SiolNET. Sportal Tour
2,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sodniki na Dirki po Franciji sprva poskrbeli za razburjenje, kazni nato umaknjene

2,98

termometer

 | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Sodniška komisija na kolesarski dirki po Franciji je po četrtkovi etapi izrekla novi kazni, ki sta razburili karavano. Zaradi nedovoljenega jemanja okrepčil v zadnjih kilometrih je s časovnim pribitkom kaznovala Kolumbijca Rigoberta Urana in Novozelandca Georga Bennetta, Francozu Romainu Bardetu je pogledala skozi prste. Kazen je nato razveljavila.

Devet dni po izključitvi Slovaka Petra Sagana, ki se je zapletel v incident z Britancem Markom Cavendishem, je sodniška komisija izrekla novi kazni.

V 12. etapi so v zaključnih kilometrih okrepčila dobili Uran, Bennett in zmagovalec etape Bardet, toda 20-sekundna pribitka v skupnem seštevku sta prejela le Kolumbijec in Novozelandec, čeprav je na videoposnetkih jasno videti, da je tudi Francoz kršil pravila, poročata kolesarska portala cyclingnews in velonews.

Pravila Mednarodne kolesarske zveze namreč velevajo, da je jemanje okrepčil prepovedano na vzponih, spustih ter v prvih 50 in zadnjih 20 kilometrih.

Kaznovan je bil tudi Novozelandec George Bennett. | Foto: Getty Images Kaznovan je bil tudi Novozelandec George Bennett. Foto: Getty Images


Top 10 škandalov in tragedij, ki so pretresli Dirko po Franciji


Glavni sodnik: Vseeno je, ali okrepčilo dobiš od otroka ali koga drugega

Po mnenju sodnikov, na čelu katerih je predsednik komisije Philippe Marien, sta pravilo kršila le Uran in Bennett. Oba sta dobila 20-sekundni pribitek, kar je močno razjezilo direktorja ekipe Cannondale Jonathana Vaughtersa, katere član je Uran.

Zmagovalec 12. etape, Francoz Romain Bardet, jo je odnesel brez kazni. | Foto: Getty Images Zmagovalec 12. etape, Francoz Romain Bardet, jo je odnesel brez kazni. Foto: Getty Images

Po poročanju cyclingnewsa je športni direktor ekipe Cannondale Charly Wegelius poklical Mariena in protestiral proti kazni ter mu povedal, da je Uran dobil okrepčilo od nekoga, ki dela v marketingu podružnice Cannondala in s kolesarsko ekipo nima nobene povezave. "Ta možakar je to počel po svoji volji. Na žalost. Menili smo, da smo zato dobili kazen in je Bardet ni dobil. Toda Marien je odvrnil, da mu je vseeno, če kolesarji dobijo okrepčilo od otroka ali koga drugega, kazen je enaka za vse," je o prvem protestu dejal Vaughters.


Martin Hvastija: Primož Roglič ima na Dirki po Franciji še obilo priložnosti #intervju


Direktor ekipe Cannondale: Kazen za vse ali za nobenega

Cannondale je zatem opravil še en klic, ko je poslal počasen posnetek, kako Bardet prejme okrepčilo v zadnjih kilometrih.

"V drugo je Marien odgovoril, da ne more presoditi, ali je Bardet res pil iz tega bidona. George Bennett je vzel okrepčilo od istih ljudi kot Bardet. Nato nam je komisija rekla, da je vseeno, saj nista dobila nič od osebja ekip. Povsem so obrnili ploščo," je povedal Vaughters, ki je dodal, da bi morali kazen dobiti vsi trije ali pa nihče.

Peter Sagan je bil po sodniški odločitvi izključen z Dirke po Franciji.  | Foto: Reuters Peter Sagan je bil po sodniški odločitvi izključen z Dirke po Franciji. Foto: Reuters

Mednarodna kolesarska zveza pa si je nato premislila in je 20-sekundni kazni umaknila. To sta potrdila tako Cannondale Rigoberta Urana kot LottoNl-Jumbo Georga Bennetta. Uci je sicer pred tem zagotavljala, da časovnega pribitka ne bo izničila. Krovna kolesarska zveza je obrazložila, da se je zaradi specifičnih okoliščin pred začetkom zadnjega vzpona sodniška komisija umakniti kazen, poroča cyclingnews.

Tudi diskvalifikacija Sagana je povzročila burne odzive, saj je sodniška komisija šele v tretje sprejela končno odločitev. Najprej ga je zaradi stika s Cavendishem kaznovala z uvrstitvijo na zadnje mesto, zatem mu je odvzela točke v boju za zeleno majico in mu dala še časovni pribitek, nato pa ga je izključila z dirke.

Mnogi so menili, da bi moral kazen dobiti tudi Cavendish, prav tako Francoz Arnaud Demare, sicer zmagovalec etape, ki je spreminjal smer in skoraj zadel rojaka Nacerja Bouhannija

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin