Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 10. 2020,
22.58

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

3

Natisni članek

Novak Đoković Rafael Nadal

Petek, 9. 10. 2020, 22.58

3 leta, 6 mesecev

OP Francije, ATP, 13. dan

Đoković po drami strl Grka, pred nami je sanjski finale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

3

Novak Đoković | Rafael Nadal se bo za finale udaril s številko 1 Novakom Đokovićem. | Foto Reuters

Rafael Nadal se bo za finale udaril s številko 1 Novakom Đokovićem.

Foto: Reuters

V velikem finalu odprtega prvenstva Francije v Parizu se bosta udarila prva številka sveta Srb Novak Đoković in Španec Rafal Nadal. Španec v prvem polfinalu ni imel večjih težav proti Argentincu Diegu Schwartzmanu, veliko več jih je imel prvi igralec sveta, ki je Grka Stefanosa Tsitsipasa premagal šele po petih nizih s 6:3, 6:2, 5:7, 4:6 in 6:1.

Tsitsipas, ki je pred obračunom v petih medsebojnih dvobojih Srba dvakrat premagal, se je tudi tokrat favoritu dobro upiral. Izgubil je prva dva niza, a imel tudi takrat dovolj priložnosti za ugodnejši razplet. V prvih dveh nizih je imel kar sedem žogic za odvzem servisa tekmecu, izkoristil ni niti ene. Na drugi strani je imel Srb le štiri tovrstne priložnosti, a je tri izkoristil.

Tudi Luka Dončić je navdušen nad obračunom Đoković vs. Nadal:

V zaključku tretjega niza je že kazalo, da bo prvi igralec obračun dobil v treh nizih. Imel je prednost "breaka", tudi zaključno žogo, toda Grk jo je rešil, mu nato tudi vzel servis, ostal v igri in še z enim odvzemom začetnega udarca dobil tretji niz. To mu je vlilo dodatnih moči, tudi Đoković ni bil več pravi, to, kar se je v prvih dveh nizih dogajalo Tsitsipasu, se je v četrtem njemu. Ni izkoriščal priložnosti za odvzem servisa, za kar je sledila kazen in peti niz. V njem pa so se stvari vendarle postavile na svoje mesto.

Grk bi lahko tekmecu vzel servis že v prvi igri, ko je povedel s 40:15, a je Đoković, ki je imel v zadnjih dnevih nekaj težav z bolečinami v vratu, v pravem času pokazal zanesljivost in se rešil, nato pa z odvzemom začetnega udarca povedel z 2:0. Tsitsipas je imel nato še dve priložnosti, ki ju ni izkoristil, tako da tekmeca ni uspel ujeti.

Prvi igralec sveta bo v finalu Rolanda Garrosa igral petič, v finalih turnirjev za grand slam27-ič, v letošnji sezoni pa, če se ne upošteva njegove diskvalifikacije v New Yorku, sploh še ni izgubil dvoboja.

Rafael Nadal | Foto: Reuters Foto: Reuters

Nadal  v svoji dnevni sobi Argentinca premagal po treh nizih

Nadal je v svoji "dnevni sobi" na pariškem rdečem pesku dobil še svoj 99. obračun, v 15-letni dobi igranja na OP Francije pa je zabeležil le dva poraza proti Robinu Söderlingu (2009) in Novaku Đokoviću (2015).

Da bo to utrujajoča lekcija peščenega tenisa, je Schwartzman uvidel že v prvi igri, ki je trajala 14 minut, dobil pa jo je Nadal. Slednji je počasi a zanesljivo ter s prepoznavno igro lomil Argentinca, ki je v četrtfinalu odigral peturni maraton proti Avstrijcu Dominicu Thiemu.

Španec je v prvem nizu v drugi in četrti igri dosegel dva zaporedna "breaka", eden pa je vmes uspel tudi Schwartzmanu, ki se je nato dobro upiral nespornemu kralju peščenih igrišč, do drugega odvzema servisa pa ni uspel priti.

V drugem nizu je bil Nadal vse bolj zanesljiv na začetni udarec, oddal je le štiri točke, izkoristil pa je tudi dve od petih priložnosti za "break" za nov osvojeni niz s 6:3.

V tretjem nizu je Schwartzman zaigral bolje in izkoristil nezbranost Nadala ter mu dvakrat vzel servis. Pretil je še naprej, v podaljšani igri pa je nezgrešljivi Nadal hitro prišel do neulovljive prednosti ter si brez izgubljene točke zagotovil četrti zaporedni finale na igriščih Rolanda Garrosa.

"Še enkrat igrati tukaj v finalu, je res neverjetno. To je poseben trenutek zame. Vedel sem, da bo danes težko. V tretjem nizu sem odigral nekaj slabih točk, Diego pa je zelo žilav tekmec, ki se ne preda. Verjetno dosega največ 'breakov' v karavani. Vesel sem, da mi je uspelo," je po zmagi dejal 34-letnik.

 

OP Francije
Polfinale

Rafael Nadal (Špa, 2) : Diego Schwartzman (Arg, 12) 6:3, 6:3, 7:6 (0)
Novak Đoković (Srb, 1) : Stefanos Cicipas (Grč, 5) 6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1;

Novak Đoković
Sportal Španec kritiziral Đokovića: Vedno to dela, ko ima težave #video
Ne spreglejte