Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
8. 8. 2012,
14.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Grega Žemlja Aljaž Bedene Blaž Kavčič

Sreda, 8. 8. 2012, 14.06

8 let

Top 100: Slovenci delijo izvrstno osmo mesto

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V ponedeljek smo uzrli nenavaden prizor. Med stoterico najboljših teniških igralcev na svetu so bili kar trije Slovenci. S podobnim ali boljšim izkupičkom se lahko pohvali le še 13 držav.

Moški tenis ostaja v Sloveniji že nekaj desetletij v senci ženskih uspehov. Dosežki Mime Jaušovec, Katarine Srebotnik, Tine Pisnik, Tine Križan, Maje Matevžič, nenazadnje tudi aktualne prve violine slovenskega tenisa Polone Hercog, ki so osvajale lovorike tudi na največjih turnirjih, ostajajo v očeh domačih stanovskih kolegov za nekaj težko ponovljivega. Vsaj za zdaj.

So pa najboljši teniški igralci z izvrstnimi uspehi na turnirjih nekoliko nižjega razreda, ATP Challenger, pridno nabirali točke in si zagotovili mesto med stotimi najboljšimi na svetu. Blaž Kavčič je v ponedeljek z 68. mestom poskrbel za nov mejnik slovenskega moškega tenisa, na Kitajskem pa sta dovolj točk zbrala Aljaž Bedene in Grega Žemlja in se mu pridružila med elitno druščino. Še nekaj let nazaj so ljubitelji moškega tenisa sanjarili o junaku, ki bi se zagozdil med 200 najboljših, postopno sta Kavčič in Žemlja spuščala letvico proti številki 100, nato pa je Ljubljančan dokazal, da lahko Slovenija pozdravi svojega predstavnika tudi med najboljših sto.

Na najnovejši lestvici ATP se lahko z igralcem ali več med ''top 100'' pohvali 36 držav. Le 14 izmed njih pa ima v omenjeni druščini vsaj tri predstavnike. In med njimi je tudi Slovenija, ki si na lestvici malce posebne vrste deli visoko osmo mesto. Na vrhu je Španija (11 igralcev), tik za njo pa ZDA (10) in Francija (9). Sledijo Nemčija (7), Argentina in Italija (5) ter Rusija (4), nato pa napoči čas že za slovenski trojček Kavčič-Bedene-Žemlja. Tri predstavnike med najboljšimi imajo še Avstralija, Belgija, Hrvaška, Japonska in Srbija, za Slovenijo pa so se zvrstile tudi tako ugledne teniške države kot so Švica, Avstrija, Češka, Velika Britanija ...

Ne spreglejte