Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 9. 2022,
15.15

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

Grega Žemlja Blaž Kavčič Aljaž Bedene Estonija Slovenija Davisov pokal

Nedelja, 18. 9. 2022, 15.15

1 leto, 9 mesecev

Davisov pokal

Bedene in Kavčič za slovo od tenisa Sloveniji priigrala napredovanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41
Davisov pokal Kavčič Bedene zadnja tekma | Blaž Kavčič in Aljaž Bedene sta Sloveniji priborila tretjo točko. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Blaž Kavčič in Aljaž Bedene sta Sloveniji priborila tretjo točko.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska moška teniška reprezentanca si je zagotovila nastop v kvalifikacijah za I. svetovno skupino Davisovega pokala. Potem ko so varovanci kapetana Grege Žemlje po petkovih posamičnih obračunih vodili z 2:0, sta odločilno tretjo točko vknjižila Aljaž Bedene in Blaž Kavčič v konkurenci dvojic.

finale Portorož Katerina Siniakova
Sportal V finalu Portoroža Siniakova po treh urah šokirala Ribakino

Aljaž Bedene in Blaž Kavčič sta se pomerila proti Kennethu Raismi in Mattiasu Siimarju in slavila s 6:3, 3:6, 6:1. Sprva sta Slovenca začela precej rezervirano in v tretji igri zaostala za brejk, a jima je nato igra hitro stekla. Z dvema zaporednima odvzemoma servisa sta povedla s 5:2 in zanesljivo dobila prvi niz.

Tudi v drugem nizu sta Estonca prišla do uvodnega brejka, nato dodala še enega ter povedla s 5:1, malenkost sta se Bedene in Kavčič še približala in zapretila tudi v deveti igri, vseeno pa je sledilo izenačenje na 1:1 v nizih. V odločilnem je nato slovenska dvojica hitro prišla do prednosti 3:0 in nato vknjižila še en brejk za zanesljiv zaključek in napredovanje v I. svetovno skupino.

Aljaž Bedene | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Aljaž Bedene Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Že to, da smo vsako tekmo dobili po treh nizih, pove, da je bilo vse prej kot lahko, samoumevno. Morali smo imeti določeno spoštovanje in odmisliti vse ostalo glede uvrstitev na lestvici in vlogo favorita. Vsak je v petek po prvem nizu začutil, da se je treba prilagoditi. Dobro smo se odzvali, tu pa del odigra tudi nepoznavanje nasprotnika. Dvojice so vedno nepredvidljive, že tradicionalno so v Davisovem pokalu dvoboji napeti. Sta pa Blaž in Aljaž na koncu dvignila prestavo višje in bila zelo suverena," je po koncu dejal Žemlja.

Sloveniji sta proti Estoniji vodstvo z 2:0 priigrala Bor Artnak in Bedene. V petek je prvi z 2:1 v nizih ugnal Marka Lajala, sicer najboljšega estonskega tenisača, Bedene pa je bil po prav tako tesnem obračunu z 2:1 boljši od Kristjana Tamma. Za konec dogajanja v Portorožu je Žemlja priložnost ponudil še Maticu Križniku, ki je vknjižil četrto točko za Slovenijo, potem ko je zaradi težav z zapestjem Mark Lajal dvoboj predal.

Zadnji dvoboj v karieri za Bedeneta in Kavčiča

Blaž Kavčič | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Blaž Kavčič Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Po koncu dvoboja dvojic pa so pripravili krajšo slovesnost za poslavljajoča se Kavčiča in Bedeneta, ki sta v slovenskem moškem tenisu pustila neizbrisljiv pečat. "Oba, tako Blaž kot Aljaž, se na ta način poslavljata od profesionalnih karier, reprezentance. Mislim, da je bil to super način, idealna situacija za tako zadevo. Še enkrat bi se jima zahvalil, da sta se odzvala in nastopila v Davisovem pokalu. Še vseeno je bila to za Slovenijo zelo pomembna tekma, še bolj pa je bistveno to, da sta tukaj dala tako na igrišču kot izven njega mlajšim fantom precej. In to cenim, zato jima ob tej priložnosti želim tudi za naprej uspehe na igrišču in ob njem," je o obeh dejal kapetan slovenske reprezentance.

"Lepo je bilo, da sva z Blažem odigrala zadnjo tekmo. Iskreno sem si želel, da zmagava tudi zaradi tega, ker za naprej ne bi bil najbolje fizično pripravljen, saj me je med prvo tekmo v petek nekaj zagrabilo v spodnjem delu hrbta. Na koncu se je izšlo, kot se je moralo. Je bilo čustveno, sploh med govorom. Nikoli ni lahko, tenis je bil vendarle moje življenje in sem mu vse podredil. Sem vesel, da se je na tak način končalo," pa je dejal Bedene, nekoč 43. igralec lestvice ATP in finalist štirih turnirjev na najvišji ravni.

Galerija z zadnjega dvoboja Kačiča in Bedeneta (foto: Matic Klanšek Velej/Sportida):

Fotogalerija
1
 / 12

Zadnji dvoboj v karieri je z asom zaključil prav Kavčič, kar ga je presenetilo. "Smešno je bilo, ker je eden najboljših prijateljev stal zraven in rekel, 'daj as'. Mi je šlo kar na jok, ko sem odbijal žogico, ker sem vedel, da bo to zadnji servis. Uspelo mi je in boljšega zaključka si ne bi mogel želeti, zgodilo se je v Portorožu, vreme je bilo pred polnimi tribunami lepo, poslovil sem se pred družino in igral za reprezentanco, dosegel odločilno točko in še to z Aljažem v dvojicah. Nepozabno, to mi bo vedno ostalo v spominu. To bo zlata točka v moji karieri. Zanimivo, da je bil na koncu as, mogoče bi tega zamenjal za malce več prej v karieri," pa je za konec dejal 35-letni Kavčič.

Davisov pokal, II. svetovna skupina:

Slovenija : Estonija 3:0
Bor Artnak - Mark Lajal 0:6, 6:1, 6:3;
Aljaž Bedene - Kristjan Tamm 6:7 (5), 6:3, 6:4;
Aljaž Bedene/Blaž Kavčič - Kenneth Raisma/Mattias Siimar 6:3, 3:6, 6:1;
Matic Križnik - Mark Lajak 3:4 - predaja.
Ne spreglejte