Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
15. 1. 2014,
10.07

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Damir Džumhur Ivan Dodig Melbourne

Sreda, 15. 1. 2014, 10.07

2 leti, 2 meseca

Sarajevčan piše pravljico, Hrvat je mislil, da bo umrl (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Športni čudeži v deželi, ki je zaradi krvave vojne pretrpela veliko hudega, se nadaljujejo. Po nogometaših je Bosance na noge spravil še teniški igralec. Bosno in Hercegovino je obnorel Damir Džumhur.

Kvalifikant Damir Džumhur v teh dneh piše zgodovino. Postal je prvi predstavnik Bosne in Hercegovine, ki se je uvrstil v glavni del turnirja za grand slam, nato pa preskočil še dve oviri, tako da se lahko pohvali s tem, da se je ob krstnem nastopu v druščini svetovne elite na odprtem prvenstvu Avstralije uvrstil kar med 32 najboljših. Skupaj s kvalifikacijami je v Melbournu dobil že pet zaporednih dvobojev in v domovini poskrbel za evforijo.

V avstralskem velemestu je deležen glasne podpore navdušenih navijačev. Izseljenci so z navdušenjem sprejeli nov uspeh, zmago nad Hrvatom Ivanom Dodigom, na tribunah se je zaslišala harmonika, po preboju v 3. krogu so presrečni navijači ponujali Džumhurju bosanske gurmanske specialitete. "Malce pozneje, ko bom izpadel," se je smejalo 21-letnemu Sarajevčanu, ko je prejemal številne čestitke. Na lestvici še ni bil višje od 187. mesta, po vrnitvi iz Avstralije pa bo deležen krepkega skoka in novega mejnika.

Kaj pa poraženec? Dodig, izkušeni Hercegovec iz Medžugorja, ki je zrasel v enega najboljših igralcev v dvojicah na svetu, se je pred leti odločil, da bo teniško uveljavitev iskal kot član hrvaške odprave. Če se ne bi tako odločil, bi se morda v Melbourne Parku na dvoboju drugega kroga srečala dva igralca iz BiH. Sprva je bolje kazalo Dodigu, favoritu na papirju, saj je na svetovni jakostni lestvici na 34. mestu. Uvodna niza je dobil s 6:4, nato pa na lastni koži občutil preglavice, ki v teh dneh dvigujejo prah v deželi kengurujev. Zaradi krčev v zadnjih igrah sploh ni mogel več teči po igrišču, nato pa predal dvoboj.

Pri zaostanku 1:4 v četrtem nizu, ko je Džumhur napovedal preobrat, je odnehal. Po tekmi, ki se je odvijala na "nesrečnem" igrišču št. 13, je razmišljal celo o tem, da bi lahko umrl, če bi nadaljeval dvoboj. "Pol ure po koncu tekme sploh nisem mogel hoditi. Mislil sem, da bom umrl, zame je skrbelo deset ljudi. Nekdo bi moral prisluhniti prošnjam igralcem. Prireditelji bi lahko prekinili program za nekaj ur, denimo od enih do štirih popoldan. Igrišča imajo reflektorje, lahko bi se igralo ponoči," je pojasnjeval Dodig, a so njegove prošnje v času rekordne vročine v Avstraliji naletele na gluha ušesa. Vročina je neznosna in se vleče že nekaj dni zapored. Živo srebro kaže nad 40 stopinj, kar igralcem, ki odhajajo na tekmovališče v zgodnjem času in niso deležni večerne sapice, povzroča obilico težav.

Ne spreglejte