Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2013,
12.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

tenis pokal Fed

Ponedeljek, 11. 2. 2013, 12.25

7 let, 12 mesecev

Srbija nemočna, epski polfinale med Italijo in Češko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V četrtfinalu svetovne skupine pokala Fed v tenisu znova niso nastopile vse najboljše, temu primerni pa so tudi nekateri rezultati.

Po lanskem porazu v finalu je na domačem terenu novo razočaranje doživela reprezentanca Srbije, za katero nista nastopili nekdanji številki ena Ana Ivanović in Jelena Janković. Namesto njiju sta se v boj podali Bojana Jovanovski (39. na lestvici WTA) in Vesna Dolonc (92.), ki pa proti Slovakinjam seveda nista bili favoritinji. To je potrdil že prvi dan dvoboja, ko je Daniela Hantuchova (58.) ugnala Jovanovsko, na poti do uspeha pa je bila tudi petnajsta igralka sveta Dominika Cibulkova, ki je proti Doloncevi vodila že s 6:4 in 5:4, nato pa je morala predati dvoboj zaradi poškodbe meč. Če se je Srbkinjam uvodoma sreča malce nasmehnila, pa je naslednji dan pokazala svojo nezanesljivo naravo. Jovanovska je namreč po veliki drami izgubila še drugi dvoboj proti slabše postavljeni Jani Čepalovi (98.), maraton pa je trajal kar tri ure in 18 minut (5:7, 7:5, 11:9). Slabši igri domačinke je botrovala predvsem tri tedne stara poškodba, ki se je izkazala za usodno: ''Poškodba me je zelo ovirala, saj nisem mogla servirati niti s polovično močjo. Mislim, da je to glavni razlog za poraz. To so vedeli in temu prilagodili igro, Čepalova me je prisilila, da sem igrala čim daljše točke. Mislila sem, da bom izvlekla zmago, a se je nasprotnica branila kot nikdar v življenju,'' je dodala osmoljenka, ki je odpovedala tudi naslednja turnirja v Dohi in Dubaju, za okrevanje pa bo potrebovala vsaj deset dni mirovanja. Naslednji dvoboj je bil zgolj formalnost, saj Dolonceva ni imela nikakršnih možnosti proti Hantuchovi, ki je slavila s 6:3 in 6:2 in svoji državi zagotovila napredovanje s 3:1. Slovaška je tako znova dokazala, da je nekdanji slovaško-češki prostor bazen za nove in nove teniške talente, navijačem Srbije pa se zdi lovorika vse bolj oddaljena. Takšenga mnenja je tudi hrvaška selektorka in nekdanja zmagovalka Roland Garrosa Iva Majoli, ki meni da sta Ivanovićeva in Jankovićeva že v zatonu in da vodilno vlogo v regiji počasi prevzema Hrvaška.

Slovakinje želijo ponoviti legendarno leto 2002

Slovakinje so tako na dobri poti do prvega naslova po letu 2002, ki se ga Hantuchova še dobro spominja: ''Ko smo takrat osvojile pokal, so bile to zame najbolj neverjetne emocije, kar sem jih kdaj doživela na igrišču. Ponoviti uspeh bi bilo izjemno. Imamo fantastično ekipo in smo zelo motivirane. Mislim, da imamo možnosti. Zelo smo ponosne, da lahko igramo za svojo državo,'' je optimistično zaključila Daniela.

Slovakinje v polfinalu čaka Rusija, ki je v tesnem obračunu ugnala Japonsko, saj je po izenačenih posamičnih soočenjih odločala neenakopravna igra dvojic. Rusinji Elena Vesnina in Ekaterina Makarova, ki sestavljata enega najboljših parov na svetu, obe sta med najboljših deset, sta namreč gladko nadigrali Ayumi Morita in Kimiko Date-Krumm (6:2, 6:2). ''Bila sta trda, a čudovita dneva za nas, zelo smo srečne, da smo premagale neugodne Japonke in se znova uvrstile v polfinale,'' je bila vzhičena Vesnina, ki bo morda morala odigrati odločilno tekmo tudi proti naslednjim nasprotnicam.

Najbolj prepričljivo so nalogo opravile branilke naslova Čehinje, ki so preskočile Avstralijo na čelu s Samantho Stosur. Slednja je po hudem boju izgubila tako proti Petri Kvitovi kot Lucie Šafarovi, brez njenih točk pa Avstralke seveda niso mogle upati na napredovanje. Čehinje so bile zmagovalke pokala Fed lani in predlani, še posebej na domačem igrišču so zelo močne, imajo namreč osmo (Kvitova) in osemnajsto (Šafarova) igralko sveta ter očitno odlično vzdušje v moštvu. Prav gotovo bi bila za obe državi poslastica, če bi se v finalu pomerili s Slovaško. Do tja pa Čehinjam manjka še zmaga proti Italiji, ki je v tekmovanju slavila v letih 2009 in 2010.

Lepchenkova do elitnega skalpa v dvanajstem poskusu, a zaman

Italijanke so se do polfinala tokrat prebile prek ZDA, ki so nastopile oslabljene, brez sester Serene in Venus Williams, zato so bile stave seveda na njihovi strani, vendar pot do zmage ni bila lahka. Po posamičnih bojih je bilo razmerje sil izenačeno, prvi dan je Sara Errani (sedma z lestvice WTA) prepričljivo porazila Američanko Jamie Hampton (6:2, 6:1), njena rojakinja Roberta Vinci (16.) pa je v treh nizih izgubila proti Varvari Lepchenko (6:2, 4.6, 5:7). V nedeljo je Erranijeva izgubila proti enaidvajseti igralki sveta Lepchenkovi (5:7, 2:6), Vincijeva pa je bila v treh nizih boljša od Hamptonove (6:2, 4:6, 6:1). Odlične predstave Lepchenkove so bile zaman, saj je odločala igra dvojic, kjer pa prvi par sveta, Erranijeva in Vincijeva, nista dopustili nikakršnega dvoma o zmagovalcu. Lepchenkovi v uteho ostaja le, da je po enajstih zaporednih porazih končno slavila proti igralki iz prve deseterice.

Obeta se torej finale pred finalom, saj Čehinje in Italijanke že štiri leta obvladujejo ženski ekipni tenis, tudi najbolje postavljene igralke so podobno rangirane, poleg odličnih nosilk pa naše sosede premorejo še nekdaj deseto igralko sveta Flavio Pennetta (danes 60.) in nekdanjo številko štiri ter zmagovalko Roland Garrosa Francesco Schiavone (danes 54.). A tudi češka klop je dolga in konkurenčna, zato se obeta eden najbolj razburljivih spopadov v zadnjem obdobju.

Ne spreglejte