Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 9. 2022,
6.15

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

2

Natisni članek

Casper Ruud Carlos Alcaraz US Open OP ZDA

Ponedeljek, 12. 9. 2022, 6.15

1 leto, 7 mesecev

OP ZDA (ATP), FINALE

Najstnik, ki je spisal teniško zgodovino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

2

Carlos Alcaraz | Norvežan Casper Ruud je bil pred turnirjem sedmi igralec sveta. | Foto Reuters

Norvežan Casper Ruud je bil pred turnirjem sedmi igralec sveta.

Foto: Reuters

Zmagovalec teniškega OP ZDA je Carlos Alcaraz, potem ko je v štirih nizih premagal Norvežana Casperja Ruuda z izidom 6:4, 2:6, 7:6 (1), 6:3. Alcaraz je s to zmago postal najmlajši igralec v zgodovini tenisa, ki se je povzpel na prvo mesto na lestvici ATP.

Iga Swiatek OP ZDA
Sportal Iga Swiatek zmagovalka OP ZDA

Mlademu Špancu napovedujejo svetlo športno prihodnost

Mnogi strokovnjaki so prepričani, da se je v tenisu začela nova doba. Mlademu, šele 19-letnemu Špancu namreč napovedujejo še veliko dobrega. Alcaraz je v tretjem nizu rešil dve zaključni žogici, četrtega je dobil suvereno in se zasluženo veselil prve zmage na turnirju za grand slam. S tem pa se je na lestvici ATP povzpel na prvo mesto. Po zadnji točki je padel na hrbet, nato pa stekel na tribune k svoji ekipi. Dvoboj je trajal tri ure in dvajset minut.

Carlos Alcaraz je po zmagi izpostavil svoje starše in ekipo, ki mu stojijo ob strani. | Foto: Reuters Carlos Alcaraz je po zmagi izpostavil svoje starše in ekipo, ki mu stojijo ob strani. Foto: Reuters

O tem je sanjal že od otroštva

"To sem sanjal že od otroštva. Biti prvi na svetu in zmagati na turnirju za grand slam. Za to sem trdo delal. Trenutno je težko o tem govoriti, ker je prisotnih veliko čustev. To je nekaj, kar sem poskušal doseči. Star sem šele 19 let in vse težke odločitve so sprejemali moji starši in ekipa. To je res nekaj posebnega," je po dvoboju dejal Alcaraz, ki s to zmago piše zgodovino svetovnega tenisa, saj je postal najmlajši igralec, ki se je povzpel na vrh svetovne lestvice (ATP).

Pred njim je bil najmlajši Avstralec Lleyton Hewitt

Naziv najmlajše številke ena je doslej pripadal Avstralcu Lleytonu Hewittu, ki je novembra 2001 štel 20 let ter slabih devet mesecev. Alcaraz bo 20. rojstni dan praznoval 5. maja prihodnje leto.

Po letu 1990 pa je Alcaraz postal tudi najmlajši zmagovalec OP ZDA, prav tako je po letu 2005 postal najmlajši zmagovalec turnirja za grand slam. Pred njim je to uspelo rojaku Rafaelu Nadalu, ko je zmagal OP Francije.

Najmlajši igralci na prvem mestu lestvice ATP

Carlos Alcaraz – 19 let in štiri mesece/12. september 2022 
Lleyton Hewitt – 20 let in devet mesecev/19. november. 2001
Marat Safin – 20 let in 10 mesecev/20. november 2000
John McEnroe – 21 let in en mesec/3. marec 1980
Andy Roddick – 21 let in dva meseca/3. november 2003
Bjorn Borg – 21 let in tri mesece/23. avgust 1977

Casper Ruud (na desni) ni mogel skrivati razočaranja. | Foto: Reuters Casper Ruud (na desni) ni mogel skrivati razočaranja. Foto: Reuters

Ruud bo še naprej poskušal

Če je bilo na eni strani veliko veselje mladega Španca, smo lahko na drugi strani videli veliko razočaranje Casperja Ruuda, ki bo z novim tednom na drugem mestu lestvice ATP. Za Norvežana je bil to že drugi poraz v finalu na turnirjih za grand slam. Letos je moral priznati premoč tudi na OP Francije, ko je izgubil proti Rafaelu Nadalu.

"Seveda sem razočaran, ker mi ni uspelo zmagati. Vseeno ni slabo, če si drugi na svetu. Še naprej se bom trudil, da zmagam prvi turnir za grand slam in da postanem prvi igralec sveta," je po zmagi povedal Ruud, ki je med dvobojem dokazal, da je pošten igralec, saj je priznal, da se je žogica dvakrat odbila in točko podaril nasprotniku.

Zmagovalec je prejel skoraj 2,6 milijona evrov

Alcaraz je za zmago prejel denarno nagrado v višini 2,6 milijona ameriških dolarjev (2,58 milijona evrov). Poraženi Ruud, ki bi lahko kot prvi Norvežan osvojil turnir za grand slam in postal številka 1 na svetovni lestvici, pa se lahko tolaži z 1,3 milijona dolarjev denarne nagrade (1,29 milijona evrov).

OP ZDA, ATP, finale:

Nedelja, 11. september:
Carlos Alcaraz (Špa/3) : Casper Ruud (Nor/5)  6:4, 2:6, 7:6 (1), 6:3

Ne spreglejte