Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2019,
8.48

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

teniški globus Davisov pokal

Četrtek, 31. 1. 2019, 8.48

5 let, 2 meseca

V petek in soboto Davisov pokal v novi preobleki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Davisov pokal, Francija Hrvaška | Foto Reuters

Foto: Reuters

Štiriindvajset teniških reprezentanc v petek in soboto čakajo dvoboji 1. kroga Davisovega pokala, ki bo letos potekal v novem formatu. Zmagovalci teh dvoboj bodo napredovali na zaključni turnir konec novembra v Madridu, kjer jih čakajo polfinalisti lanske sezone in dve povabljeni reprezentanci. Slovenija bo svojega tekmeca dobila 6. februarja.

Zagotovljeno mesto v Madridu imajo Španija, Francija, ZDA in branilka naslova Hrvaška ter povabljenki Argentina in Velika Britanija. Preostale reprezentance, ki so pred tem tvorile svetovno skupino oziroma se borile za vstop med šestnajstčlansko elito, bodo igrale po podobnem sistemu s tremi bistvenimi novostmi.

Namesto prejšnje tri dni bo tekmovanje potekalo le v petek in soboto, tako da bodo imeli igralci v nedeljo čas za potovanja na naslednje turnirje. V petek bosta na sporedu dva dvoboja posameznikov, v soboto bo najprej igra parov, nato pa še dva dvoboja. Največja razlika je, da se bodo dvoboji igrali na dva dobljena niza.

Pari prvega kroga so Brazilija - Belgija, Nemčija - Madžarska, Kolumbija - Švedska, Uzbekistan - Srbija, Švica - Rusija, Avstrija - Čile, Avstralija - Bosna in Hercegovina, Kazahstan - Portugalska, Slovaška - Kanada, Indija - Italija, Češka - Nizozemska, Kitajska - Japonska.

Naomi Osaka
Sportal Športna zvezdnica, ki se ne znajde v soju žarometov #video

Davisov pokal je lani kupilo podjetje Kosmos, katerega lastnik je med drugimi nogometni zvezdnik Barcelone. | Foto: Gulliver/Getty Images Davisov pokal je lani kupilo podjetje Kosmos, katerega lastnik je med drugimi nogometni zvezdnik Barcelone. Foto: Gulliver/Getty Images Osemnajst ekip bo razdeljenih v šest skupin

Skupine zaključnega turnirja, ki bo od 18. do 24. novembra v španski prestolnici, bodo znane 14. februarja. Osemnajst ekip bo razdeljenih v šest skupin, v četrtfinale pa se bodo uvrstili zmagovalci skupin ter dve najboljši drugouvrščeni reprezentanci.

Sprememba formata tekmovanja, ki je prvič potekalo leta 1900, je posledica nove lastniške strukture. Davisov pokal je lani namreč kupilo podjetje Kosmos, katerega lastnik je med drugimi nogometni zvezdnik Barcelone. Ta je obljubil, da bo v prihodnjih 25 letih v projekt vložil tri milijarde dolarjev.

Poteza Mednarodne teniške zveze (Itf) je naletela na hudo negodovanje najboljših teniških igralcev. Zgovoren je podatek, da bo v prvem krogu iz prve deseterice igralcev z lestvice ATP nastopil le Nemec Alexander Zverev.

Kapetan Avstralije Lleyton Hewitt je bil še posebej oster. | Foto: Guliverimage/Getty Images Kapetan Avstralije Lleyton Hewitt je bil še posebej oster. Foto: Guliverimage/Getty Images

Lleyton Hewitt: To, da nas zdaj vodi nogometaš, je preprosto smešno

Kapetan Avstralije Lleyton Hewitt je bil še posebej oster. Pred dvobojem z BiH je novinarjem dejal, da je od samega začetka proti spremembam. "Osebno mislim, da takšen format in datum izvedbe ne bosta pripomogla k temu, da bi najboljši igralci nastopili v tem tekmovanju. To, da nas zdaj vodi nogometaš, je preprosto smešno," je dodal.

Nekaj sprememb bo tudi v nižjih skupinah Davisovega pokala, kjer nastopa Slovenija. Izbranci kapetana Mihe Mlakarja bodo tekmeca dobili 6. februarja na žrebu v Londonu, leta 2019 pa jih čaka zgolj en dvoboj.

Gostitelj bo izbiral, ali se bo igralo aprila ali septembra. Če bo gostitelj Slovenija, bo dvoboj aprila. Zmagovalec bo napredoval v prvo evroafriško skupino, poraženec pa bo padel v najnižjo skupino, kjer dvoboji potekajo po skupinskem sistemu.

Marija Šarapova
Sportal Šarapova poškodovana, Kvitova preskočila Azarenko
Ne spreglejte