Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 5. 2017,
14.30

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Vsebino omogoča Intersport

Foto: Martin Metelko

Natisni članek

tehnika teka maraton tek rekreacija test copat Intersport test tekaški copati Brooks Saucony Urban Praprotnik advertorial

Petek, 12. 5. 2017, 14.30

1 mesec, 4 tedne

Pomlad 2017: INTERSPORTOV test tekmovalnih tekaških copat

Preizkusili smo najhitrejše tekaške copate

Vsebino omogoča Intersport

Foto: Martin Metelko

intersport test tekmovalnih copat martin metelko | Foto Martin Metelko

Foto: Martin Metelko

Med tekaško obutvijo, ki jo dobro pripravljeni tekači izberejo za tekmovanja, maratone in druge daljše teke, so tekači preizkusili šest novih Intersportovih modelov. Preverite rezultate pomladnega testa tekmovalnih tekaških copat.

Rezultati testa

 

V četrto kategorijo tekaških copat, ki smo jih preizkusili pod vodstvom osebnega tekaškega trenerja Urbana Praprotnika, smo uvrstili tekmovalne oziroma "race" tekaške copate, ki veljajo za najbolj minimalistične med vsemi. Zato so tudi posodobitve teh copat vsako sezono bolj minimalne, saj vsebujejo bistveno manj tehnologije kot copate iz drugih kategorij.

intersport test tekmovalnih copat martin metelko | Foto: Martin Metelko Foto: Martin Metelko Ponudba Intersportovih tekmovalnih tekaških copat je sicer pestra, vendar manjša, saj je tudi tekačev, ki se zanimajo za tovrstne copate, precej manj kot pri kategoriji nevtralnih tekaških copat.

Za koga so primerne: tekmovalne copate so namenjene tekačem, ki so fizično bolje pripravljeni. Primerne so za hitre treninge oziroma tekme, tudi polmaratone ali 10-kilometrske teke.

Lastnosti nevtralnih tekaških copat: tekmovalne copate blažijo manj. Za treninge tekači namreč potrebujejo bistveno večjo odzivnost copat.

Vsaka znamka z enim tekmovalnim modelom

Fotogalerija
1 / 7

Izbrane tekaške copate lahko postanejo vaše! Glasujte in sodelujte v nagradnem žrebanju.

Intersportova ponudba: vsaka tekaška blagovna znamka ima en model copat, ki je namenjen tekmovalnim tekačem.

intersport test tekmovalnih copat martin metelko | Foto: Martin Metelko Foto: Martin Metelko Kaj tekačem povejo ocene testa? Test ponuja orientacijo, na kaj je treba biti bolj pozoren pri nakupu copat. Zgradba in širina naših stopal ter način teka in nagibanje stopala se med posamezniki močno razlikujejo.

Tekači naj bodo pri nakupu obutve pozorni na morebitno žuljenje, stiskanje, širino, naklon peta-prsti in čvrstost. Bolj čvrste copate naj izberejo tekači, ki imajo težave s stopalnim lokom oziroma s plantarno fascijo.

Kaj bi izbrali tekači, ki so ocenjevali copate:

urban praprotnik martin metelko intersport | Foto: Urban Praprotnik: "Med tekmovalnimi bi izbral model Brooks Asteria, ker sem začutil, da bi lahko z njim res hitro tekel na maratonih. Hkrati pa mi daje nekaj podpore pod stopalnim lokom."

peter kastelic sportal martin metelko intersport | Foto: Peter Kastelic: "Med tekmovalnimi je bila izbira nekoliko bolj skromna. Med modeli, ki smo jih testirali, me noben ni popolnoma prepričal. Pri tekmovalnih copatah želim, da se zlijejo z mojim stopalom in da je občutek res udoben, a tega nisem začutil. Raje bi izbral Asics fuzeX Rush ali Nike LunarEpi, ki smo jih testirali pri nevtralnih modelih."

jerneja vrabič martin metelko intersport | Foto: Jerneja Vrabič: "Najprej bi izbrala Brooks Asterio, saj mi je Urban priporočil superge z učvrstitvijo. Drugače pa bi verjetno izbrala Saucony Breakthru 3, ker ima pete zelo blažene, a se mi zdi precej splošna športna copata, ki je spredaj malce širša in tako primerna za širše stopalo."

eldin licina martin metelko intersport | Foto: Eldin Ličina: "Kar zadeva hitre copate, me je navdušil model Saucony Kinvara, sicer malo manj stabilna copata, a hkrati odzivna in dovolj udobna. Copata mi je lepo objela stopalo in fiksirala peto. Super copata za tekmo in tudi za vsak dan."

rok črepinšek martin metelko intersport | Foto: Rok Črepinšek: "Med hitrejšimi copatami pa me je spet navdušila Sauconyjeva Kinvara. Kinvara so manj blažene tekaške copate za hitrejše tekaške treninge. Prepričale so me z odličnim objemom stopala, odzivnostjo in lahkotnostjo."

boštjan boh sportal martin metelko intersport | Foto: Boštjan Boh: "Pri tekmovalnih copatah sem ugotovil, da so vse precej trše oziroma manj blažene kot preostale. Meni osebno takšne copate ne ustrezajo. Če bi moral izbirati, bi se odločil za model Brooks Asteria."

klemen udovič martin metelko intersport | Foto: Klemen Udovič: "Za tekmovanja in hitrejše treninge bi izbral model Salomon Sonic Pro 2."

Boljša tehnika teka: ozavestite držo in aktivno stopajte na tla

intersport test tekmovalnih copat martin metelko | Foto: Martin Metelko Foto: Martin Metelko "Obutev je pravzaprav tujek na našem stopalu. Še pred 10 tisoč leti smo bili večinoma bosi, čeprav smo se prvič obuli že pred 40 tisoč leti. V zadnjih sto letih se je začela obutev močno spreminjati, in sicer se je najprej povečala debelina podplatov. V zadnjih 40 letih so tekaške copate postale vedno bolj mehke, zato prevladuje mnenje, da je mehkoba ključna lastnost tekaških copat. Pozabili pa smo na pomen pravilne tehnike teka," nam je povedal osebni trener Urban Praprotnik.

Tekača, ki teče spontano in neozaveščeno, Urban primerja s kolesarjem, ki bi na kolesu malce izpraznil zračnice, spustil sedež in vozil v previsoki prestavi.

Tek je pravzaprav povsem naravno gibanje, vendar je res, da je tudi lenoba nekaj zelo naravnega, zato tekači spontano izberejo tudi bolj lenoben način teka. To pomeni nižjo držo telesa, udarjanje s peto ob tla ter raztegnjen korak. Zaradi tega bolj obremenjujemo kolena, kolke in hrbtenico. Spremembe načina teka moramo uvajati postopoma, ker se tudi zaradi tega lahko poškodujemo.

Prav osebni trener lahko veliko naredi pri uvajanju pravilne tehnike teka. "Veliko tekačev na mojih delavnicah poroča, da so tehniko teka spremenili že samo tako, da so ozavestili svoje gibanje," je povedal Urban Praprotnik, ki tudi tistim, ki nimajo težav, svetuje čvrsto držo in aktivno stopanje na tla. Ne smemo čakati, kdaj stopalo pade na tla. Človek mora med tekom začutiti svoje telo. Tako ga lahko kar najbolje izkoristi.

Ne spreglejte