Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 6. 2012,
11.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rafael Nadal Novak Đoković Roland Garros OP Francije

Nedelja, 10. 6. 2012, 11.18

8 let

Nadalov sedmi Roland Garros

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Španski teniški igralec Rafael Nadal je sedmič v karieri osvojil OP Francije. V finalu, ki je bil na sporedu v nedeljo, končal pa se je v ponedeljek, je ugnal Novaka Đokovića s 6:4, 6:3, 2:6 in 7:5.

To je v zadnjih osmih letih, odkar nastopa na pariškem pesku, že Nadalova sedma lovorika, v 53 nastopih pa je le enkrat zapustil igrešče s sklonjeno glavo. Sedem pariških zmag je seveda absolutni rekord Roland Garrosa. Zadnji, ki je sedemkrat osvojil katerega koli izmed turnirjev za grand slam, je bil Pete Sampras. Američanu je dosežek uspel v Wimbledonu. Skupno je "Rafa" osvojil že 11 turnirjev velike četverice. Izmed aktivnih igralcev je pred njim le Švicar Roger Federer s šestnajstimi.

Na drugi strani je Đokoviću spodletel poskus, da bi postal prvi igralec po Avstralcu Rodu Laverju (1969) s štirimi zaporednimi zmagami na turnirjih za grand slam. Potem ko je v finalih Wimbledona, OP ZDA in OP Avstralije trikrat zapored ugnal Nadala, je bil na pariškem pesku proti svojemu konkurentu neuspešen.

Večji del finala je bil odigran v nedeljo, na začetku četrtega niza pa je dvoboj prekinil dež in tekmeca sta se na igrišče Philippa Chatriera vrnila v ponedeljek. Nadal je takoj odvzel servis Đokoviću, ki si je v nedeljo priigral brejk prednosti. V dvanajsti igri, ko je "Nole" serviral za izenačenje in odločitev v podaljšani igri, je Nadal naredil še en brejk in dvoboja je bilo konec.

Že na začetku je bilo sicer videti, da bo prvi igralec sveta tokrat težko spravil na kolena verjetno najboljšega igralca peščenih igrišč vseh časov. Nadal je bil po začetnih izmenjavah brejkov ob koncu prvih nizov vselej uspešnejši. Đoković je eksplodiral v tretjem nizu in nekaj časa je celo dišalo po preobratu, a v ponedeljek je "Rafa" še enkrat več v Roland Garrosu postavil stvari na svoje mesto.

"Danes je zame res poseben dan. To, da sem dosegel rekord, je velika čast, a najpomembneje je, da mi je uspelo zmagati. Vedno je naslov v Parizu zame nekaj posebnega, tega bom pomnil za vedno," je dejal igralec iz Mallorce. Razmerje zmag in porazov na pariškem pesku ima 52:1, edini poraz je v osmini finala leta 2009 doživel proti Švedu Robinu Söderlingu. Za zmago je prejel še ček v višini 1,25 milijona dolarjev za svoj enajsti naslov na turnirjih velike četverice, skupno pa je v karieri zgolj s turnirskimi nagradami zaslužil že blizu 50 milijonov dolarjev. "Odigral zelo težak in naporen dvoboj proti najboljšemu igralcu sveta. Izgubil sem tri finalne dvoboje na grand slamih - lani Wimbledon in odprto prvenstvo ZDA, letos pa odprto prvenstvo Avstralije. Zelo sem srečen, občutki kar vrejo iz mene in težko jih opišem," je še dejal španski zvezdnik.

"Rafa je izjemen igralec in za njim stoji odlična ekipa. Nisem razočaran, ker sem dal na igrišču vse od sebe. Če bi nadaljevala dvoboj že včeraj, ko sem se počutil fantastično, bi se mogoče dvoboj prevesil v peti niz. Zdaj me čaka nekaj dni premora, nato pa priprave na Wimbledon," je dejal Đoković, ki je letos na pesku proti Nadalu izgubil že tri turnirje - Monte Carlo, Rim in Pariz. "Nadal je definitivno najboljši igralec v zgodovini na tej podlagi ter eden najboljših, kar jih je kdaj igralo tenis. Star je komaj 26 let. Upam, da bova imela še veliko podobnih bitk kot danes," je še dejal 25-letni srbski igralec.

Ne spreglejte