Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 9. 2022,
13.49

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Natisni članek

Roger Federer

Sreda, 21. 9. 2022, 13.49

1 leto, 5 mesecev

Roger Federer in njegov zadnji turnir

Presenečeni boste, kaj bi lahko Federer delal po karieri #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56
Roger Federer | Kaj bi lahko Roger Federer delal po končani karieri? "Nikoli si nisem mislil, da bom rekel kaj takšnega." | Foto Guliverimage

Kaj bi lahko Roger Federer delal po končani karieri? "Nikoli si nisem mislil, da bom rekel kaj takšnega."

Foto: Guliverimage

Roger Federer, eden najboljših igralcev vseh časov, je razkril, da bo na Laverjevem pokalu igral le v dvojicah. Med drugim je za švicarski medij razkril marsikaj zanimivega. Kdaj se je odločil, da je dovolj, in kaj bi lahko delal v prihodnje.

Odločitev je bila sprejeta nekaj dni po letošnjem Wimbledonu

Prejšnji teden je Roger Federer (ne)pričakovano sporočil, da končuje svojo športno pot in da bo njegov zadnji turnir Laverjev pokal. Kmalu za tem se je začelo ugibati, koliko bo lahko sploh igral na omenjenem turnirju.

Federer se je že srečal z Novakom Đokovićem in Andyjem Murrayjem, s katerima bo igral v isti ekipi.

"Kar presenečen sem, kako dobro mi gre na treningih. A je že bilo pred tem jasno, da bom igral v dvojicah. Verjetno v petek zvečer. Zato tudi igranje na turnirju v Baslu ni bilo več mogoče," je povedal Federer, ki je nekaj dni po letošnjem Wimbledonu sprejel odločitev in upa, da bo koleno ta konec tedna zdržalo vse napore.

"Pri kolenu preprosto ni bilo več napredka. Vprašal sem se: 'Ali ima sploh smisel?' Dolgo časa smo bili na tankem ledu. Vem, da je bila to edina in prava odločitev," je razkril za tagesanzeiger.ch.

Tudi otrokom je bilo težko, ko so izvedeli, da končuje športno kariero. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tudi otrokom je bilo težko, ko so izvedeli, da končuje športno kariero. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Trije od štirih so jokali

Priznal je, da mu je zdaj lažje, ko je svetovni javnosti sporočil, da se poslavlja od vrhunskega tenisa. "Pisanje pisma mi je vzelo veliko energije. Bilo je zelo ganljivo, še posebno za moje starše in Mirko (žena op. p.). Nisem pričakoval, da bom tako lahko govoril o svoji upokojitvi." In kako so to novico sprejeli njegovi otroci? "Bili so zelo čustveni. Trije od štirih so jokali. Vprašali so: 'Ali ne gremo več v Halle, Wimbledon, Indian Wells?' Odgovoril sem jim: 'Pravzaprav ne. Ampak če želite, gremo lahko še kdaj.'"

"Zadnji niz proti Hurkaczu so bili eni najtežjih trenutkih v moji karieri." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Zadnji niz proti Hurkaczu so bili eni najtežjih trenutkih v moji karieri." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Najtežji trenutki v karieri

Že pred dnevi smo pisali, da je Ivan Ljubičić, eden izmed njegovih trenerjev, povedal, da Federer že leta 2019, ko je igral v finalu Wimbledona proti Novaku Đokoviću, ni bil 100-odstotno nared. Daleč od najboljše pripravljenosti pa je bil tudi leta 2021, ko se je vračal po poškodbi kolena.

"Bilo je težko. Celotna vrnitev je bila izjemno težka. Bil sem daleč od 100-odstotne pripravljenosti. Da sem prišel do četrtfinala v Wimbledonu, je bilo zame neverjetno. Trenutki v zadnjem nizu proti Hurkaczu so bili eni najtežjih v moji karieri."

Roger Federer je povedal, da se bo po končani karieri bolj posvetil družini in svoji ženi Mirki, ki mu je vso kariero stala ob strani. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Roger Federer je povedal, da se bo po končani karieri bolj posvetil družini in svoji ženi Mirki, ki mu je vso kariero stala ob strani. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Še ga bomo lahko gledati na teniških igriščih

Vseeno pa se švicarski teniški virtuoz povsem ne poslavlja z igrišč, saj si želi v prihodnje igrati ne ekshibicijski turnirjih, saj meni, da lahko še vedno napolni teniške tribune. Ima pa tudi že ideje, kaj bi lahko delal v prihodnje.

"Nikoli si nisem mislil, da bom rekel kaj takšnega. Toda pred šestimi meseci sem pomislil: 'Morda bom nekoč komentiral tenis, kdo ve?' Čeprav sem vedno govoril, da tega ne bom nikoli počel. A komentirati določene dvoboje v Wimbledonu …

Rafael Nadal, Roger Federer
Sportal "Nikoli ni bil aroganten"
Roger Federer
Sportal Zadnji nastop Federerja pod velikim vprašajem
Roger Federer in Novak Đoković
Sportal Tega o Federerju verjetno niste vedeli
Ne spreglejte