Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 3. 2016,
10.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Marija Šarapova doping afera

Sreda, 9. 3. 2016, 10.58

6 let, 7 mesecev

Marijo Šarapovo lahko doletijo večdesetmilijonske izgube

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Marija Šarapova je ena izmed športnic, ki s svojimi sponzorskimi pogodbami zaslužijo ogromne vsote denarja. Koliko ji lahko škodi dopinška afera?

Marija Šarapova je v ponedeljek na novinarski konferenci priznala, da je padla na dopinškem testu. V njenem telesu so našli zdravilo meldonium, ki je od začetka letošnjega leta na seznamu prepovedanih substanc. Rusinja je razkrila, da je omenjeno zdravilo jemala že deset let in da je letošnji seznam prepovedanih živil spregledala. Po nekaterih informacijah bi trenutno sedma igralka sveta lahko dobila štiriletno prepoved igranja tenisa. Kot je sama dejala, si ne želi končati kariere na takšen način. Ruska zvezdnica bo imela prvo zaslišanje 23. marca v Londonu.

Šarapova je bila tarča sponzorjev že pri 17 letih

Poleg tega, da je na Šarapovo padla velika senca dvoma, bo po dopniški aferi sibirska tigrica utrpela veliko finančno škodo. Marija Šarapova namreč že celo desetletje velja za športnico, ki s svojimi sponzorskimi pogodbami zasluži največ. Rusinja je trača prestižnih znamk že vse od leta 2004, ko je kot 17-letnica zmagala v Wimbledonu. Po podatkih Forbesa je samo lani zaslužila 26,7 milijona evrov. Šest milijonov je zaslužila z nagradami, s sponzorskimi pogodbami pa so na njen račun nakazali 20,7 milijona evrov. V celi športni karieri pa je zaslužila 285 milijonov dolarjev (258,4 milijona evrov)

Prav tako ima nekaj dolgoročnih pogodb, tudi osemletno pogodbo s podjetjem Nike. Ta naj bi bila vredna neverjetnih 70 milijonov dolarjev (63,4 milijona evrov), po pisanju Bloomberga pa ima še petletno pogodbo z Evianom in triletno pogodbo z avtomobilsko znamko Porsche. Seveda je na njenem seznamu še ker nekaj pogodb. Petkratna zmagovalka turnirjev za grand slam ima tudi svojo znano in zelo uspešno znamko sladkarij z imenom Sugarpova. Pred kratkim se je ta povezala tudi s priljubljenimi zmrznjenimi jogurti znamke Pinkberry.

Serena Williams ceni njen pogum

Na drugem mestu Forbesove lestvice je med športnicami Serena Williams. Ta se je že odzvala na dogodek, ki je dodobra pretresel teniški svet. Prva igralka sveta je povedala, da ceni pogum ene svojih največjih nasprotnic v karieri. Njuni dvoboji so namreč vedno nekaj posebnega. "Kot je rekla Marija, je pripravljena prevzeti vso odgovornost, za to pa je potrebnega veliko poguma in veliko srce," je povedala 34-letna Američanka.

Za zdaj so se umaknili trije sponzorji

Po zadnjih informacijah naj bi se umaknili vsaj trije sponzorji. Nike je že začasno prekinil sodelovanje, prav tako Porsche, medtem ko pri TAG Hauerju najverjetneje ne bodo podaljšali pogodbe, ki se je iztekla konec leta 2015.

Če bodo zaradi zadnje afere vsa sodelovanja padla v vodo, bo 28-letna teniška igralka izgubila glavni del prihodkov, ki ga lahko šteje v več deset milijonih. Šarapova je veliko manj zaslužila s turnirskimi nagradami. V dolgoletni karieri se je na njenem računu nabralo skoraj 37 milijonov dolarjev (33,5 milijona evrov), tako da je za preživetje ne bi smelo skrbeti.

Že nekaj časa se ubada s poškodbami

Kot da to še ne bi bilo dovolj, se nekdanja prva igralka sveta ubada s poškodbami. Že dDovolj zgovoren je že podatek, da je v zadnjih osmih mesecih igrala le na treh turnirjih, medtem ko je letos igrala le na turnirju za grand slam – na OP Avstralije. Pred kratkim je morala odpovedati tudi turnir v Indian Wellsu. Odkrito se lahko vprašamo, ali bomo Šarapovo lahko sploh še kdaj gledali na turnirjih WTA, potem ko bo aprila dopolnila 29 let.

Ne spreglejte