Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sobota,
2. 1. 2016,
9.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Novak Đokovič Rafael Nadal OP Avstralije

Sobota, 2. 1. 2016, 9.37

6 let, 7 mesecev

Komaj sta stala, oni pa kar niso nehali govoriti (video)

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Trajalo je pet ur in 53 minut. Oba tekmeca sta bila po dvoboju povsem izmučena in sta komaj stala na nogah. Na koncu so se ju med slovesno podelitvijo le usmilili in jima prinesli stole.

Teniška sezona se je že začela in ljubitelji belega športa verjetno že odštevajo dneve, ko se bo začel prvi turnir za grand slam v sezoni – OP Avstralije. Turnir v Melbournu pa ni znan samo po rekordno visokih temperaturah, organizatorji se lahko pohvalijo z najdaljšim finalnim obračunom na turnirjih velike četverice (OP Avstralije, OP Francije, Wimbledon, OP ZDA). Bil je pravi teniški spektakel in finalista tega dvoboja sta se borila za vsako žogico.

Ni se treba ozreti daleč v zgodovino, da najdemo najdaljši finale turnirja za grand slam. Leta 2012 sta ga na OP Avstralije uprizorila dva najboljša teniška igralca vseh časov Novak Đoković in Rafael Nadal. Skoraj šest ur dolg dvoboj so lahko ljubitelji tenisa videli 29. januarja 2012 (5:7, 6:4, 6:2, 6:7(5), 7:5). Teniški maraton je po petih nizih dobil srbski zvezdnik Novak Đoković. Pred tem sta rekord najdaljše igre držala Mats Wilander in Ivan Lendl, ko sta leta 1988 v finalu OP ZDA igrala štiri ure in 54 minut.

Nole do polfinala gladko

Tistega leta je Đoković še tretjič zmagal na turnirju v Melbournu, danes pa ima v svoji bogati vitrini iz dežele tam spodaj že pet lovorik. Srbski zvezdnik se je leta 2012 v polfinale uvrstil relativno lahko, saj je v prvih treh krogih svoje nasprotnike premagoval kot za šalo. V četrtem krogu se mu je nekoliko bolje upiral domačin Lleyton Hewitt, a je moral po štirih nizih vseeno priznati Đokovićevo premoč. V četrtfinalu je šlo spet gladko, ko je po treh nizih premagal Španca Davida Ferrerja. Sledil je "ubijalski" polfinale proti Andyju Murrayju. Po štirih urah in 50 minutah in po petih nizih ga je le dobil Beograjčan in mnogi so menili, da so v tem dvoboju videli finale pred finalom. A so se še kako motili. Mnogi so se spraševali, kaj lahko po tako napornem dvoboju v finalu iz sebe iztisne Novak Đoković. Pokazal je še več.

Tudi Nadal se ni prav veliko mučil

Za razliko od Novaka Đokovića ima Rafael Nadal z OP Avstralije le eno zmago, in sicer iz leta 2009. Po tistem se mu je še dvakrat uspelo prebiti do finala (v letih 2012, 2014), a je bil na koncu vedno prekratek za veliko zmago. Leta 2012 se je tudi Španec bolj kot ne sprehodil do finala. V uvodnem krogu je po treh nizih premagal Američana Alexa Kuznetsova. V drugem krogu je pod njegovimi udarci pokleknil Nemec Tommy Hass. Dvoboj se je prav tako končal po treh nizih. V tretjem in četrtem krogu ni imel večjih težav s Slovakom Lukašem Lackom in rojakom Felicianom Lopezom. Prvi pravi test je doživel v četrtfinalu proti Čehu Tomašu Berdychu in v polfinalu, ko je po štirih nizih premagal svojega največjega tekmeca v karieri Rogerja Federerja. Tudi njemu se verjetno ni sanjalo, kaj ga čaka v finalu.

Po nekaj minutah so se le spomnili

No osrednjem igrišču Melbourne Parka je vladalo peklensko vzdušje. Gledalci na tribunah so uživali in obenem noreli ob izrednih točkah. Igralca sta po dolgih točkah padala na hrbet in od utrujenosti lovila zrak za naslednjo točko. Gledalci so morali na zmagovalca dvoboja čakati do pol dveh zjutraj in verjetno ni bilo nikomur žal. Bili so priča enemu največjih dvobojev v zgodovini modernega tenisa.

Kako dolg in naporen dvoboj je bil, se je videlo že na slovesni podelitvi. Glavna akterja sta od utrujenosti komaj stala na nogah, predstavniki turnirja in sponzorjev pa kar niso nehali govoriti. Nadal ni več zdržal, usedel se je na mrežo, medtem ko je Novak Đoković delal raztezne vaje. Srb je pogledal k svoji ekipi na tribuni in ji nakazal, da je z njim konec. Po nekaj minutah se je nekdo od organizatorjev le spomnil … Prinesli so jima stol in vsakemu plastenko vode. Za to dejanje sta jima bila oba še kako hvaležna.

"Da, bil sem zelo hvaležen, mislim, da sva bila oba. Oba zelo spoštujeva protokol, ki se odvija po dvobojih. Seveda, vsi morajo priti do besede in s tem se vsi strinjamo. Mislim, da so tokrat razumeli, v kakšnem stanju sva bila, zato se želim zahvaliti za stol, saj mi je rešil noge," je na novinarski konferenci dogodek opisal Đoković.

Žal mu je bilo, da ne moreta biti dva zmagovalca

Po končanem dvoboju sta Novak Đoković in Rafael Nadal v en glas zatrdila, da jima bo ta dvoboj za vedno ostal spominu. Srb je celo menil, da bi morala biti v tem dvoboju dva zmagovalca.

"Zelo sem ponosen, ker sem del zgodovine in del te elite. Vedno mi je v čast igrati pred Rodom Laverjem in drugimi teniškimi velikani. Prav tako je izjemno igrati pred 15-tisočglavo množico, ki je ostala na tribunah do pol dveh zjutraj," so bile besede Đokovića, ki je že na podelitvi povedal, da bi po tem dvoboju morala biti dva zmagovalca. "Na podelitvi sem bil iskren. Žal mi je, da je lahko samo en zmagovalec, ker sva oba vse vložila v ta dvoboj. Dala sva vse od sebe in igrala do konca. Na žalost ne moreta biti dva zmagovalca, vendar si je danes tudi on zaslužil lovoriko. Isto bi govoril, če bi tukaj sedel kot poraženec."

Nadal: To je bilo nekaj posebnega

Majorčan po dvoboju ni mogel skriti razočaranja, a je vseeno priznal, da se bo tega dvoboja spominjal za vedno. "Ta dvoboj je bil nekaj posebnega in verjetno bo tisti, ki mi bo ostal v spominu. Ne zato, ker sem izgubil, ampak zaradi načina igre," je povedal Rafael Nadal, ki je nekaj mesecev pozneje zmagal na OP Francije in takrat še sedmič dvignil pariško lovoriko.

Ne spreglejte