Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 3. 2017,
13.20

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Intersport

Video: Dean Gostimirovič

Foto: Žiga Zupan

Natisni članek

advertorial Intersport rekreacija tek test adidas Nike Salomon Asics Mizuno Brooks Saucony

Sreda, 15. 3. 2017, 13.20

2 meseca

Pomlad 2017: Intersportov test stabilnih tekaških copat

S kakšnimi tekaškimi copati boste začeli novo tekaško sezono?

Vsebino omogoča Intersport

Video: Dean Gostimirovič

Foto: Žiga Zupan

Prihaja spomladanska tekaška sezona, zato je treba pregledati najnovejšo ponudbo tekaških copat. Tokrat smo v sodelovanju z Intersportom testirali klasične stabilne tekaške copate.

VIDEO:

Spomladanska tekaška sezona je priložnost, ko se tekači odpravijo kupovat nove tekaške copate in vsako leto proizvajalci ponudijo nekaj novosti, ki jih je treba preizkusiti. S sedmimi tekači in osmimi pari čevljev, ki jih je prispeval Intersport, smo opravili prvi test spomladanske kolekcije tekaških copat.

Vaši najljubši tekaški copati so lahko prav vaši! Glasujte in sodelujte v nagradnem žrebanju.

Rezultati testa:

 

"Trudili smo se, da bi imeli na testu na razpolago obutev za tiste, ki potrebujejo manjšo podporo za uravnavanje pronacije kot za tiste, ki potrebujejo večjo. Izbrali smo tudi nekaj modelov z manjšim blaženjem in so namenjeni bolje pripravljenim tekačem, nekaj se najde za lažje tekače, nekaj pa tudi za 'težkokategornike'," je povedal Rok Črepinšek, nabavnik obutve pri Intersportu.

"Nekateri modeli letošnje spomladanske kolekcije so precej obnovljeni, nekaj pa je povsem novih. Mislim, da imamo ravno pravo mešanico novitet in tradicije," je povedal Matevž Cerar, vodja programa obutev pri Intersportu in poudaril, da si nenehno prizadevajo, da bi v prodajalnah zagotovili čim boljšo podporo kupcem, ki se odločajo za pravi tekaški copat.

Pri takšni količini različnih copat, kot smo jih imeli na nedavnem testu, lahko vsak tekač izbere pravega, le dovolj časa naj si vzame, ko se odpravlja po nakupih.

Idealna obutev za pronatorje #Foto:
Fotogalerija
1 / 21

 

Kaj tekačem povejo ocene testa? Test predvsem ponuja orientacijo, na kaj je treba biti bolj pozoren pri nakupu copata. Zgradba in širina naših stopal se med posamezniki močno razlikuje. Ljudje s širokim stopalom ne morejo uporabljati ozkih copat. Po dolgih kilometrih v prednjem delu stopala namreč lahko pride do stiskanja živcev, kar privede do mravljinčenja.

Tekaško druščino, ki je testirala stabilne copate, je vodil izkušeni tekaški trener Urban Praprotnik.

Glavni poudarki, ki jih tekači ne smejo spregledati: intersport test copat stabilni žiga zupan | Foto:

  • Nič žuljenja. Copat na zgornjem robu ob gležnjih ne sme žuliti.
  • Nič stiskanja. Ne sme nas preveč stiskati pri ahilovi tetivi.
  • Širina. Pomembna je sprednja širina copata.
  • Čvrstost. Tekači, ki imajo težave s stopalnim lokom oziroma s plantarne fascije, naj izberejo bolj čvrste copate. Drugi lahko izberejo tudi bolj upogljive copate.
  • Naklon podplata. Pomemben je naklon peta-prsti. Pri klasičnih copatih je višinska razlika med peto in prsti približno en centimeter.

intersport test copat stabilni žiga zupan | Foto: Za koga so stabilni copati? Primerni so za začetnike in izkušene tekače. Hitri izkušeni tekači si za kakšna tekmovanja izberejo tudi hitre, tekmovalne modele, ki so lažji in imajo tanjši podplat. Začetniki pa naj si izberejo klasične tekaške copate iz razreda nevtralnih ali stabilnih copat. Ta izbira pa je odvisna od tega, kako se nam gleženj poseda navznoter.

intersport test copat stabilni žiga zupan | Foto: Za kakšne terene jih uporabljamo? Stabilni copati niso niti za gorski tek niti za tekmovanje, primerni so za urejene terene, kot so asfalt, urejene peščene in gozdne poti. Njihova glavna značilnost je, da imajo na notranji strani podplata bolj čvrsto gumo v primerjavi z zunanjo stranjo, ki je mehka. Čvrst podplat na notranji strani preprečuje prekomerno posedanje gležnja in stopala navznoter, kar je predvsem pomembno zaradi obrabe tekaških copat.

intersport | Foto: Novitete iz Intersporta: na testu smo dobro videli, kako se obutev iz sezone v sezono razvija. Nekatere blagovne znamke naredijo bolj ozke copate, ki bolje oprimejo nogo. Minimalistični copati, ki so bili trendovski v prejšnjih sezonah, počasi izginjajo, prihajajo pa vedno bolj blaženi copati.  

Tekači, ki so ocenjevali copate:

 | Foto: #Jasmina Kozina Praprotnik: "Zelo uživam v naravi, ko kar čutim, kako se napolnjujem z njeno prvinskostjo.
Jasminina izbira: med stabilnimi je bilo kar nekaj modelov, ki so mi ustrezali. Vendar sem se najbolje počutila v Asics Luminus."

 | Foto: #Boštjan Boh: "Tek je postal del mojega življenja, saj skozi vse leto skušam teči do trikrat na teden.
Boštjanova izbira: med stabilnimi tekaškimi copati bi izbral Brooks Ravenna 7. Ker imam široko stopalo, imam pri izbiri copat večkrat težave. Pozitivno me je presenetil copat znamke Brooks. Imel je dober oprijem in tudi blaženje mi je ustrezalo."

 | Foto: #Klemen Udovič: "Športu namenim kar precej svojega prostega časa in tek je poleg gorskega kolesarjenja in veslanja meni zelo ljuba disciplina.
Klemnova izbira: na nogo mi 'sedejo' ozki modeli copat. Od stabilnih 'cestašev' sem izbral Brooksovo Ravenno, ker precej časa tečem po prednjem delu stopala in ta model spredaj ni bil premočno blažen, tako da sem imel odličen občutek stika s podlago."

 | Foto: #Peter Kastelic: "V zadnjih letih sem se prelevil v rekreativnega tekača. Tečem le še v naravi.V Ljubljani vodim tudi tekaške skupine.
Petrova izbira: glede na moje relativno ozko stopalo je bil najbolj primeren Asicsov model GT-2000. Všeč mi je bil tudi opetnik, ki je dobro oprijel mojo tetivo. Na testu se mi je zdel res udoben, tako da bi se najverjetneje odločil zanj."

 | Foto: #Urban Praprotnik: "Sem profesionalni rekreativni tekač. Izjemno sem srečen, da je rekreativni tek moja služba.
Urbanova izbira: iz razreda klasičnih tekaških copat podrazreda stabilni bi izbral kar vse modele. Dejansko sem prav pri vseh čutil, da so pravi."

 | Foto: #Rok Črepinšek: "Sem občasen tekač, ki se teku prepusti ob lepšem vremenu, zato naravnost obožujem prve spomladanske dni. Najpogosteje tečem po urejenih podlagah.
Rokova izbira: na testu so me navdušili copati Brooks Ravenna in Asics Gel-Luminus. V copatih Brooks Ravenna je odličen občutek takoj, ko jih obuješ. Zaradi krajše opore za uravnavanje pronacije so primerni za širok krog tekačev. Podobni copati, le z malo več blaženja, so Asicsovi Gel-Luminus."

 | Foto: #Matevž Cerar: "Sem rekreativni tekač, ki preteče do pet kilometrov na teden. Ob kopici športov, s katerimi se ukvarjam, se teka lotim predvsem takrat, ko za druge športe ni časa ali možnosti.
Matevževa izbira: Asics Luminus 2 je kot dobro blažen, stabilen copat zame kot težjega tekača  najprimernejši. Zgoraj dovolj dobro oprijema stopalo, je zelo udoben in tudi dovolj vzdolžno mehak, da je tek v njem prava sprostitev."

Spomladanski nasvet Urbana Praprotnika: v teku je treba uživati

intersport test copat stabilni žiga zupan | Foto:

Izkušen tekač in tekaški trener Urban Praprotnik predlaga, da začnemo z manjšimi razdaljami in manj pogosto, kot smo jeseni zaključili. Moramo si prizadevati za postopno nabiranje pripravljenosti. Ne smemo si želeti prehitrega napredka. Hiter napredek je težava, ki nas lahko velikokrat privede do poškodbe.

Najpogostejše poškodbe pri tekačih so bolečine, ki jih čutimo na zunanji strani kolena, pod pogačico, na zunanji strani bokov in v stopalih. To pomeni, da smo tekli prepogosto, predaleč in preveč intenzivno. Prepričan je, da je treba teči manj, kot nam ustreza. Prenehati moramo, še preden začutimo, da se nekaj dogaja s telesom.

Za čiste začetnike je dovolj hoja, kombinirana s kratkimi teki. Najprej naj izmenoma tečejo od 15 do 30 sekund in minuto hodijo. Tako tek ni prevelika obremenitev, ampak začimba rekreacije. Naučiti se moramo uživati v teku, ampak z užitkom.

Ne spreglejte