Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
7. 10. 2016,
6.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

2

Natisni članek

Marija Šarapova

Petek, 7. 10. 2016, 6.50

6 let, 6 mesecev

Želeli so jo "odrezati" za štiri leta #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

2

Marija Šarapova | Foto Instagram

Foto: Instagram

Ko je bilo znano, da so Mariji Šarapovi zaradi jemanja prepovedanih zdravil kazen z dveh let zmanjšali na 15 mesecev, je Rusinja še isti dan v intervju razkrila marsikaj, česar javnost še ni vedela.

Marija Šarapova je letos januarja (OP Avstralije) padla na dopinškem testu, ker je jemala zdravilo meldonij. Marca je sklicala tiskovno konferenco in priznala svojo napako. Mednarodna teniška zveza (ITF) je Rusinji sprva dosodila dve leti kazni, po pritožbi na Mednarodno športno razsodišče (CAS) pa so ji kazen zmanjšali na 15 mesecev. Takoj za tem je ena najbolje plačanih športnic dala intervju za ameriško televizijo PBS.

Že od prvega dneva kazni je vedela, da se bo vrnila na teniška igrišča. | Foto: Že od prvega dneva kazni je vedela, da se bo vrnila na teniška igrišča.

Sprva so jo želeli kaznovati za štiri leta

Nekdanja prva igralka sveta in zmagovalka Wimbledona je po odločitvi Mednarodnega športnega razsodišča v Lozani dejala: "ITF mi je za dve leti prepovedala igrati tenis, vendar so sprva me želeli kaznovati za štiri leta. Zaslišal me je arbitražni senat, ki ga je izbrala ITF. Na zaslišanju v Londonu sem vedela, da se pogovarjam z ljudmi, ki so jih izbrali tisti, proti katerim sem se borila. In ti ljudje naj bi bili nevtralni? Niso bili nevtralni. Nevtralen je CAS," je bila do krovne teniške organizacije kritična Šarapova.

Med drugim je v intervjuju razkrila, da meni, da jo je hotela Mednarodna teniška zveza (ITF) kaznovati z najvišjo mogočo kaznijo, zato da bi bila primer za druge športnike. "Nikoli nisem želela verjeti tega, ampak zdaj sem o tem začela razmišljati."

meldonium | Foto:

V Moskvi so ji dejali, da je zdravilo legalno

Meldonij, zaradi katerega je visokorasla Rusinja kaznovana, so na seznam prepovedanih živil uvrstili letos. Svetovna protidopinška agencija (Wada) je z elektronsko pošto športnike nekajkrat opozorila, a več kot očitno je, da je Šarapova s svojo ekipo to spremembo spregledala. Bila je namreč prepričana, da ne dela nič narobe, saj je to zdravilo jemala že deset let.

"Prvič sem začela jemati zdravilo po priporočilu svojega zdravnika in jemala sem ga več let. Bila sem prepričana, da je povsem legalen. Iz laboratorija v Moskvi sem dobila potrditev, da je zdravilo legalno."

Vzela si je čas za potovanja. | Foto: Vzela si je čas za potovanja.

Spoznala je še drugo plat življenja

Med prisilnim počitkom je 29-letna teniška igralka spoznala še drugo plat življenja in prvič ni razmišljala o tenisu. "Bila sem zelo zasedena. Nisem bila veliko doma, potovala sem in počela stvari, za katere prej nisem imela časa … Pravzaprav sem čutila, da sem imela urnik in načrt."

"Nikoli nisem vedela, kako so videti konci tedna, in pravzaprav sem se veselila teh dni, ko sem drugače razmišljala. Ob koncih tedna so ponavadi finali turnirjev za grand slam in to je tisto, za kar treniraš, zato se je moj način življenja iz te perspektive precej spremenil," je povedala petkratna zmagovalka za grand slam, ki v tem času ni počivala, ampak je velikokrat obiskala tudi fitnes.

 

Anger management on a Sunday afternoon

A video posted by Maria Sharapova (@mariasharapova) on

Veliko je trenirala, a le zase

"Trenirala sem drugače. Ne za to, da se bom čez nekaj mescev vrnila na turnirje. Želela sem trenirati zase in počutila sem se dobro," je dodala ruska lepotica, ki je od prvega dne vedela, da se bo na igrišče vrnila ne glede na to, kako visoko kazen bi dobila.

Marija Šarapova je na turnirju v Wimbledonu zmagala pri 17 letih. | Foto: Reuters Marija Šarapova je na turnirju v Wimbledonu zmagala pri 17 letih. Foto: Reuters

Kako se bodo odločili v Parizu in Wimbledonu?

Na teniška igrišča se bo lahko vrnila 26. aprila prihodnje leto in teoretično bi lahko zaigrala na OP Francije, vendar bi potrebovala kar nekaj točk, da bi se lahko kvalificirala na turnir v Parizu in Wimbledonu. Drugačna pot na turnir je mogoča le, če ji bo organizator podelil posebno povabilo. Šarapova je pri 17 letih (2004) slavila v Wimbledonu, prav tako pa je v letih 2012 in 2014 slavila v Parizu.

Ne spreglejte