Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
27. 2. 2015,
1.28

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Andy Murray Borna Ćorić Željko Krajan Dubaj

Petek, 27. 2. 2015, 1.28

5 let, 3 mesece

Nenavadna pravljica 18-letnega Hrvata: izpadel, prejel darilo in šokiral Murrayja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za največje presenečenje dneva je v četrtek poskrbel 18-letni Borna Ćorić. Hrvaški najstnik je v četrtfinalu bogatega turnirja v Dubaju zasenčil Škota Andyja Murrayja in mu oddal le štiri igre.

Kako je lahko teniška usoda nepredvidljiva … Mladi hrvaški igralec Borna Ćorić je zablestel lani in se kljub mladosti zavihtel med najboljših sto na svetu, dosežek sezone pa je predstavljal podvig na dvoranskem turnirju v Baslu, ko je ugnal Rafaela Nadala in se prebil v polfinale. Potem je padel v rahlo rezultatsko krizo in zbral večje število porazov kot pa zmag. Razočaral je tudi na letošnjem ATP-turnirju v rojstnem Zagrebu, nato pa v Dubaju z ogromno pomočjo sreče spisal neverjetno arabsko pravljico. Kot da bi mu bilo usojeno …

V kvalifikacijah, kjer je bil zaradi 84. mesta na svetovni jakostni lestvici drugi nosilec, se mu je spotaknilo na odločilni stopnički. Izgubil je proti Francozu Fabricu Martinu, šele 349. igralcu sveta, kar je bil velik neuspeh. Ko je že pospravljal kovčke, so ga prireditelji obvestili, da je Nemec Philipp Kohlschreiber zaradi zdravstvenih težav odpovedal nastop v Dubaju, srečni poraženec pa je postal prav mladi Zagrebčan. Razveselil se je ponujene možnosti, zaigral sproščeno in v prvem krogu v treh nizih odpravil Tunizijca Maleka Jazirija, nato pa v osmini finala izločil še Ciprčana Marcosa Baghdatisa, izkušenega hrvaškega zeta, saj je poročen z nekdanjo hrvaško teniško zvezdnico Karolino Šprem, ki je kot Varaždinka someščanka Željka Krajana, Ćorićevega trenerja.

To je bila izjemno izenačena bitka. Igral se je tretji niz, Ciprčan je že serviral za zmago, a se je Ćorić vrnil. Nato je v podaljšani igri vodil Baghdatis s 4:1, imel še dva servisa, a se Hrvat ni predal in izenačil na 4:4, nato pa je nekdanji finalist OP Avstralije na presenečenje vseh zaradi krčev predal dvoboj, čeprav je bil od zmage oddaljen le še tri točke.

Murrayja nadigral v manj kot 80 minutah

Ćorić se je tako na nenavaden način uvrstil v četrtfinale, kjer pa je ponudil mojstrsko predstavo, s katero je v 79 minutah razorožil enega najboljših igralcev na svetu in poskrbel za največjo četrtkovo teniško senzacijo na svetu. Andy Murray je pred tedni v Melbournu zaigral v velikem finalu, v Dubaju mu je šlo vse po načrtih do četrtfinala, nato pa je naletel na velikega upa svetovnega tenisa, proti kateremu ni našel orožja.

"Presenetil sem samega sebe, saj sem bil pred srečanjem zelo utrujen. To je ena izmed mojih največjih zmag. Če bi še serviral bolje, bi bil to najboljši dvoboj v karieri, tako pa je bil moj cilj, da žogico ohranim čim dlje v igri, odlično sem se tudi gibal," je dejal Ćorić, ki je devet let starejšega tretjega nosilca nadigral s 6:1 in 6:3 ter si zagotovil polfinale z Rogerjem Federerjem.

"Proti Federerju se bom boril in užival, rad pa bi odigral dvoboj na isti ravni kot sem ga proti Murrayju," je napovedal pred današnjim polfinalnim dvobojem s Švicarjem. Ćorić je postal prvi najstnik po Nadalu (2006), ki bo v Dubaju zaigral v polfinalu. Še vedno je najmlajši igralec na svetu, uvrščen med najboljših sto.

Hvali ga tudi Novak Đoković

Leta 2013 je osvojil OP ZDA v mladinski konkurenci, njegov veliki cilj pa je postati številka ena na svetu. S trenerjem Krajanom, ki je bil nekaj časa tudi trener Polone Hercog in ga je s Štajerko delilo še kaj več kot le profesionalni teniški odnos, sodeluje četrti mesec. Ćoriću pripisujejo svetlo prihodnost in hiter naskok med najboljših 50 na svetu.

Prvi lopar sveta Novak Đoković, s katerim se bo prihodnji konec tedna pomeril v Davisovem pokalu, je pred dnevi zaupal, da ga Borna spominja nase v svojih letih. Kaj bo šele, ko pridobi še nekaj izkušenj …

Ne spreglejte