Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
16. 10. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

skok v športno preteklost tenis Pete Sampras

Nedelja, 16. 10. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

SKOK V ŠPORTNO PRETEKLOST

Sredi dvoboja se je čustveno zlomil, se pobral in ... #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Pete Sampras

Šlo je za enega najbolj dramatičnih teniških dvobojev. Prisotne so bile solze, bodrenje … "Naredi to za svojega trenerja," je bilo slišati vzklik s tribune. Govorimo o enem najboljših teniških igralcev vseh časov Petu Samprasu.

Pisalo se je leto 1995, ko sta se v četrtfinalu OP Avstralije pomerila Pete Sampras in njegov rojak Jim Courier. Dvoboj je trajal skoraj štiri ure in se je končal po petih nizih. To ni bil samo epski dvoboj, ki so ga zaznamovale dolge in atraktivne točke. To je bil verjetno eden najbolj čustvenih dvobojev v zgodovini OP Avstralije, ko je bilo na igrišču mogoče videti veliko športnega fair playa.

Zlomil se je in oblile so ga solze

Jim Courier je dvoboj začel bolje, potem ko je prva dva niza dobil po podaljšani igri. Sampras je bil videti v izgubljenem položaju, a se mu je uspelo vrniti v igro, potem ko je tretji in četrti niz dobil z izidom 6:3, 6:4. Na začetku petega niza so bili gledalci na stadionu in pred televizijskimi ekrani priča enemu najbolj dramatičnih dogodkov v tenisu.

* Je to začetek konca? Po trinajstih letih je v tenisu prišlo do velike spremembe.

* Đoković in Becker se bosta usedla in pogovorila #video

* Đokovićevi spomini na bomardiranje: Nikogar ne smemo sovražiti #video

* Malo je manjkalo, da bi ga zadel v glavo #video

* Novak Đoković ni več isti človek

Prvič na začetku petega niza

V prvi igri petega niza se je na svoj servis pri izidu 30:0 Pete Sampras čustveno zlomil. Obstal je na osrednjem igrišču, oblile so ga solze in nekaj časa celo ni mogel nadaljevati dvoboja. Nato mu je le uspelo dobiti prvo igro petega niza (končal jo je z asom). Ob odmoru je obsedel in z brisačo skušal skriti svoj jok.

Samprasa je bolezen njegovega trenerja zelo prizadela. | Foto: Samprasa je bolezen njegovega trenerja zelo prizadela.

"Dajmo, dragi, dokončaj to," mu je iz prve vrste prišepnilo takratno dekle Delaina Mulcahy. Veliko športnega duha je pokazal tudi njegov prijatelj in nasprotnik Jim Courier, ki mu je čez mrežo dejal: "Pete, je vse v redu? To lahko končava tudi jutri." Sampras si je obraz splahnil z vodo, kot da bi želel skriti svoje težave, in nadaljeval igro.

Razlog za to je bil njegov trener Tim Gullikson, ki je moral zaradi hude bolezni predčasno oditi domov. Pozneje so povedali, da so mu odkrili raka. Dobro leto za tem je Gullikson izgubil boj s to boleznijo. Star je bil vsega 44 let.

V veliko oporo mu je bil tudi Jim Courier. | Foto: V veliko oporo mu je bil tudi Jim Courier.

Takoj po zmagi je zapustil igrišče, nasprotnik pa je obsedel

Kaj ga je dvignilo? Je bilo to njegovo dekle ali besede Jima Courierja? Dejstvo je, da se je Sampras pobral in videti je bilo, da ga iz tira ne bodo spravila niti čustva niti utrujenost in bolečina. Štirinajstkratni zmagovalec turnirjev za grand slam je zadnji niz dobil s 6:3 in se zasluženo uvrstil v polfinale.

Takoj po dvoboju je Sampras zapustil igrišče, medtem ko je Courier obsedel na igrišču, zrl v tla in razmišljal, kaj je izpustil iz rok. "Zagotovo je bil to eden mojih boljših dvobojev. Ni mi žal tega dvoboja, ker vem, da sem dobro igral. Vse sem dal od sebe. Lahko bi se zgodilo karkoli, oba bi se lahko zgrudila vsako minuto," je po dvoboju povedal Courier.

Pete Sampras | Foto:

Solze so ga premagale tudi na tiskovni konferenci

Direktor turnirja je novinarjem razkril, kaj je bil vzrok za solze Peta Samprasa, in jih prosil, naj ga o tem ne sprašujejo. Ko je vstopil v novinarsko središče, so ga spet izdale solze. Vrnil se je čez nekaj trenutkov, ko je na kratko povedal, da je povsem izčrpan in da je ponosen, da se je lahko vrnil v igro. Tistega leta se je Pete v Melbournu prebil do finala, tam ga je potem premagal njegov rojak Andre Agassi.

Ne spreglejte