Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
18. 1. 2017,
19.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Natisni članek

tenis Robi Cokan Kaja Juvan

Sreda, 18. 1. 2017, 19.27

6 let, 6 mesecev

Slovenka, ki trenira enkrat manj in zmaguje na največjih turnirjih

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38
Kaja Juvan in Robi Cokan | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Z otroki je treba že zgodaj delati gibalne vaje, da se motorično razvijejo, šele pozneje pa se jih lahko začne resno vključevati v določen šport," poudarja Robi Cokan, trener obetavne teniške igralke Kaje Juvan, ki je pred mesecem osvojila enega najbolj znanih mladinskih turnirjev Orange Bowl.

Kaja Juvan pri nas in v svetu že nekaj časa velja za izjemno perspektivno teniško igralko, ki bi ji lahko uspelo tudi v svetovnem merilu. Za njen teniški razvoj skrbi Robi Cokan. Trenersko delo ga zanima že od petnajstega leta, ko je bil še sam igralec. Profesionalno se je s trenerskim delom srečal pri 21 letih. Zadnjih deset let pet ali šest ur preživi na treningu, kjer se posveča mladim igralcem. Med njimi je tudi Juvanova.

Ne vidi razloga, da ji ne bi uspelo

Cokan meni, da bi njegova varovanka v prihodnjih dveh letih lahko prišla med prvo stoterico na lestvici WTA, dolgoročno pa verjame, da ima vse možnosti, da se prebije do prve deseterice. Želi si na sam vrh, ampak za to se mora iziti še kar nekaj stvari. "Mislim, da ima vse predispozicije za to. Tudi ko je trenirala z Roberto Vinci, Katarino Srebotnik … Videlo se je, da lahko igra z njimi. Sam ne vidim nobenega razloga za to, da ji ne bi uspelo."

Robi Cokan se še kako zaveda svoje odgovornosti. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Robi Cokan se še kako zaveda svoje odgovornosti. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

To ni služba od sedmih do treh popoldne

Čeprav ima pod svojim okriljem izredno perspektivno igralko, priznava, da pri nas ni lahko biti teniški trener. Kot pravi, uživa v svojem delu, zato mu ni nič težko. "Razmere pri nas so zahtevne, saj pozimi treniramo v balonih, kjer je hladno. Velikokrat nas zebe. Poleti smo na soncu, tudi ko je 35 stopinj Celzija. Imamo neredni urnik in veliko se je treba prilagajati. To ni služba od sedmih do treh popoldne. Večinoma smo vsi trenerji samozaposleni … S tega vidika je kar težko, po drugi strani pa je delo zelo dinamično, kar imam rad. Zanimajo me rezultati, želim si, da bi lahko nekaj naredili iz otrok," pripoveduje mladi trener.

Trenersko delo ga je že od nekdaj zanimalo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Trenersko delo ga je že od nekdaj zanimalo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Že na začetku se je zagnal

Rezultati njegovega zavzetega dela so po nekaj letih obrodili sadove, kar mu daje motivacijo za naprej. Kajo Juvan je prevzel pri njenih devetih letih in že takrat se je zagnal z željo, da bo nekaj naredil iz svojih varovancev. Sčasoma je pri Kaji postajalo vse bolj resno. Ko je kazalo, da bi ji lahko uspelo tudi v svetovnem merilu, je to za seboj potegnilo veliko odgovornost. "Tega se zavedam, zato še več svojega časa posvečam razmišljanju o njej. Pogovarjam se z drugimi trenerji, gledam videoposnetke, tako da bi lahko imela čim boljše razmere."

Pomembno je, da je družina realna

Z leti trenerskega dela in izkušnjami je dobil boljši vpogled v razvoj mladih tekmovalcev. Tudi na Orange Bowlu je imel možnost spremljati igro mladih igralcev. Robi Cokan je priznal, da sprva tudi sam ni vedel, kaj vse je potrebno, da nekomu uspe v tenisu. Zdaj mu je lažje, saj si je ustvaril sliko in lahko kmalu ugotovi, ali je neki igralec iz pravega testa.

"Če bi tekmovalca pri dvanajstih letih spremljal pol leta, spremljal njegov razvoj, njegove navade, iz kakšne družine izhaja … Pomembno je, ali družina realno glede na vse skupaj. To, ali gledajo na razvoj ali samo na rezultate. Mislim, da se da kmalu ugotoviti talent, če malo poznaš vse skupaj in če veš, kaj je potrebno za uspeh. Ni pa nobenega zagotovila."

Kaja Juvan je praktično čez noč prodrla na slovensko sceno. Od takrat je šlo samo še navzgor. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kaja Juvan je praktično čez noč prodrla na slovensko sceno. Od takrat je šlo samo še navzgor. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Sprva ni bila nič posebnega, potem pa je prodrla čez noč

Več je filozofij, kdaj je treba otroka začeti resno vključevati v šport. Nekateri menijo, da kmalu, drugi, da malo pozneje. In kakšna je filozofija našega sogovornika? Cokan meni, da je treba z otroki že zgodaj delati gibalne vaje, da se motorično razvijejo, šele pozneje pa se jih lahko začne resno vključevati v določen šport. Takšno pot so ubrali tudi pri Kaji Juvan.

"Pri Kaji smo res zelo počasi stopnjevali količino treninga. Do dvanajstega leta v Sloveniji ni bila nič posebnega. Bila je šele sedma na lestvici in daleč od vodilnih deklet. Še blizu jim ni prišla. Mi smo delali za širno, in ko je vse sestavila in zraven dozorela, je v Sloveniji praktično čez noč prodrla na sceno. Začela je zmagovati in skoraj ni več izgubila dvoboja. To se je zgodilo v enem tednu, potem pa je šlo samo še navzgor."

Njena konkurenca trenira še enkrat več Kaja Juvan se je individualnim treningom posvetila šele pri enjastih letih. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kaja Juvan se je individualnim treningom posvetila šele pri enjastih letih. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Prav zanimivo je, da šestnajstletna Kaja trenira enkrat manj kot njena konkurenca, pa ji kljub vsemu uspeva. "Pri desetih letih je imela treninge trikrat na teden v skupini. Pri enajstih smo dodali eno individualno uro, kar pomeni, da je trenirala štirikrat na teden. V tem tempu smo vztrajali do dvanajstega leta, potem pa je imela trening vsak dan, vendar le po uro in pol. Dve uri na dan je začela trenirati šele letos. Konkurenca v primerjavi z njo trenira še enkrat več, ampak moja filozofija je malo drugačna. To se je pri Kaji izkazalo za pravo potezo, ker bi se drugače lahko zasitila tenisa in ne bi bila več igriva na igrišču. Ravno ta igrivost je njena prednost," pojasnjuje trener obetavne mladenke.

 

Preberite še:

* Intervju s Kajo Juvan
* Katarina Srebotnik se je zadržala skoraj dve uri
* Britanec šokiral najboljšega Hrvata

Talent za delo

Tako kot pri preostalih športih tudi pri tenisu še zdaleč ni pomemben samo talent, ampak je treba imeti samodisciplino. Cokan temu pravi talent za delo. To pomeni, da je treba vsak dan opraviti stvari, ki so pomembne. "Teh stvari je ogromno, seveda pa je treba imeti pravo 'roko'. Če si nekoliko bolj trd, je treba to količinsko nadoknaditi, kar je z našim šolskim sistemom zelo težko. Ta ne dovoljuje, da bi trenirali dvakrat na dan … V tem primeru bi moral otrok pustiti šolo."

Njena prednost je igrivost na igrišču. | Foto: Njena prednost je igrivost na igrišču.

Verjame, da ji lahko uspe s treningom doma

Veliko teniških igralk in igralcev se odpravi v tujino, kjer je veliko teniških akademij. Cokan je prepričan, da Kaja vsaj za zdaj lahko ostane doma. "Absolutno, ni ji treba nikamor. Zdaj sva bila malo naokrog ... Če te tam ne vzamejo pravi ljudje in skrbijo samo zate, je težko. In še tekmovalec mora biti takšen, da mu ni težko iti v tujino in tam trenirati. Kaja je zelo rada v družinskem okolju, tu se dobro počuti. Sam menim, da bi zamenjava okolja lahko spremenila njeno razmišljanje in njeno voljo … Mogoče se bo kdaj to spremenilo, ampak v tem trenutku mislim, da je tako najbolje. Tukaj vseskozi napreduje in to je najpomembnejše," je dodal ob koncu pogovora.

Ne spreglejte