Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
11. 4. 2021,
20.20

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

3

Natisni članek

Tamara Zidanšek

Nedelja, 11. 4. 2021, 20.20

3 leta

Finale, Bogota

Šele 19-letna Kolumbijka naši igralki preprečila uspeh kariere #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

3

Tamara Zidanšek | Tamar Zidanšek je izgubila še drugič v finalu turnirja WTA. | Foto Guliverimage

Tamar Zidanšek je izgubila še drugič v finalu turnirja WTA.

Foto: Guliverimage

Tamara Zidanšek, slovenska teniška igralka, je na turnirju serije WTA v Bogoti izgubila v finalu, potem ko jo je po treh nizih premagala domačinka Maria Camila Osorio Serrano (5:7, 6:3, 6:4). Za našo igralko je bil to drugi poraz v finalu turnirja serije WTA med posameznicami in še vedno ostaja brez tako želene zmage na tovrstnih turnirjih.

Bil je napet dvoboj in dvoboj številnih priložnosti. Kanček več jih je na koncu izkoristila Maria Camila Osorio Serran, mlada kolumbijska igralka. Ta namreč velja za veliki up tamkajšnjega tenisa. Pri 19 letih je prišla do prve svoje lovorike, s tem pa si je prislužila 280 novih točk na lestvici WTA ter zaslužila 30 tisoč dolarjev (25 tisoč evrov).

Tamara Zidanšek | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Napet prvi niz, ki se je končal v korist Zidanškove

Tamara Zidanšek je imela v prvi igri na svoj servis nekaj malega težav, a je vseeno izenačila na 1:1. V tretji igri uvodnega niza je naša igralka na servis nasprotnice povedla že z 0:40 in si ustvarila tri žogice za "break". Tamara te priložnosti ni izkoristila in Kolumbijka je zasluženo povedla z 2:1. Če svoje priložnosti Zidanškova ni izkoristila, jo je v četrti igri izkoristila nasprotnica. Pravzaprav ji je Tamara z dvojno napako podarila igro na svoj servis in Osorio Serranova je povedla s 3:1.

Zelo napeta je bila osma igra, ko je imela nasprotnica naše igralke znova dve žogici za odvzem servisa. Tamari se je uspelo prebiti skozi težave in izenačiti na 4:4. Nato se je v deveti igri zgodil preobrat. Konjičanki je uspelo odvzeti servis, povedla s 5:4 ter v naslednji igri servirala za prvi niz. Tamara ni izkoristila priložnosti, pravzaprav je brez dobljene točke izgubila igro na svoj servis (5:5). Po 11. igri je Zidanškova nasprotnici še enkrat vzela servis in v 12. igri znova servirala za zmago v prvem nizu. Tokrat ji je uspelo in po 55 minutah je vendarle dobila prvi niz.

Maria Camila Osorio Serrano je dobila drugi niz s 6:3. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Maria Camila Osorio Serrano je dobila drugi niz s 6:3. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Drugi niz poln preobratov, dobila ga je Kolumbijka

Na začetku drugega niza sta obe igralki dobili uvodni igri na svoj servis, tako da je bil rezultat 1:1. Tamara je imel v prvi igri nekaj lepih priložnosti, da bi nasprotnici vzela servis, a se ni izšlo. Se ji je pa zato izšlo v tretji igri, ko je Tamara Osorio Serrano vzela servis in tako povedla z 2:1.

V četrti igri je Tamara padla v "črno luknjo". Vodila je že s 40:0, nato pa izgubila kar pet točk zapored in izgubila igro na svoj servis (2:2). V peti igri smo lahko videli napet dvoboj, ki se je končal v korist trenutno naše 93. igralke sveta. Ta je v peti igri izkoristila šele peto žogico za odvzem servisa in povedla s 3:2. V šesti igri je Kolumbijka spet udarila nazaj in izenačila na 3:3. V osmi igri drugega niza je domačinka povedla s 5:3. V deveti igri je samo še potrdila svojo prednost in izenačila na 1:1 v nizih. Niz je trajal 47 minut.

V tretjem nizu več zbranosti pokazala mlada Kolumbijka

Uvodna igra tretjega niza je bila še enkrat več zelo napeta in se ni končala po željah naše igralke. Osorio Serranova je v tej izkoristila šele peto žogico za odvzem servisa in že takoj povedla z 1:0. V naslednji igri je z nekaj težavami Kolumbijka potrdila "break" in povedla z 2:0. Tamara se je v tretjem nizu na rezultatski semafor prvič zapisala v tretji igri, ko je znižala zaostanek na 1:2.

V četrti igri se je Tamara Zidanšek vrnila v igro, ko ji je uspel "break", izenačila je na 2:2. A v naslednji igri, ko je servirala slovenska igralka, si je Osorio Serranova spet priborila prednost (3:2). V naslednji igri je gladko potrdila "break" in povedla s 4:2. V osmi igri je bila Zidanškova znova blizu odvzema servisa in izenačenju. V ključnih trenutkih je grešila, tako da je domača igralka povedla s 5:3. V deseti, odločilni igri je imela Zidanškova že vodstvo 0:40, a ga je vseeno zapravila, Maria Camila Osorio Serrano pa se je po dveh urah in 50 minutah veselila prve turnirske zmage.

Tamara Zidanšek | Foto: Reuters Foto: Reuters Zapravila je že drugo priložnost

Njen kolumbijski uspeh se že pozna na lestvici WTA, potem ko se je z uvrstitvijo v finale na virtualni lestvici prebila na 80. mesto.

Za Tamaro, ki se je pred kratkim razšla z dolgoletnim trenerjem, je bil to drugi finale na tej ravni turnirjev. Leta 2019 je v nemškem Nürnbergu v prvem finalu morala priznati premoč Kazahstanki Juliji Putincevi, ki je bila takrat boljša s 4:6, 6:4, 6:2. Žal se ji ni izšlo tudi tokrat.

Do posamične zmage do zdaj le dve slovenski igralki

Do zdaj se z lovoriko na ženskih turnirjih serije WTA med posameznicami lahko pohvalita dve slovenski igralki. Največ turnirjev je osvojila Katarina Srebotnik. Velenjčanka je zmagala štirikrat. Polona Hercog je do zdaj zmagala na treh turnirjih serije WTA. Mariborčanka je nazadnje slavila leta 2019 v švicarskem Luganu.

Tamara Zidanšek
Sportal Tamara Zidanšek se je sporazumno razšla s trenerjem
Ne spreglejte