Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
18. 12. 2017,
15.22

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

Blaž Kavčič Aljaž Bedene Miha Mlakar ATP

Ponedeljek, 18. 12. 2017, 15.22

6 let, 4 mesece

Mu bo uspelo dobiti teniško pokojnino?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85
Blaž Kavčič | Foto Sportida

Foto: Sportida

Slovenski teniški igralec Blaž Kavčič je eden tistih športnikov, ki imajo bolniški list povsem zapolnjen. Ko že kaže, da se je Blaž končno izvil iz primeža poškodb, udari naslednja. Nič drugače ni bilo letos, ko je štiri mesece igral s protibolečinskimi tabletami.

Blaž je letošnji cilj uresničil, ko se mu je uspelo uvrstiti med najboljših sto igralcev, s čimer si je zagotovil nastop na OP Avstralije. Na račun tega je moral igrati veliko dvobojev. Še sam ni računal, da jih bo toliko.

"Mislim, da imam v letošnji sezoni 55 zmag, kar je visoka številka. Dokler sem bil zdrav, sem igral zelo dobro in stopnjeval formo, kar je bilo super. Od turnirja v Portorožu sem imel težave s poškodbo kolena. Nikakor je nisem mogel odpraviti, tako da sem štiri mesece zelo prilagojeno treniral in igral. Praktično sem vseskozi igral s protibolečinskimi tabletami. Brez tega sploh ni šlo," se Kavčič spominja zadnje sezone.

Po turnirju v Portorožu je šlo samo še navzdol. | Foto: Sportida Po turnirju v Portorožu je šlo samo še navzdol. Foto: Sportida "Vse skupaj je bilo 'flikanje'"

Kljub dosegu cilja (uvrstitev med sto igralcev) je imela zadnja sezona nekaj grenkega priokusa. Brez vseh težav s poškodbo bi bil na lestvici lahko veliko višje uvrščen in imel veliko boljšo odskočno desko za novo sezono. "S ciljem, ki sem ga dosegel, sem zadovoljen, ne pa z vso sezono. Zadnji del sezone je bil tako fizično kot tudi psihično zelo naporen. Videl sem, da nisem na pravi ravni, ampak si nisem mogel vzeti časa za rehabilitacijo, počitek in dober trening. Vse skupaj je bilo 'flikanje'."

Bo sploh lahko imel pripravljalno obdobje?

V času, ko je igral s protibolečinskimi tabletami, se mu je koleno precej vnelo, tako da sploh še ni začel trenirati za novo sezono. Še vedno je namreč v obdobju rehabilitacije, kar pomeni, da tenisa praktično še ni začel igrati. "To pomeni, da bo moja pripravljalna sezona zelo kratka, če jo bom sploh imel. Pripravljalno obdobje bom moral narediti med sezono, če mi bo to uspelo. Glavni cilj je, da se čim prej vrnem na igrišče in se začnem pripravljati na novo sezono."

"Tudi če mi ne bo uspelo, ne bo konec sveta." | Foto: Sportida "Tudi če mi ne bo uspelo, ne bo konec sveta." Foto: Sportida

Na Švedsko je odšel na testiranja

Blaž, ki je trenutno 97. igralec sveta, si želi pred OP Avstralije odigrati kakšen dvoboj. Verjetno v Avstraliji ne bo pripravljen, kot bi si želel, ampak če bo šlo brez zapletov, meni, da bo do Melbourna dovolj dobro pripravljen. Pred kratkim se je vrnil iz Švedske, kjer je opravil določena testiranja. "Zelo sem zadovoljen in verjetno sem bom še vrnil. Odkrili so mi kar nekaj stvari, tako da zadnjih deset dni že zelo pospešeno delam določene vaje. Upam, da bo potem bolje," nam je zaupal Blaž, ki si želi, da bi za vedno opravil s svojimi prepogostimi poškodbami.

O pokojnini: "Tudi če mi ne bo uspelo, ne bo konec sveta"

Prihodnja sezona bo pomembna tudi zaradi pokojnine ATP, saj je to zadnje leto, ko si lahko Blaž zagotovi pokojnino. S tem si noče ustvarjati velikega pritiska, vseeno pa ima željo, da bi to izpolnil. "Tudi če mi ne bo uspelo, ne bo konec sveta. Vsi se zavedamo, da bo enkrat konec kariere, in bilo bi zelo dobro, če bi to izpolnil."

Miha Mlakar je zdaj že nekdanji Blažev trener. | Foto: Vid Ponikvar Miha Mlakar je zdaj že nekdanji Blažev trener. Foto: Vid Ponikvar Rad bi imel nekoga, ki bi mu svetoval

V zadnjem času je Blaž uspešno sodeloval s trenerjem Miho Mlakarjem, ki je postal novi kapetan slovenske reprezentance za Davisov pokal in po 12 letih zamenjal Blaža Trupeja. In kakšni so načrti za v prihodnje?

"Najina pot se je po koncu letošnje sezone končala. Trenutno sem brez trenerja. Imam določene možnosti, samo za zdaj o njih ne morem govoriti. Moja glavna prioriteta je, da se pozdravim. Trenerja zdaj še najmanj potrebujem, ker niti ne morem trenirati. In tudi takrat, ko bom lahko treniral, bodo treningi tako prilagojeni, da ga še ne bom potreboval," nam je zaupal naš sogovornik, ki v prvi vrsti želi trenerja, s katerim bo lahko preživel čim več časa.

"Poleg bi si morda želel še trenerja iz tujine, ki je tudi zelo dober. Zelo dobri trenerji veliko stanejo, tako da bi ga imel le občasno. Gledam v smeri, da bi imel nekoga, ki bi bil vseskozi z menoj, in nekoga, ki bi mi lahko občasno svetoval."

"Zelo mi ustreza, da se zdaj v Davisovem pokalu igra na dva dobljena niza in da se igra le dva dneva." | Foto: Sportida "Zelo mi ustreza, da se zdaj v Davisovem pokalu igra na dva dobljena niza in da se igra le dva dneva." Foto: Sportida

Razmišljal je že o reprezentančni upokojitvi

Blaž že dolga leta igra v Davisovem pokalu in je eden tistih, ki se je skoraj vedno odzval vabilu kapetana. Sam je že razmišljal, da bi se reprezentančno upokojil in se raje posvetil svoji karieri, a je šlo nato vse v takšno smer, da reprezentanci ni mogel obrniti hrbta.

"Če kdaj lahko kaj dosežemo, je zdaj pravi čas. S tem, ko se je Aljaž (Bedene, op. p.) vrnil, se mi zdi, da imamo takšno ekipo, kot jo potrebujemo. In kar zadeva našo kakovost, se mi zdi, da smo pripravljeni tudi na kaj večjega. To je tisto, kar me je prepričalo. Zelo mi ustreza, da se zdaj v Davisovem pokalu igra na dva dobljena niza in da se igra le dva dneva. Sam se že veselim, da bom zaigral s tako dobro ekipo, in upam, da se bodo tudi preostale stvari izšle, kar je v Davisovem pokalu pomembno."

Novak Đoković in Radek Stepanek sta se že prej dobro razumela na turneji. | Foto: Facebook Novak Đoković in Radek Stepanek sta se že prej dobro razumela na turneji. Foto: Facebook

Da je Đoković izbral Čeha, ga ni presenetilo

Novak Đoković, nekdanji prvi igralec sveta, je pred dnevi sporočil, da v njegovo ekipo kot trener prihaja Radek Stepanek, kar 30-letnega Ljubljančana ni presenetilo. Prepričan je, da bo nova sezona drugačna kot letošnja, saj se na teniška igrišča vračajo nekateri najboljši igralci. "Zdi se mi, da sta se onadva na turneji vedno dobro razumela. Kakor sem slišal oziroma kakor se govori, je bila to pravzaprav ideja Andreja Agassija."

Ne spreglejte