, leta 2025 pa v Saalbachu, nordijski prvenstvi leta 2023 in 2025 bosta gostila Planica in Trondheim, deskarski pa gruzijski Bakuriani in švicarski Engadin.

tek na smučeh Sportal Fis izenačil tekmovalne razdalje za smučarske tekačice in tekače Neja Dvornik Sportal Slovenska smučarka o odnosu s SZS: Mimo metanja polen pod noge žal ne gre

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin