Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 2. 2020,
14.53

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,87

2

Natisni članek

Marija Šarapova kariera

Sreda, 26. 2. 2020, 14.53

4 leta, 1 mesec

Marija Šarapova se je odločila: Konec je!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,87

2

Marija Šarapova | Marija Šarapova se je pri 32 letih odločila za konec kariere. | Foto Gulliver/Getty Images

Marija Šarapova se je pri 32 letih odločila za konec kariere.

Foto: Gulliver/Getty Images

Petkratna zmagovalka na turnirjih serije Grand Slam Marija Šarapova je sporočila, da je končala teniško kariero. Potem ko se je vrnila po dopinški aferi, je imela težave s poškodbami in ni več našla poti do iger, s katerimi je pred tem osvajala lovorike.

"Kako za seboj pustiti edino življenje, ki sem ga poznala? Kako oditi stran od igrišč, na katerih si trenirala že kot majhna deklica? Igro, ki jo imaš rada. Ena vam prinese neizrazite solze, druga neizprosne radosti. Šport, v katerem najdeš družino in si skupaj z oboževalci več kot 28 let. Nova sem v tem, zato prosim, oprosti mi. Tenis – poslavljam se," je v reviji Vogue zapisala sibirska tigrica, kakor so jo tudi radi imenovali.

Od leta 2017 ni bila več prava

Vse od leta 2017, ko se je vrnila na teniška igrišča, je bila le bleda senca Marije Šarapove, ki je nekoč zmagovala. Imela pa je tudi veliko poškodb, ki zanjo niso bile nič novega. Vseeno je razkrila, kako težek poraz je bil lani avgusta na OP ZDA, ko je v prvem krogu izgubila proti Sereni Williams, svoji največji nasprotnici v karieri. Tisti poraz je bil znamenje, da se njena kariera bliža koncu.

Marija Šarapova | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images

Borila se je s poškodbami

"Za zaprtimi vrati, 30 minut preden sem šla na igrišče, sem imela postopek, da se prebijem skozi dvoboj. Poškodba rame zame ni bila nič novega. Sčasoma so se moje kite posušile kot vrvica. Imela sem več operacij. Enkrat leta 2008, drugo operacijo sem imela lani, ob tem pa prestala nešteto mesecev terapij."

"Samo stopiti na igrišče je bilo zame kot zmaga, a to bi moral biti šele prvi korak k zmagi. Tega ne delim zato, da bi se smilila sami sebi, ampak da prikažem realno sliko. Moje telo se je zlomilo," je še zapisala Šarapova.

Zaradi dopinške afere je bila močno na udaru kritik. | Foto: Reuters Zaradi dopinške afere je bila močno na udaru kritik. Foto: Reuters Njena športna kariera je imela negativen prizvok

Nekdanja številka ena svetovnega tenisa – na teniškem vrhu je bila 21 tednov – se je za ta korak odločila pri 32 letih. Pohvali se lahko s številnimi osvojenimi lovorikami, a je imela njena kariera tudi negativen prizvok. Leta 2016 je postala grešnica. Na odprtem prvenstvu Avstralije je bila namreč pozitivna na dopinškem testu. Kršitev je priznala, vendar je poudarjala, da je zdravilo meldonium jemala zaradi pomanjkanja magnezija že vse od leta 2006.

Po 15-mesečni prepovedi se je vrnila na veliki oder, vendar ni več našla poti do predstav, kot jih je kazala nekoč. Osvojila je le turnir v Tianjinu leta 2017, sicer pa se je ubadala s poškodbami.

Zadnji dvoboj je odigrala letos na OP Avstralije. | Foto: Guliverimage/Getty Images Zadnji dvoboj je odigrala letos na OP Avstralije. Foto: Guliverimage/Getty Images

Nazadnje je igrala letos na OP Avstralije

Njen zadnji nastop je bil na odprtem prvenstvu Avstralije, za katero je dobila posebno povabilo, turnir pa je končala že v prvem krogu, v katerem je bila od nje boljša Hrvatica Donna Vekić.

Šarapova je prvi večji uspeh dosegla v prestižnem Wimbledonu leta 2014. Osvojila ga je pri komaj 17 letih. Pohvali se lahko tudi s končno zmago na OP ZDA (2006), OP Avstralije (2008), dvakrat pa je bila prva dama OP Francije (v letih 2012 in 2014).

Na svojem računu ima 36 turnirskih zmag, v karieri je prišla tudi do olimpijskega odličja. V Londonu je bila leta 2012 srebrna, z Rusijo pa je osvojila pokal federacij.

Ne spreglejte