Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 6. 2024,
20.06

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

Natisni članek

Roland Garros OP Francije

Nedelja, 9. 6. 2024, 20.06

1 teden, 3 dni

OP Francije (ATP), finale

Carlos Alcaraz je zmagovalec OP Francije! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97
Carlos Alcaraz | Carlos Alcaraz je prvič osvojil OP Francije. | Foto Guliverimage

Carlos Alcaraz je prvič osvojil OP Francije.

Foto: Guliverimage

Zmagovalec letošnjega OP Francije je Carlos Alcaraz, potem ko je po petih nizih premagal Aleksandra Zvereva (6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2) . Za Španca je to prva zmaga v Parizu in tretja na turnirjih za grand slam. Postal pa je tudi najmlajši igralec, ki je zmagal na turnirju za grand slam na treh različnih podlagah.

Aleksander Zverev je spet doživel veliko razočaranje. | Foto: Reuters Aleksander Zverev je spet doživel veliko razočaranje. Foto: Reuters Ljubitelji tenisa so imeli v letošnjem finalu Roland Garrosa kaj videti. Carlos Alcaraz in Aleksander Zverev sta pokazala tenis na najvišji ravni. Videli smo veliko izjemnih potez, preobratov, a na koncu je zmagovalec lahko le en. Letos je prestižno lovoriko prejel Carlos Alcaraz, medtem ko je na drugi strani veliko razočaranje doživel Aleksander Zverev. Nemec namreč še vedno ostaja brez zmage na turnirjih velike četverice. Carlos Alcaraz pa bo v svojo vitrino postavil tretjo lovoriko za grand slam.

Čustvena izjava po zmagi

"Zadnji mesec smo opravili neverjetno delo. Veliko smo se borili s poškodbo. Ko sem se vrnil v Madrid, se nisem počutil najbolje in v naslednjih tednih smo imeli veliko dvomov. Tukaj nisem veliko ur treniral na igrišču. Res sem hvaležen, da imamo takšno ekipo in ljudi, ki jih imam okrog sebe. Vem, da vsi puščajo srce na pladnju, da napredujem kot igralec in rastem kot oseba. Res sem hvaležen. Pravim vam ekipa, ampak to je družina," je takoj po zmagi povedal novopečeni zmagovalec Pariza.

 

Carlos Alcaraz je bil v prvem nizu boljši. | Foto: Reuters Carlos Alcaraz je bil v prvem nizu boljši. Foto: Reuters Nervoza v prvem nizu

Glavna akterja sta igrala pet nizov, na igrišču pa sta preživela štiri ure in 20 minut.

Aleksander Zverev je dvoboj začel zelo nervozno, saj je v uvodu dvoboja naredil dve dvojni napaki in šel takoj zamenjat lopar. Sledil je že prvi brejk, tako da je Alcaraz na servis Nemca povedel z 1:0. Nervozno je začel tudi Alcaraz, ki je prav tako izgubil igro na svoj servis, Zverev pa je rezultat poravnal na 1:1. V peti igri je spet udaril Španec, ki je Zverevu vzel servis brez izgubljene točke (3:2). Napeto je bilo v sedmi igri pri izidu 4:2, ko je imel Alcaraz že vodstvo 15:40. Zverevu se je uspelo ubraniti in znižal zaostanek na 3:4. V deveti igri je imel Carlos Alcaraz prvo žogico za niz in jo tudi izkoristil. Prvi niz se je končal s 6:3 in je trajal 43 minut.

Aleksander Zverev je drugi niz dobil s 6:3. | Foto: Reuters Aleksander Zverev je drugi niz dobil s 6:3. Foto: Reuters Nemcu v drugem nizu uspela dva brejka

Na začetku drugega niza se je s svojim prvim servisom mučil Španec, delal je tudi napake. Zverev ni znal izkoristiti treh žogic za odvzem servisa. Na koncu je po težavah vendarle igro dobil Alcaraz in povedel z 1:0. Zverevu je prvi brejk uspel v peti igri in povedel s 3:2. Spet mu je uspelo v sedmi igri in povedek je s 5:2. Tega vodstva Zverev ni zapravil in drugi niz, ki je trajal 52 minut, je dobil s 6:2. Aleksandru Zverevu je v četrtem nizu uspel preobrat. | Foto: Guliverimage Aleksandru Zverevu je v četrtem nizu uspel preobrat. Foto: Guliverimage

Velik preobrat Zvereva v tretjem nizu

Tretji niz se je za razliko od uvodnih dveh začel bolj izenačeno. Napeto je postalo v peti igri, ko se je moral 21-letni Alcaraz precej potruditi, da je dobil igro in povedel s 3:2. A že v naslednji igri je pokazal povsem drug obraz. Nasprotniku je gladko odvzel servis in s tem povedel s 4:2. V naslednji igri je potrdil odvzem servisa in povedel s 5:2. V deveti igri pri izidu 5:3 je serviral za tretji niz, a mu na presenečenje mnogih ni uspelo. Zgodilo se je nasprotno. Zverevu je v nadaljevanju uspel preobrat in kmalu povedel s 6:5. V dvanajsti igri smo lahko videli pravo malo dramo, ko je imel Španec žogico za odvzem servisa in izenačenje, a je ni izkoristil. Zato pa je Zverev izkoristil drugo zaključno žogico in povedel z 2:1 v nizih. Drugi niz se je končal z izidom 7:5 in je trajal uro in šest minut.

Z zanimanjem je dvoboj spremljal tudi Novak Đoković, ki se je zaradi poškodbe kolena umaknil z OP Francije.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Carlos Alcaraz | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage Prevlada v četrtem nizu

V četrtem nizu se je začelo dogajati v drugi igri, ko je Carlos z odvzemom servisa povedel z 2:0. Nekaj minut po tistem je dobil igro na svoj servis brez izgubljene točke in povedel s 3:0, po naslednji igri je bil rezultat že 4:0. Alcaraz je vmes vzel zdravniški odmor, ko je imel težave z nogo. A to v nadaljevanju ni zmotilo njegovega ritma, saj je četrti niz dobil s 6:1. Trajal je vsega 40 minut.

Na koncu sta si finalista športno segla v roke. | Foto: Reuters Na koncu sta si finalista športno segla v roke. Foto: Reuters

Zelo napeto tudi v petem nizu

Uvodni dve igri sta oba igralca dobila brez težav. V tretji igri se je zapletlo, ko je Zverev delal napake, kar je bila voda na mlin Alcarazu, ko je povedel z 2:1. V četrti igri smo gledali pravo dramo, ko je imel Zverev štiri žoge za izenačenje, a je vse zapravil, Alcaraz pa je povedel s 3:1. V sedmi igri je Alcarazu uspel še en brejk in si z vodstvom 5:2 na široko odprl vrata do zmage. Alcaraz je dobil tudi osmo igro in se po več kot štirih urah veselil prve zmage na OP Francije.

Finale:

Carlos Alcaraz (Špa, 3) : Aleksander Zverev (Nem, 4) 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2

Preberite še:

 
Marcelo Arevalo Mate Pavić
Sportal Arevalo in Pavić osvojila turnir dvojic v Parizu
Iga Swiatek
Sportal Iga Swiatek suvereno do velikega slavja na OP Francije
Carlos Alcaraz
Sportal Alcaraz po veliki poslastici v finalu, kjer ga čaka Zverev
Ne spreglejte