Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
8. 12. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

2

Natisni članek

Marija Šarapova WTA Kaja Juvan

Petek, 8. 12. 2017, 4.00

6 let, 4 mesece

Kaja Juvan

Slovenka, ki je zmagala v Wimbledonu, a ji to ne pomeni največ

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

2

Kaja Juvan | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Kaja Juvan je trenutno ena najbolj perspektivnih teniških igralk, ki se lahko že pohvali z zmago v Wimbledonu. 17-letna igralka je spregovorila o svoji teniški prihodnosti, pa tudi o dopinški povratnici Mariji Šarapovi.

Kaja Juvan že zadnjih nekaj let z vrhunskimi rezultati opozarja nase in iz leta v leto dokazuje, da se lahko razvije v vrhunsko teniško igralko, ki bi lahko v prihodnje krojila vrh ženskega tenisa. Kaja se kljub temu zaveda, da jo do vrhunskih rezultatov čaka še dolga pot.

"Če gledam rezultatsko, mi največ pomeni Wimbledon, osebno pa mi največ pomeni naslov evropske prvakinje." | Foto: Vid Ponikvar "Če gledam rezultatsko, mi največ pomeni Wimbledon, osebno pa mi največ pomeni naslov evropske prvakinje." Foto: Vid Ponikvar Rezultatsko ji največ pomeni Wimbledon, osebno pa …

Letos je postala evropska prvakinja v kategoriji do 18 let, v mladinski konkurenci v dvojicah je zmagala v prestižnem Wimbledonu, med drugim je zmagala tudi na domačem turnirju v Mariboru. In kateri letošnji uspeh ji največ pomeni?

"Če gledam rezultatsko, mi največ pomeni Wimbledon. Osebno pa mi največ pomeni naslov evropske prvakinje. Na tem turnirju sem premagala zelo kakovostne igralke. Pomembneje se mi zdi, da premagam kakšno dobro igralko, kot pa da osvojim turnir, kjer ne bi premagala nobene kakovostne igralke," je uvodoma povedala Kaja, ki je trenutno na 529. mestu na svetovni lestvici.

Pojavljajo se tudi spori

V prihodnji sezoni želi napredovati, a ob tem noče prehitevati dogodkov, saj se, kot pravi, lahko hitro pojavijo frustracije in razočaranja. Predvsem ji je pomembno, da se razvija kot igralka. Kaja bi se po svojih skromnih napovedih prihodnje leto rada prebila med najboljših 400 igralk na svetu.

Kaja Juvan in Robi Cokan sodelujeta že dolgo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kaja Juvan in Robi Cokan sodelujeta že dolgo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

17-letna teniška igralka iz Ljubljane je večkrat poudarila, da najraje trenira v domačem okolju in v krogu ljudi, ki jim zaupa. "Za zdaj ostajam pri Robiju (Robi Cokan, op. p.). Zdi se mi, da se celotna ekipa zelo trudi, da mi gre čim bolje. Pomembno se mi zdi, da imam okoli sebe ljudi, s katerimi se dobro počutim. Če se ne počutim dobro z ljudmi, s katerimi delam, imam lahko tudi težave. Seveda se kdaj pojavijo kakšni spori, ampak to vse razrešimo. Robi me že dovolj dobro pozna in skupaj rasteva. Za zdaj se mi zdi vse skupaj super."

"Ni lahko, pridejo tudi težki časi" Ko ji je težko, ji veliko pomagata tudi starša. | Foto: Teniška zveza Slovenije Ko ji je težko, ji veliko pomagata tudi starša. Foto: Teniška zveza Slovenije

Čeprav zelo rada trenira doma, Kaja ne izključuje možnosti, da bi se na priprave odpravila v tujino, saj v Ljubljani ni pravega teniškega centra, kot jih imajo v tujini.

Kaja je dijakinja Gimnazije Bežigrad in za zdaj ji še vedno uspeva usklajevati učenje in naporne treninge. "Potrebne je veliko organizacije. Želim si končati šolo, sicer se mi zdi, da bi šlo vse učenje v nič. Prihodnje leto me čaka matura … Želim si uspešno in čim prej končati šolo. Ni lahko, pridejo tudi težki časi, pri tem mi skušata pomagati starša. Za zdaj stvar deluje in kljub vsem treningom poskušam obdržati čim višje povprečje."

Želela bi si igrati proti legendarni Steffi Graf

Kaja v svoji karieri še ni imela resne poškodbe. Kot nam je zaupala, so treningi zelo sistematični iz zelo pazijo, da ne bi bilo kakšne hujše poškodbe. Trenerji ji raje dajo kakšen dan prosto, kot da bi se pretrenirala, kar drugje ni ravno praksa.

Ko smo jo vprašali, s katero igralko si najbolj želi igrati, je bil njen odgovor nekoliko presenetljiv. "Hm, mogoče bi najraje igrala s kakšno igralko iz preteklosti. Zanima me, kako bi bilo igrati proti Steffi Graf ali pa Kim Clijsters," je povedala naša sogovornica, ki Marijo Šarapovo še vedno spoštuje kot igralko.

Olga Danilović in Kaja Juvan sta letos v mladinski konkurenci zmagali v ženskih dvojicah. | Foto: Teniška zveza Slovenije Olga Danilović in Kaja Juvan sta letos v mladinski konkurenci zmagali v ženskih dvojicah. Foto: Teniška zveza Slovenije

Nikogar ne želi obsojati

Kot sama pravi, se okrog njenega dopinga dela prevelika drama. "Ravno na letalu sem gledala dokumentarni film o njeni vrnitvi. Bil je prikazan zelo enostransko. Marija je bila prikazana kot povsem nedolžna … Kaj se je res dogajalo, se mi zdi, da ne ve nihče. Morda so bili v njenem taboru tako nepazljivi, ampak nedovoljena substanca je bila. Mnenja so različna in ne želim nikogar obsojati, je pa dejstvo, da ne vemo, kaj stoji za to zgodbo. Morda so res spregledali, morda pa skrivajo še kaj večjega."

Ne spreglejte