Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
1. 11. 2015,
21.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Roger Federer Rafael Nadal Basel

Nedelja, 1. 11. 2015, 21.03

8 let

Roger Federer je čakal tri leta in pol

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V nedeljo se je v Baslu odvijal pravi teniški spektakel. Roger Federer pa je po treh letih in pol dočakal tisto, kar si je že dolgo želel. Skalp Rafaela Nadala.

Rivalstvo Rogerja Federerja in Rafaela Nadala traja že vse od leta 2004. Prvič sta se pomerila na turnirju serije masters v Miamiju. Rafa je že takrat poskrbel za pravo senzacijo, ko je kot golobradi mladenič po dveh nizih pod hladno prho poslal prvega igralca sveta. V njunem rivalstvu se je dogajalo marsikaj, med drugim tudi solze razočaranja, a vedno sta drug do drugega gojila veliko spoštovanje. Nič drugače ni bilo niti tokrat v Baslu.

Na ta dvoboj sta morala čakati 644 dni

Ena najboljših igralcev sta morala na medsebojni dvoboj čakati več kot 21 mesecev oziroma natanko 644 dni. Pred dvobojem sta drug o drugem govorila v spoštljivem tonu, a Rafa je vseeno priznal, da bi si na drugi strani mreže želel lažjega nasprotnika. Kakorkoli, oba sta se veselila tega dvoboja, še bolj pa ljubitelji tenisa. V finalnem dvoboju se je razživelo tudi gledališko švicarsko občinstvo, ki je v osmi igri tretjega niza izvajalo mehiški val.

Ni šlo za navaden finale. Ko se srečata igralca, zaradi katerih so se zadnjih deset let na teniška prizorišča zgrinjale množice navijačev, potem temu lahko brez dvoma rečemo epski dvoboj. Čeprav Nadal letos ni v najboljši formi, sta z Rogerjem navduševala z igro, ki je navijače v dvorani dvigala s sedežev.

Po treh letih in pol je znova dobil španski skalp

Večji pritisk je bil zagotovo na strani 34-letnega Rogerja Federeja. Igral je praktično na domačem pragu, zadnja zmaga nad Nadalom pa je pred tem dvobojem segala v leto 2012, ko je Majorčana premagal v polfinalu turnirja v Miamiju. Čeprav je marsikdo v nedeljo v Baslu pričakoval gladko zmago 17-kratnega zmagovalca turnirjev za grand slam, je bila zmaga vse prej kot lahka. Nadal je še enkrat več dokazal, da velja za trdoživega nasprotnika, ki ne popušča do zadnje točke. Na koncu je po malo več kot dveh urah in treh nizih vendarle slavil Roger in tako še sedmič v karieri osvojil turnir v Baslu, skupno pa je bila to njegova že 88. turnirska lovorika.

"Rafa je imel izjemen teden. Ta dvoboj je bil poseben za oba in upam, da bova v prihodnje igrala v še več finalnih obračunih. Ta zmaga je bila nekaj neverjetnega, dvoboji z Nadalom pa so zmeraj nekaj posebnega," je po dvoboju povedal Roger Federer, ki je v tem dvoboju dosegel 12 asov in 44 "winnerjev".

"Mislim, da je bil izenačen dvoboj. V drugem nizu sem imel svoje priložnosti, vendar se je dobro boril. Tako kot ves zadnji teden. Na splošno sem zadovoljen, kako sem igral. Dvoboj je bil na visoki ravni, tako da je bilo za oba razburljivo. Samozavesten sem, o tem ni dvoma. Lepo se je vrniti v ta ritem ... Mislim, da se je telo navadilo na dvoboje, potem ko nekaj tednov nisem igral," je še dodal eden najboljših igralcev vseh časov.

Nadal je vztrajal na svoji poti in rezultati se že kažejo

Rafael Nadal je šel v letošnji sezoni skozi teniški pekel, saj nikakor ni našel prave forme in na svoji koži je občutil nekaj zelo bolečih porazov. Kralj peska je vztrajal na svoji poti, še bolj garal in rezultati tega se že kažejo. Njegovi udarci so bolj prodorni. Večkrat je poudaril, da verjame, da se bo vrnil med najboljše, če mu bo le zdravje služilo. Čeprav je moral tokrat priznati premoč Federerju, je še vedno optimističen.

"Za mano je izjemen teden. To je moj četrti nastop tukaj in končno sem se prebil do finala. Prav tako je bil tudi zelo čustven teden, saj sem moral močno garati v vsakem dvoboju. To je pomembno za zdaj in tudi za prihodnost. Skozi ves teden sem imel veliko podporo navijačev, danes mogoče malo manj, vendar to popolnoma razumem," se je nekoliko pošalil 29-letni teniški igralec, ki se je dotaknil še samega dvoboja in bližnje prihodnosti. "Moj cilj je, da se vrnem na raven tenisa, kjer bom lahko konkurenčen najboljšim igralcem. In danes sem bil konkurenčen enemu najboljših igralcev na svetu. Federer je igral zelo dobro, prav tako tudi jaz. Zmaga ni bila daleč, vendar mislim, da je zelo dobro serviral v tretjem nizu. Rad bi mu čestital za to zmago."

Ne spreglejte