Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
16. 12. 2016,
18.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

1

Natisni članek

Blaž Rola tenis

Petek, 16. 12. 2016, 18.19

6 let, 6 mesecev

Začenja praktično od začetka

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

1

Blaž Rola | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski teniški igralec Blaž Rola za seboj nima najboljše sezone, saj je na lestvici izgubil več kot sto mest. Da je bila mera polna, si je na zadnjem turnirju poškodoval ramo. Kljub temu eden najboljših slovenskih teniških igralcev z optimizmom zre v prihodnost.

V zadnjih letih smo bolj ali manj poslušali o poškodbah Blaža Kavčiča in dolgotrajni bolezni Grege Žemlje, tik pred koncem letošnje sezono pa se je poškodoval tudi Blaž Rola. Ptujčan poudarja, da še zdaleč nima takšnih težav kot Blaž Kavčič, ki je kar trikrat moral na operacijo stopala.

"To je bila zame prva malo večja poškodba. Zadnja sezona je bila pod pričakovanji, ki sem si jih zastavil pred začetkom leta. Preprosto se mi nekatere stvari niso izšle. Nekaj rezultatov sem nanizal, vendar nisem bil konstanten. Uvrstitev je takšna, kakršna je. Na koncu sem imel smolo še s poškodbo. Daleč od tega, da sem zadovoljen," nam je uvodoma povedal Rola, ki želi iz letošnje sezone potegniti pozitivne stvari. Ne želi se ozirati nazaj, ampak gleda le v prihodnost.

"Uvrstitev je takšna, kakršna je." | Foto: Vid Ponikvar "Uvrstitev je takšna, kakršna je." Foto: Vid Ponikvar

Zadnji mesec loparja sploh ni držal v roki

Ramo si je poškodoval na turnirju serije Challenger v Fairfieldu. V ZDA je opravil štiritedensko terapijo, a se je moral zaradi dokumentov in vizuma vrniti domov. V Sloveniji je že začel priprave in se posvečal predvsem fizični pripravi, a teniškega loparja zadnji mesec še ni držal v roki. "Glede na to, da bom začel pozno igrati in da za seboj nimam veliko treningov na teniškem igrišču, menim, da bom moral OP Avstralije izpustiti. Dvomim, da bosta rama in teniška igra na tako visoki ravni, da bi lahko igral v kvalifikacijah. Načrtujem, da bi sezono začel konec januarja ali na začetku februarja."

Njegovi slabši rezultati se odražajo tudi na svetovni lestvici, kjer je bil najvišje uvrščen na 78. mesto. Trenutno je na 258. mestu in samo v letošnji sezoni je izgubil več kot sto mest. "Sebe vidim kot igralca, ki je lahko uvrščen med sto najboljših na svetu, če ne še višje. Zagotovo me malo boli, ker ne morem igrati na turnirjih za grand slam in turnirjih serije ATP. Zdaj praktično začenjam od začetka. Kot sem že omenil, se stvari dogajajo z razlogom. Iz tega se moram naučiti nekatere stvari, da se v prihodnosti ne bodo več ponovile. Upam, da bo šlo samo še navzgor."

Ptujčan upa, da bo šel v prihodnosti le še navzgor. | Foto: Vid Ponikvar Ptujčan upa, da bo šel v prihodnosti le še navzgor. Foto: Vid Ponikvar

Kaj je šlo narobe?

Blaž razlog za slabše rezultate vidi v nekaterih napačnih odločitvah. "V zadnjih dveh ali treh letih nisem imel stalnega tabora. Menjal sem trenerje, s Floride sem moral potovati v Prago, ob tem pa sem izgubljal veliko nepotrebne energije. V treh letih se je vse skupaj nabralo in seveda se je to poznalo tudi pri teniški igri. Zdaj imam stalen tabor. Ta bo v Columbusu, kjer so trenerji, ki me zelo dobro poznajo. V svoji teniški karieri sem tam najbolj napredoval. Kondicijski treningi bodo zdaj bolj organizirani … Verjetno je bila malo zgrešena tudi menjava loparja."

Blaž Rola bo zaradi poškodbe izpustil OP Avstralije. | Foto: Sportida Blaž Rola bo zaradi poškodbe izpustil OP Avstralije. Foto: Sportida

"Da bi se vsak dan vozil v Ljubljano ali Kranj ..."

Medtem ko Blaž Kavčič in Grega Žemlja priprave na novo sezono opravljata doma, se je Rola odločil, da bo večino časa preživel v ZDA. "Trenutno se mi to zdi najboljša možnost. Sem s štajerskega konca in težko najdem igralce, s katerimi bi lahko treniral. Ne bi bilo najbolje, da bi se vsak dan vozil v Ljubljano ali Kranj, saj bi bilo vse skupaj preveč utrujajoče. V Columbusu se res dobro počutim. Tam so trenerji, ki so mi veliko pomagali, pogoji so super, igralcev je ogromno … Tam je moj drugi dom. Za zdaj je načrt, da bom treniral tam. Kako dolgo, ne vem. Odvisno od tega, kakšni bodo rezultati," je še povedal Rolca, kot ga kličejo v teniških krogih.

Ne spreglejte