Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
23. 1. 2019,
12.03

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

Natisni članek

Petra Kvitova OP Avstralije teniški globus

Sreda, 23. 1. 2019, 12.03

5 let, 3 mesece

OP Avstralije

Polfinalistka Melbourna ne bo nikoli pozabila napada z nožem #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11
Petra Kvitova | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

"Ne, nikoli si nisem mislila, da bom znova igrala na tem čudovitem igrišču in da bom igrala proti najboljšim igralkam," je po uvrstitvi v polfinale povedala Petra Kvitova, ki je imela pred dvema letoma težko življenjsko izkušnjo.

Karolina Pliškova Serena Williams
Sportal Drama v četrtfinalu: so Sereno Williams nalašč sprovocirali? #video

Petra Kvitova, roka | Foto: Twitter - Voranc Foto: Twitter - Voranc Že po napadu z nožem je bila prepričana, da se bo vrnila

Petra Kvitova je teniška igralka, po kateri bi lahko posneli filmsko uspešnico. Malokdo si predstavlja, skozi kaj je morala iti danes 28-letna igralka. Pred dvema letoma (2016) jo je na njenem domu napadel ropar in hudo poškodoval roko, s katero drži lopar. Že kmalu zatem je bila prepričana, da se bo vrnila med najboljše, in to ji trenutno tudi dobro uspeva, potem ko se je uvrstila v polfinale OP Avstralije.

Za Čehinjo je to prvič po petih letih, da se je uvrstila med štiri najboljše igralke na turnirju za grand slam, prvič po sedmih letih v Melbournu in prvič po grozovitem napadu na njenem domu, ko je morala biti brez loparja pol leta. Po zadnji zmagi se je v intervjuju na igrišču zlomila in zajokala. Kot je pozneje priznala, so bile to solze sreče.

Še zdravniki so dvomili o njeni vrnitvi na igrišče Petra Kvitova | Foto: Reuters Foto: Reuters

Po napadu se je prvič vrnila na igrišče leta 2017 na OP Francije, kjer se je prebila do drugega kroga. Takrat so jo mnogi gledali z dvignjenimi obrvmi, saj so bili prepričani, da se ne bo nikoli več vrnila na teniška igrišča. Spraševala se je, zakaj govorijo sploh kaj takega, saj je bilo to zanjo zelo boleče. Takrat se je šele zavedala, kako hudo poškodbo ima.

"Zdravnik mi je povedal, da je veliko strokovnjakov mislilo, da ne bom nikoli več igrala. Tega mi ni želel povedati in to je bilo dobro za mojo psiho. Teden dni po operaciji sem svojega zdravnika vprašala, ali je realno, da bom znova igrala v Wimbledonu. Po dolgotrajnem molku mi je odgovoril, da se bodo za to potrudili. Takrat sem dojela, da ne bo niti malo lahko," je pred enim letom razkrila 28-letna teniška igralka, ki se je na teniška igrišča vrnila še nekoliko prej kot je načrtovala.

Novak Đoković
Sportal Nišikori predal dvoboj, Đoković že v polfinalu

Petra Kvitova | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images

"Glede nervoze ne morem nič narediti"

Dvakratna zmagovalka Wimbledona je lani v na sveti travi doživela šok, ko se je poslovila v prvem krogu. "Ko sem bila mlajša, sem na turnirjih za grand slam igrala bolje. Verjetno sem si lani preveč želela. Kvitova je razkrila, da so z ekipo naredili vse, da rešijo težavo.

"Tudi na tem turnirju sem bila nervozna, še posebej v prvem krogu in tudi v zadnjem dvoboju, ko sem igrala proti Anisimovi. So dvoboji, ko sem nervozna, ampak glede tega ne morem nič narediti. Moram se dobro ogreti, da se otresem stresa, in igrati od prve točke. To je pomembno, ker se potem počutim bolj sproščeno."

Kvitova je med drugim spregovorila o obdobju, ko je doma sedela s poškodovano roko. "Tisto leto, ko nisem igrala tenisa, sem ga gledala po televiziji. Če sem iskrena, ni bil ravno prijeten občutek. Res sem pogrešala tenis."

Danielle Collins
Sportal Neverjetna pot Američanke, Čehinja v solzah

Petra Kvitova | Foto: Facebook Foto: Facebook "Na koncu vedno zmaga življenje"

Po tej težki izkušnji na zmage in poraze gleda povsem drugače. "Zdaj vem, da gre le za šport in da gre samo za tenis. Vedno, ko nekaj delaš, daš vse od sebe. Seveda porazi bolijo, ker daješ vse od sebe. Po drugi strani pa … Vedno se ozrem nazaj, kaj sem naredila in kaj sem dosegla do takrat. Vedno sta dve strani, ampak na koncu vedno zmaga življenje," je povedala nekdanja druga igralka sveta, ki je po zadnji zmagi spustila solzo.

"Ni bilo lahko, ko sem se po vsem tem uvrstila v polfinale. Temu rečem moja druga kariera. Torej je to moj prvi polfinale v drugi karieri in moram povedati, da je trajalo kar nekaj časa," je še povedala Kvitova. V polfinalu jo čaka Američanka Danielle Collins.

Ne spreglejte