Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
2. 2. 2017,
9.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

tenis Marija Šarapova

Četrtek, 2. 2. 2017, 9.56

6 let, 7 mesecev

Po dopinški aferi: ko bo Šarapova prvič vstopila v slačilnico, bo nastala tišina

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Marija Šarapova | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Teniško igralko Marijo Šarapovo po dopinškem škandalu od vrnitve na teniška igrišča ločita še slaba dva meseca. Mnogi menijo, da je preostali teniški igralci ne bodo ravno lepo sprejeli.

Marija Šarapova bo po 15-mesečni prepovedi zaradi uporabe meldonija zaigrala na turnirju v Stuttgartu na Porsche Tennis Grand Prixu, kjer je dobila povabilo organizatorja. Logična poteza, saj je znamka Porsche njen sponzor.

Petkratni zmagovalki kazen poteče 25. aprila ob polnoči. Torej natanko teden dni po njenem 30. rojstnem dnevu. Do takrat pa ne sme igrati na nobenem turnirju. Šarapova bo na igrišče stopila praktično neposredno s treninga. Prvi turnir za grand slam bo lahko igrala na OP Francije, kjer zmagala že dvakrat (v letih 2012 in 2014).

Marija Šarapova se je že od nekdaj držala bolj zase. | Foto: Guliverimage/Getty Images Marija Šarapova se je že od nekdaj držala bolj zase. Foto: Guliverimage/Getty Images

Šarapova se ne bo prav dosti obremenjevala z drugimi Pat Cash: Priznala je, da je njena skoraj celotna kariera laž. | Foto: Guliverimage/Getty Images Pat Cash: Priznala je, da je njena skoraj celotna kariera laž. Foto: Guliverimage/Getty Images

Zagotovo bo zanimivo spremljati, kako se bo nekdanja prva igralka sveta po dolgi odsotnosti znašla na igrišču. Prav tako se postavlja vprašanje, kako jo bodo v teniški svet sprejele njene nasprotnice. Po razkritju dopinškega škandala je kar nekaj igralk in igralcev ostro obsodilo njena dejanja.

Nekdanji odličen teniški igralec Pat Cash, ta je pred kratkim kritiziral tudi Rogerja Federerja, meni, da je Marija Šarapova še vedno veliko ime, a igralke ne bodo navdušene nad njeno vrnitvijo. "Ne verjamem, da jo bodo lepo sprejeli, sploh v notranjih teniških  krogih. Mislim, da se Šarapova ne bo prav dosti obremenjevala s tem. Vedno se je držala bolj zase – prišla je, opravila svoje delo in odšla. Tudi Serena Williams je takšna … naredi svoje delo in odide," je za The Weekend Australian povedal zmagovalec Wimbledona leta 1987.

Avstralec je dodal, da je dopinški škandal pustil velik črn madež na njeni športni karieri. "Priznala je, da je njena skoraj celotna kariera laž. Potem se je pa še spravila na ITF (Mednarodno teniško zvezo, op. p.) …"

Martina Navratilova meni, da bo Šarapova odslužila svojo kazen, s tem pa bo ta zgodba končana. | Foto: Getty Images Martina Navratilova meni, da bo Šarapova odslužila svojo kazen, s tem pa bo ta zgodba končana. Foto: Getty Images

"Vsi se lahko vzdržijo svojih komentarjev"

Šarapova je zadnji turnir odigrala na OP Avstralije, kjer je zaradi meldonija padla na dopinškem testu. Meldonij je zdravilo, ki je namenjeno predvsem srčnim bolnikom in ki so ga na seznam prepovednih poživil uvrstili v začetku leta 2016. Očitno so v številčni ekipi Marije Šarapove to spregledali.

Svetovna protidopinška agencija za tak prekršek predpisuje štiriletno kazen, razen če je športnik zdravilo jemal nenamerno. Mednarodna teniška zveza je Šarapovo sprva kaznovala za dve leti, po pritožbi na Mednarodnem športnem razsodišču (CAS) v Lozani pa so ji kazen zmanjšali na 15 mesecev.

Martina Navratilova, zmagovalka 18 turnirjev za grand slam, meni, da bo Marija odslužila svojo kazen in da jo bodo igralke lepo sprejele. "Lepo jo bodo sprejeli, saj bo odslužila svojo kazen. To je to in vsi se lahko vzdržijo svojih komentarjev," je bila iskrena Navratilova.

Marija Šarapova je v tem času veliko trenirala, tako da njena fizična pripravljenost ne bo pod vprašajem. | Foto: Instagram/Getty Images Marija Šarapova je v tem času veliko trenirala, tako da njena fizična pripravljenost ne bo pod vprašajem. Foto: Instagram/Getty Images

Za Šarapovo bo veliko zanimanja

Svoje mnenje je izrazila tudi nekdanja uspešna teniška igralka v dvojicah, večkratna zmagovalka turnirjev za grand slam Rennae Stubbs. Strinja se, da bo v slačilnici na turnirju v Stuttgartu tiho. "To bo še zanimivo. Res si ne znam predstavljati, kako jo bodo sprejeli. Prepričana sem, da bo zanjo veliko zanimanja. Slišala sem, da je veliko trenirala. Njena fizična pripravljenost ne bo pod vprašajem, zanimivo pa bo videti, na kakšni ravni bo njena teniška igra," je uvodoma povedala 45-letna Avstralka.

Če Rennae Stubbs ne ve, kako jo bodo sprejele igralke, je prepričana, da bo občinstvo na njeni strani in da jo bodo gledalci lepo sprejeli. Prav tako meni, da ima visokorasla Rusinja še dosti časa za velike rezultate. "Še vedno je mlada in vidimo lahko, kaj dosegajo igralke pri 30 letih. To sta pokazali Venus in Serena Williams. Mislim da ima pred seboj še dve ali tri leta vrhunskega tenisa."

Ne spreglejte