Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
23. 10. 2012,
13.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Grega Žemlja Blaž Kavčič Aljaž Bedene Katarina Srebotnik Polona Hercog

Torek, 23. 10. 2012, 13.02

8 let

Žemlja zaslužil manj od Hercogove

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Grega Žemlja je po izvrstnih predstavah na Dunaju v žep pospravil skoraj 50.000 evrov, kar pa mu na slovenski lestvici letošnjih zaslužkov ni pomagalo do prvega mesta. Na vrhu ostaja Polona Hercog.

Šestindvajsetletni Žirovničan je v prejšnjih dneh porušil kar nekaj slovenskih rekordov. Kot prvi je spravil na kolena tekmeca, ki spada med najboljših deset na svetu (Srb Janko Tipsarević), z nastopom v finalu je dosegel najbolj odmeven uspeh slovenskega moškega tenisa vseh časov, na svetovni jakostni lestvici pa se je prebil med 50 najboljših. Resda povsem na rob, a z odličnim izhodiščem za naskakovanje višjih mest v prihodnji sezoni. Z mikavno dunajsko nagrado je v sklopu letošnjega zaslužka presegel mejo 200.000 evrov, na lestvici letošnjih zaslužkarjev ''ušel'' Blažu Kavčiču, ki se je po enomesečnem prisilnem počitku (poškodba hrbta) odpravil na krajšo turnejo po Južni Ameriki, tretji slovenski ''mušketir'' Aljaž Bedene pa še čaka na priložnost, da bi se lahko pohvalil s šestmestnim zneskom. Ker mu je na Dunaju ponagajalo zdravje in trenutno v Ljubljani celi poškodbo stegenske mišice, je bil primoran odpovedati nastop na močnem turnirju v Valencii, tako da bo verjetno novi mejnik v karieri naskakoval prihodnje leto.

''Gotovo je treba vlagati nazaj v tenis. Večje so nagrade, večji so stroški, zato bo šlo veliko za mojo pripravo na naslednje turnirje. Si bom pa po koncu sezone vendarle privoščil kakšen nepozaben dopust. To bo najlepša nagrada,'' je po nepozabnem nastopu v finalu dunajskega spektakla o prisluženi nagradi spregovoril Grega Žemlja. Letos je višjo prejel le v New Yorku, kjer je za preboj v tretji krog grand slama prejel skoraj 50.000 evrov.

Ker nastopanje v teniški karavani ni poceni, še manj pa priprave, treningi in sodelovanje s strokovno ekipo, pri zaslužkih pa je treba upoštevati tudi davek, omenjene številke ne zagotavljajo bajnega bogastva, ampak so varljive. Sploh v tako dragem športu, kjer se lahko med in mleko cedita le najboljšim na svetu (za nastope na turnirjih prejemajo še posebne ''štartnine'', ki ostajajo poslovna skrivnost, so pa zelo privlačne), večina ''povprečnežev'', ki se iz tedna v teden seli s celine na celino, pa komaj zadosti dragim potrebam.

Če je Žemlja letos zaslužil več od Kavčiča, pa si je slednji v karieri s turnirskimi nagradami še vedno priigral več denarja. Žemlja mu je vedno bližje, zdaj zaostaja ''le'' še dobrih 50.000 evrov, sta pa oba dolgoletna slovenska reprezentanta še vedno nekaj korakov za Polono Hercog. Štajerko, pa tudi zadnjo predstavnico slovenskega tenisa, ki se je v konkurenci posameznic pojavila na seznamu zmagovalk ''največjih'' turnirjev. ''Lona'' se bliža okroglemu milijonu evrov, ki ga je že davno presegla starejša rojakinja Katarina Srebotnik. Velenjčanka v zadnjih letih slovi kot ena najboljših igralk v dvojicah na svetu, temu primerni so tudi zaslužki. Letos je zaslužila več kot Kavčič, je pa absolutna rekorderka, ko nanese beseda na celotno kariero, saj je z nagradami osvojila že več kot štiri in pol milijona evrov. Treba pa je vnovič opozoriti, da omenjeni zneski niso obdavčeni, tako s strani države, kjer poteka turnir, kot tudi države, kjer so igralci oziroma igralke prijavljeni.

Ne spreglejte